Pleură

În lumea de astăzi, Pleură a devenit un subiect de interes și dezbatere crescând. Pe măsură ce societatea avansează, diferitele perspective și discuții despre Pleură au condus la o mai mare conștientizare și înțelegere a importanței sale. Fie prin progrese tehnologice, schimbări culturale sau descoperiri științifice, Pleură a captat atenția experților și a publicului larg. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Pleură și modul în care a avut impact și va continua să influențeze diferite aspecte ale vieții noastre.

Pleură

Cavitatea pleurală
Detalii
Parte dinpleural sac]  Modificați la Wikidata
Resurse externe
TAA07.1.02.001
THH3.05.03.0.00001
FMA9583
Terminologie anatomică

Pleura este o membrană seroasă care acoperă plămânul și căptușește cavitatea toracică, care este un spațiu relativ închis, delimitat de pereții cutiei toracice (coaste) și diafragmă. În interiorul cavității toracice se află trei spații seroase, două laterale pentru plămâni și unul ventral și median pentru cord (inimă). Pleura are o topografie condiționată de raportul dintre ea și organele aflate în cavitatea toracică. Ea este mulată parțial pe pereții cavității toracice prin intermediul unui țesut conjunctiv ce constituie fascia endotoracică. Aceasta umple golurile dintre peretele toracic și pleură și suspendă în același timp toate organele aflate în spațiul mediastinal, alcătuind în dreptul cordului pericardul fibros și ligamentul sternopericardic. La nivelul intrării pieptului ea se continuă în regiunea cervicală cu fascia cervicală mijlocie.

O parte a pereților sacilor pleurali învelesc organele în spațiul mediastinal sau între pleură și peretele toracic. Datorită acestei situații, fiecare sac pleural are seroasa împărțită în mai multe porțiuni și anume: o porțiune costală, o porțiune diafragmatică, o porțiune mediastinală, o porțiune pulmonară și o porțiune care leagă pleura pulmonară de cea mediastinală, constituind ligamentul pulmonar.

Legături externe