Nogai

Astăzi, Nogai este un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg de public. Importanța lui Nogai a devenit din ce în ce mai importantă în sfera socială, culturală, academică și științifică, generând dezbateri și reflecții în jurul implicațiilor și repercusiunilor sale. Din diferite perspective și abordări, au fost abordate diverse aspecte legate de Nogai, originile, evoluția și impactul său asupra societății actuale. În acest articol, ne vom adânci în lumea interesantă a lui Nogai, explorând diferitele sale dimensiuni și analizând relevanța sa în contextul actual.

Fete Nogai la început secolului 20

Nogaii (sau tătari nogai) sunt un grup etnic turcic[1], care locuiește în sudul european al Rusiei, în special în regiunea Caucazului de Nord. Cei mai mulți dintre nogai se găsesc în nordul Daghestanului, în regiunea Stavropol, în Karaciai-Cerchezia și regiunea Astrahan; de asemenea, nogaii locuiesc în Cecenia. Ei vorbesc limba nogai și sunt descendenți ai diferitelor triburi mongolice și turcice, care au format Hoarda Nogai (anii 1440 - 1634).

De asemenea nogaii au constituit populația principală a Hoardei Bugeacului, între secolul al XVII-lea și până la începutul secolului al XIX-lea (după 1812), când aceștia au fost strămutați de autoritățile țariste din sudul, deja Guberniei Basarabia, spre regiunile interioare ale țării[2]. Ulterior așezările nogailor au fost colonizate cu bulgari, găgăuzi și germani.

Note

  1. ^ Minahan, James (). One Europe, Many Nations: A Historical Dictionary of European National Groups. Greenwood Publishing Group. pp. 493–494. ISBN 978-0-313-30984-7. 
  2. ^ Geezer C.N || Nogaii din Bugeac // Pivdenna Ucraina