Proiectul Montauk

Proiectul Montauk este o teorie a conspirației care susține că există o serie de proiecte guvernamentale secrete ale Statelor Unite desfășurate la Camp Hero sau Montauk Air Force Station la Montauk, Long Island, în scopul dezvoltării tehnicilor de război psihologic și a cercetărilor exotice, inclusiv a călătoriilor în timp. Povestea proiectului Montauk a provenit din seria de cărți a lui Preston Nichols, Proiectul Montauk, care amestecă aceste relatări cu povestiri despre experimentul Philadelphia.

Origine

Povestiri despre Proiectul Montauk au circulat de la începutul anilor 1980. Potrivit cercetătorului OZN Jacques Vallée, povestirile despre Experimentul Montauk par sa fi apărut din afirmațiile lui Preston Nichols, care a pretins ca si-a recuperat amintirile reprimate despre propria sa implicare și susține ca este răpit periodic pentru a-și continua participarea împotriva voinței sale. Nichols, născut pe 24 mai 1946 pe Long Island, New York, pretinde că are diplome în parapsihologie, psihologie și inginerie electrică și a scris o serie de cărți, numite seria de proiecte Montauk, împreună cu Peter Moon, tema principală a acestora fiind presupusele activități de la Montauk. Acestea se concentrează pe subiecte precum experimentele guvernamentale / militare ale Statelor Unite în domenii cum ar fi călătoria în timp, teleportarea, controlul minții, contactul cu viața extraterestră și falsificarea aselenizării programului Apollo, încadrate în dezvoltările care au urmat după un experiment de succes din Philadelphia din 1943. Acestea culminează cu "o gaură ruptă în spațiu-timp" în 1983.

Autorii au încurajat speculațiile despre conținutul acestora; de exemplu, ei au scris: "Fie că citiți acest lucru ca științifico-fantastic sau non-ficțiune veți descoperi o poveste uimitoare" în primul lor capitol, descriind o mare parte din conținut ca "fapte soft" într-un ghid pentru cititori și publicând un buletin informativ cu actualizări ale povestirii.

Lucrarea a fost caracterizată ca ficțiune.

În mass-media

În 2015, Montauk Chronicles, o adaptare de film a conspirației cu Preston Nichols, Al Bielik și Stewart Swerdlow, a fost lansată online pe DVD și Blu-ray. Filmul a câștigat premiul cel mai bun documentar la Festivalul de Film Philip K. Dick din New York și a fost prezentat pe Coast to coast AM și The Huffington Post.

Povestea lui Montauk este prezentată proeminent și în romanul lui Thomas Pynchon, 2013, Bleeding Edge.

Vezi si

Referințe

  1. ^ a b Vallée, Jacques F. (1994). „Anatomy of a hoax: The Philadelphia Experiment fifty years later” (PDF). Journal of Scientific Exploration. 8 (1): 47–71. Arhivat din original (PDF) la 22 decembrie 2009. Accesat în 13 ianuarie 2010. 
  2. ^ Frissell, Bob (25 aprilie 2003). Something in This Book Is True, Second Edition: The Official Companion to Nothing in this Book Is True, But It's Exactly How Things Are. Frog Books. p. 76. ISBN 978-1-58394-077-8. Accesat în 27 mai 2011. 
  3. ^ „Preston Nichols”. bibliotecapleyades.net. 
  4. ^ The Montauk Project: Experiments in Time, Chapter 1
  5. ^ Nichols, Preston B. „Montauk Revisited: Adventures in Synchronicity”. FictionDB.  Categorises Nichols's work as "speculative fiction" and "science fiction".
  6. ^ Clingman, Marlo (20 ianuarie 2015). „The 2015 Philip K. Dick Science Fiction Film Festival Winners!”. scifibloggers.com. Accesat în 19 iulie 2017. 
  7. ^ Montauk Chronicles. Coast to Coast AM. Există o versiune arhivată la 4 martie 2016. https://web.archive.org/web/20160304075115/http://alpha.coasttocoastam.com/show/2015/02/14. Accesat la 30 aprilie 2019.  Arhivat în 4 martie 2016, la Wayback Machine.
  8. ^ Speigel, Lee (24 mai 2012). „'Montauk Chronicles' Claims Time Travel, Mind Control, Aliens At Camp Hero”. The Huffington Post. Accesat în 19 iulie 2017. 

Lecturi suplimentare

Legături externe