Limfocit T helper

În acest articol, vom explora în profunzime subiectul Limfocit T helper, un concept care a captat atenția cadrelor universitare, profesioniștilor și publicului larg în ultimii ani. De la origini și până la relevanța sa actuală, vom analiza modul în care Limfocit T helper a influențat diverse domenii ale societății și modul în care a influențat modul în care ne relaționăm, gândim și acționăm. De asemenea, vom aborda diferite cercetări, opinii și perspective în jurul Limfocit T helper, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui fenomen. Pregătește-te să pornești într-o călătorie de descoperire și reflecție despre Limfocit T helper!

Limfocitele T helper (celule Th) sunt limfocite T non-citotoxice, care joacă un rol intermediar important în sistemul imunitar adaptiv prin secretia de citokine. Aceste celule nu au activitate citotoxică sau fagocitară, ele nu pot ucide celulele infectate sau agenții patogeni, ci ajută celelalte celule ale sistemului imun activandu-le. Ele sunt esențiale pentru comutarea clasei de anticorpi la limfocitele B, în activarea limfocitelor T citotoxice, și în maximizarea activitătii bactericide a fagocitelor (de exemplu, macrofage).

Limfocitele T helper mature exprimă pe suprafață glicoproteina CD4, fiind astfel numite limfocite T CD4 +. Atunci când un APC prezintă un antigen in cupa MHC de clasa II, limfocitele CD4+ vor ajuta aceste celule sa elimine agentul patogen printr-o serie de interacțiuni intre celule (de exemplu, intre CD40 și CD40L), și prin eliberare de citokine.

Importanța celulelor T helper poate fi vazută in cazul infectiei cu HIV, un virus care infectează celulele T CD4 +. La sfârșitul unei infecții cu HIV numărul de limfocite T CD4 + funcționale este foarte mic, ceea ce duce la stadiul simptomatic cunoscut sub numele de SIDA. Există unele tulburari rare, în care numărul limfocitelor T CD4 + este foarte mic. Aceste tulburări produc simptome similare SIDA, fiind fatale.

Exista 2 tipuri de limfocite T helper:

  • Limfocite Th1: secreta IL-2, IL-12 și interferon-gamma. Stimulează dezvoltarea macrofagelor si a limfocitelor T citotoxice, si, in cazul limfocitelor B, comutarea de clasă la IgG2. Apar in cazul raspunsurilor imune impotriva bacteriilor intracelulare și a virusilor.
  • Limfocite Th2: secretă IL-4, IL-5, IL-6 și IL-10. Stimulează dezvoltarea limfocitelor B, si favorizează comutarea de clasa la IgA si IgE. Apar in cazul raspunsurilor imune impotriva bacteriilor extracelulare, alergenilor și a protozoarelor.
Sângeeditează
Elemente figurate

Hematopoieză (→ Eritropoieză - Leucopoieză - Trombopoieză)

Eritrocit (→ Grupă sanguină)

Trombocit (→ rol în coagulare)

Leucocite mononucleare (agranulocite): Monocit - Limfocit T (→Limfocit T helper - Limfocit T supresor - Limfocit T citotoxic) - Limfocit B (→Plasmocit - Limfocit B cu memorie - Celulă Natural Killer)

Leucocite polimorfonucleare (granulocite): Neutrofil - Eozinofil - Bazofil

Plasmă sanguină

Anticorpi - Sistemul complementului - Factori ai coagulării - Sisteme-tampon sanguine