În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui Medicina iraniană veche. De la origine până la evoluția sa în timp, vom aprofunda în semnificația sa, importanța și impactul său asupra societății actuale. Vom analiza diferitele sale fațete, de la relevanța sa în domeniul științific până la influența sa asupra culturii populare. Printr-o abordare multidisciplinară, vom evidenția diversele perspective care există în jurul Medicina iraniană veche, oferind o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare. Astfel, vom descoperi cum Medicina iraniană veche a marcat o piatră de hotar în istorie și rămâne astăzi un subiect de studiu și dezbatere.
Medicina persană, veche de milenii, a evoluat o dată cu cea a Greciei antice, Egiptului antic, Indiei și Chinei antice. Toate aceste civilizații, cu ale lor școli medicale au contribuit la formarea medicinei europene de mai târziu. Astfel, în centre universitare persane ca cel de la Gundishapur (secolul al III-lea d.Hr.) s-au format savanți care s-au răspândit în diferite zone, influențând multe culturi și civilizații.
Istoria medicinei persane poate fi divizată în trei perioade:
Printre reprezentanții acestei perioade se situează Al-Razi și Avicenna, mari personalități cu o influență covârșitoare asupra dezvoltării științei. Contribuțiile acestora constau în introducerea metodei științifice în domeniul medical: experimentul, măsurarea, testul clinice, disecția, autopsia.