În acest articol, vom explora și analiza Programul Operațional Regional din diferite perspective și unghiuri de abordare. Programul Operațional Regional este un subiect care a stârnit interes și dezbatere în diverse domenii, generând opinii contradictorii și reflecții profunde. Pe parcursul acestor pagini, vom aprofunda în diferitele aspecte care cuprind Programul Operațional Regional, de la istoria și evoluția sa până la implicațiile sale în societatea contemporană. Vor fi examinate ramificațiile sale în sfera socială, economică, culturală și politică, pentru a oferi o viziune cuprinzătoare și detaliată asupra acestui subiect atât de relevant în prezent. Prin analize exhaustive, căutăm să facem lumină asupra Programul Operațional Regional și a consecințelor sale, deschizând ușa unei reflecție critică și constructivă care invită la deliberare și dialog.
Programul Operațional Regional (POR sau REGIO) este un program de dezvoltare regională în România a cărui scop este dezvoltarea infrastructurii și a mediului de afaceri[1]. Este finanțat prin unul dintre fondurile structurale ale Uniunii Europene - Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR)[1]. Acesta sprijină regiunile Uniunii Europene care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeană[1].
Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro în primii 7 ani după aderare (2007-2013)[1]. Finanțarea UE reprezintă aproximativ 84% din bugetul POR[1]. Restul provine din fonduri naționale, cofinanțare publică (14%) și cofinanțare privată (2%)[1].
Pentru perioada de programare 2007/2013, bugetul POR a fost împărțit în:[2]
În perioada de programare 2014/2020 un număr de 13 axe prioritare stau la dispoziția solicitanților.