Astăzi vom vorbi despre Observatorul din Viena, un subiect care a captat atenția multor oameni în ultima vreme. Observatorul din Viena este un subiect care acoperă mai multe aspecte și poate fi interpretat în moduri diferite în funcție de abordarea dată acestuia. De la impactul său asupra societății și până la relevanța sa în istorie, Observatorul din Viena a trezit un interes larg răspândit și de aceea dorim să aprofundăm acest subiect pentru a o înțelege mai bine și a fi conștienți de toate implicațiile pe care le presupune.
Observatorul din Viena (în germană Universitätssternwarte Wien) este cea mai mare clădire din lume cu destinația de observator astronomic, edificiu inaugurat în anul 1883. În perioada Belle Époque a fost cel mai performant observator din lume. Totodată constituia kilometrul zero al Imperiului Austro-Ungar. Clădirea a fost proiectată de arhitecții Ferdinand Fellner și Hermann Helmer.[1]
Primul observator a fost construit în 1753-1754 de către iezuiții de la Universitatea din Viena. Inițiatorul observatorului a fost profesorul Maximilian Hell, care anterior predase astronomia la Cluj, unde inițiase de asemenea un observator. La începutul secolului al XIX-lea Joseph Johann Littrow a decis mutarea observatorului de pe acoperișul fostului colegiu iezuit în afara orașului.
Între 1874 și 1879 a fost construită clădirea actualului observator, care a fost inaugurată de împăratul Franz Joseph în anul 1883. Cupola principală adăpostește o lunetă cu diametrul de 68 cm și cu o distanță focală de 10,5 m. În acea epocă era cea mai mare lunetă astronomică din lume.
Muzeul observatorului astronomic din Viena poartă numele primului director al observatorului, profesorul Maximilian Hell.
|
|