Mucoasă

În lumea de astăzi, Mucoasă reprezintă un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg al populației. De la apariția sa, Mucoasă a captat atenția cadrelor universitare, experților, profesioniștilor și publicului larg datorită impactului său asupra diferitelor aspecte ale societății. Cu o amploare care transcende granițele geografice și culturale, Mucoasă a devenit un punct de convergență pentru schimbul de opinii, cunoștințe și puncte de vedere. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele aspecte legate de Mucoasă, analizând importanța acestuia, evoluția în timp și influența sa în prezent. În același timp, vom examina implicațiile viitoare ale Mucoasă într-o lume în continuă schimbare.

Secțiune histologică indicând mucoasa gastrică

Mucoasa este o membrană care căptușește diferite cavități din corpul unui organism și acoperă suprafața organelor interne.[1] Aceasta este formată din unul sau mai multe straturi de celule epiteliale care acoperă un strat de țesut conjunctiv lax.[2] O caracteristică a mucoaselor este secreția de mucus, care asigura umiditatea si lubrifierea organelor pe care le tapetează.[3] Tipul de celule și tipul de mucus secretat variază de la un organ la altul și fiecare poate fi diferit de-a lungul unui anumit tract.[4][5]

Exemple

Note

  1. ^ Mucoasă” la DEX online
  2. ^ „Mucous membrane”. Encyclopædia Britannica. Accesat în . 
  3. ^ „Mucoasa - definitie”, Sfatulmedicului.ro, accesat în  
  4. ^ Guyton, Arthur C.; Hall, John E. (). Textbook of Medical Physiology, 11th Edition. Philadelphia: Elsevier Saunders. ISBN 9780721602400. OCLC 56661571. 
  5. ^ Stuart-Low, William (). Mucous Membranes Normal & Abnormal Including Mucin & Malignancy (în engleză). Bailliére, Tindall & Cox. OCLC 643969757. 

Vezi și