Pipă

Femeie din tribul Shilluk, din Sudanul de Sud, fumând pipă. Fotografia datează din perioada 1931-36 Parți componente ale pipei Pipă confecționată din cocean de porumb Pipă în formă clasică Pipă confecționată din meerschaum Pipe așezate în suport Sherlock Holmes fumând pipă Pipă din calabash cu bol din meerschaum Pipă din Morta Kiseru (Pipa tradițională japoneză) Meerschaum/sepiolita Stejar pietrificat (morta)


Descriere

Pipa (denumită și lulea) este un obiect folosit la fumat având o parte îngroșată cu o cavitate înăuntru, denumită găvan sau vatră, în care se pune tutunul, și alta în formă de tub, uneori curbat, prin care se trage fumul.

Parți componente ale pipei

Pipa are următoarele părți:

Materiale folosite in fabricarea pipelor

Principala caracteristică a pipelor pentru tutun este folosirea unui material absorbant, pentru a reține apa, produs al reacțiilor chimice desfășurate în timpul arderii. De-a lungul istoriei, pipele de tutun au fost confecționate din felurite materiale, de la piatra roșie folosită la calumetul amerindian la fructele de calabash africane, însă cele mai populare materiale pentru cunoscătorii zilelor noastre sunt briarul și meerschaumul.

Cele mai populare materiale folosite la fabricarea pipelor pentru fumat tutun sunt:

Pipele confecționate din materiale non-absorbante (de obicei sticlă sau metal) sunt destinate de obicei consumului diverselor droguri, substanța activă fiind de dorit să ajungă în plămâni, în nici un caz în pereții pipei. De obicei aceste ustensile conțin și o sită pe fundul bolului, care nu se regăsește la pipele concepute pentru tutun.

Forme de pipe

O lulea lungă, folosită de indienii din America de Nord se numește calumet, chanupa dar și Pipa Păcii, deoarece era utilizată și la ritualul pecetluirii unei înțelegeri.

O variantă mai complexă de pipă este narghileaua.

Accesorii pipă

Colecții în muzee

Muzeul de etnografie universală "Franz Binder" din Sibiu găzduiește o colecție deosebit de valoroasă de pipe din colecția Franz Binder, provenite dintr-o arie africană destul de largă. Aceste lulele, confecționate din lut sau din alte materiale, sunt apreciate și utilizate în toată Africa Centrală. Fumul produs de acestea are și rolul de alungare a roiurilor de insecte.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare deține o colecție compusă din 260 de pipe de artă, realizate din spumă de mare, scoici sau chiar dintr-un craniu de pisică, aduse din mai toate colțurile lumii: Japonia, Asia, America de Nord, Franța, Anglia, Germania, Cehia, Italia și Ungaria. Cea mai interesantă piesă a colecției este „Pipa păcii", din piatră roșie, pe care indienii din statul american Minnesota o foloseau în ritualurile lor.

Note

  1. ^ a b c d Revista Pipa Club București nr 1/2010
  2. ^ „Chanupa (Pipa Păcii)”. Arhivat din original la 30 decembrie 2011. Accesat în 10 ianuarie 2012. 
  3. ^ „Lulele în colecția Franz Binder”. Arhivat din original la 17 martie 2013. Accesat în 10 ianuarie 2012. 
  4. ^ „„Pipa păcii" este la Baia Mare”. Arhivat din original la 22 septembrie 2010. Accesat în 10 ianuarie 2012. 

Legături externe