În acest articol, vom explora în detaliu subiectul Me (mitologie), un subiect care a captat atenția oamenilor de toate vârstele și categoriile sociale. De la importanța sa în istorie până la relevanța sa astăzi, Me (mitologie) a fost subiect de studiu și interes pentru cercetători, cadre universitare și entuziaști deopotrivă. Printr-o analiză cuprinzătoare, vom examina diferitele aspecte legate de Me (mitologie), de la origini până la impactul său asupra societății moderne. Cu intenția de a oferi o privire de ansamblu completă și detaliată a Me (mitologie), acest articol va aprofunda în numeroasele sale fațete, oferind o perspectivă largă și îmbogățitoare pentru a înțelege adevărata sa semnificație și domeniul de aplicare.
În Mitologia mesopotamiană, conceptul de me (𒈨, în sumeriană me, în akkadiană paršu) reprezintă forța ordinii care face posibilă buna funcționare a instituțiilor, a tehnologiilor, practicarea religiilor, și care stă la baza civilizației. Me stă la baza relației dintre oameni și zei.
Conceptul de me este adânc asociat cu sistemul ierarhic. Acesta implică împărțirea societății în numeroase paliere, în funcție de rolul fiecărei persoane. Legătura dintre nivelele inferioare a omenirii și cele superioare a zeilor este reprezentată de lugal (rege), care își obține dreptul de guvernare prin legitimitatea oferită de zei, reprezentâmnd așadar o formă foarte timpurie de ideologie carismatică.
Conform miturilor sumeriene, me a fost creat de zeul cunoașterii și al inteligenței, Enki, pentru a le putea oferi locuitorilor urbei aflată sub protecția sa, Eridu, posibilitatea de a se conduce singuri. Enki este păcălit de zeița iubirii și a războiului, Inanna, care îi fură secretul cunoașterii me-ului, înainte de a-l oferii propriilor săi supuși de la Uruk. Prin acest vicleșul, me a fost răspândit mai întâi în Sumer și apoi în toată lumea, răspândind civilizația, societatea, și statalitatea regală.[1]