În zilele noastre, Mumie este un subiect pe buzele tuturor. De la apariția sa în societate până la impactul său asupra vieții de zi cu zi, Mumie a stârnit un mare interes în diferite comunități. Acest fenomen a generat numeroase dezbateri și reflecții despre importanța sa, implicațiile sale și rolul său în lumea modernă. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferite aspecte legate de Mumie, analizând influența acestuia asupra culturii, tehnologiei, politicii și vieții personale. De asemenea, vom aprofunda în diferitele perspective care există în jurul Mumie, oferind o viziune largă și îmbogățitoare care ne permite să înțelegem impactul acesteia asupra societății actuale.
O mumie este un cadavru ale cărui piele și organe au fost conservate intenționat sau accidental prin expunerea la produse chimice, îngheț, umiditate foarte ridicată sau lipsă de aer, atunci când cadavrul este scufundat într-o mlaștină. Cea mai veche mumie (naturală) descoperită până acum este un cap uman cu o vechime de 6000 de ani, găsit în 1936[1].
O mumie egipteană de mici dimensiuni se găsește la Muzeul Astra din Sibiu ca parte a Muzeului de Etnografie Universală “Franz Binder”.
Mummie (sˁḥ) în hieroglife | |||
|
Cuvântul românesc mumie provine din limba latină (medievală) mumia, derivat din cuvântul de origine persană mūm (موم), care are sensul de bitum sau asfalt.[2]