Porfiri Karasevici

În contextul societății actuale, Porfiri Karasevici a devenit un subiect relevant care merită aprofundat și analizat. De la origini și până la impactul său astăzi, Porfiri Karasevici a stârnit interesul experților și al oamenilor din diferite domenii. Acest articol încearcă să exploreze diferitele fațete ale Porfiri Karasevici, de la implicațiile sale economice până la influența sa asupra culturii populare. În acest sens, vor fi examinate diferitele perspective care ne vor ajuta să înțelegem mai bine rolul pe care Porfiri Karasevici îl joacă în viața noastră de zi cu zi. De asemenea, vor fi abordate controversele și dezbaterile care gravitează în jurul Porfiri Karasevici, cu scopul de a îmbogăți cunoștințele cititorilor și de a genera reflecție critică pe această temă.

Porfiri Karasevici
Date personale
Născut1845[1][2] Modificați la Wikidata
Cahul, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (33 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ÎnmormântatNekropol Donskogo monastîrea] Modificați la Wikidata
Ocupațiejurist Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materFacultatea de Drept a Universității Imperiale de la Moscova

Porfiri Karasevici (în rusă Порфирий Леонтьевич Карасевич; n. 1845, Cahul, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. , Moscova, Imperiul Rus) a fost un jurist și doctor în drept țarist rus, profesor titular al Universității Imperiale din Moscova.

S-a remarcat prin marea sa curiozitate științifică și dedicarea sinceră pentru predare. Simțind o atracție vie pentru studiul filosofic al dreptului, el a crescut interesul pentru acest subiect studenților săi și a fost un întâietor la Facultatea de Drept a Universității din Moscova în ceea ce privește preluarea modelul universităților germane, a seminariilor juridice.

Biografie

S-a născut în târgul Cahul din ținutul Ismail, gubernia Basarabia (Imperiul Rus) într-o familie nobilă săracă. A studiat la școala de ținut din Ismail, de unde s-a mutat la gimnaziul din Odesa al liceului Richelieu, pe care l-a absolvit (1863) cu o medalie de argint. În 1863 a intrat la Facultatea de Drept a liceului Richelieu, dar în același an s-a transferat la Facultatea de Drept a Universității din Moscova; după absolvirea în 1867 cu o diplomă de candidat, în decembrie 1869, a fost înscris ca cărturar al liceului juridic Demidov, ulterior a fost trimis în străinătate, unde a vizitat universitățile din Viena, Berlin și Heidelberg.[3]

Întorcându-se în Rusia, a preluat catedra enciclopediei de drept a liceului Demidov, activând ca „profesor extraordinar”. În aprilie 1872 și-a susținut teza de masterat cu tema „Drept, moralitate și stat conform învățăturilor lui Johann Friedrich Herbart și a școlii sale” (Право, мораль и государство по учению Иоанна Фридриха Гербарта и его школы)[4] la Universitatea din Moscova și în mai 1873 a trecut la funcția de profesor asociat la catedra enciclopediei dreptului al Universității din Moscova, unde în martie 1875 și-a susținut disertația de doctorat cu tema „Dreptul cutumiar civil al Franței în dezvoltarea sa istorică” (Гражданское обычное право Франции в историческом его развитии), care este o operă extinsă care a introdus cititorii ruși în vastul material al dreptului cutumiar francez. În 1875 a devenit „profesor ordinar” al Departamentului enciclopediei dreptului. A fost secretar al Societății Juridice din Moscova și al redacției revistei acesteia.

A decedat prematur la vârsta de 33 de ani, în 1878.

Lucrări majore

  • „Școala istorică în domeniul dreptului” (Историческая школа в области права, 1870)
  • „Despre forma predării universitare a științei dreptului” (О форме университетского преподавания науки права, 1876)
  • „Dreptul musulman și ultima reformă de stat în Turcia” (Мусульманское право и последняя государственная реформа в Турции, 1877)
  • „Despre semnificația științei dreptului și principalele sale sarcini” (О значении науки права и её главных задачах, 1877)
  • manualul „Enciclopedia dreptului. Un curs de prelegeri” (Энциклопедия права. Курс лекций, 1874).[3]

Referințe

  1. ^ IeSBE / Karasevici, Porfiri Leontievici]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b RBS / Karasevici, Porfiri Leontievici]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b ru „Biografie”. letopis.msu.ru. Accesat în . 
  4. ^ ru „Карасевич Порфирий Леонтьевич / Книги автора, размещенные в ЭБС: 3”. biblioclub.ru. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie

  • Волков В. А., Куликова М. В., Логинов В. С. Московские профессора XVIII — начала XX веков. Гуманитарные и общественные науки. — М.: Янус-К: Московские учебники и картолитография, 2006. — С. 119. — 300 с. — 2000 экз. — ISBN 5-8037-0164-5.
  • Карасевич, Порфирий Леонтьевич // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  • Цыганков Д. А. КАРАСЕВИЧ Порфирий Леонтьевич // Императорский Московский университет: 1755—1917: энциклопедический словарь / составители А. Ю. Андреев, Д. А. Цыганков. — М.: Российская политическая энциклопедия (РОССПЭН), 2010. — С. 305. — 894 с. — 2000 экз. — ISBN 978-5-8243-1429-8.