În lumea de astăzi, Protocol de comunicații este un subiect care a căpătat o mare relevanță în diverse domenii. De la nivel personal la cel profesional, Protocol de comunicații a generat un interes și dezbatere larg răspândit în societate. Impactul său poate fi observat în diferite sectoare, de la politică la tehnologie, prin educație și cultură. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele aspecte legate de Protocol de comunicații, analizând influența acestuia asupra vieții de zi cu zi și proiecția sa în viitor. În plus, vom aborda posibilele implicații pe care Protocol de comunicații le poate avea asupra societății, precum și oportunitățile și provocările pe care le prezintă.
În informatică și telecomunicație, un protocol de comunicații este un set de reguli și norme care permite ca două sau mai multe entități dintr-un sistem de comunicații să comunice între ele prin transmiterea de informație printr-un mediu de orice tip prin variația unei mărimi fizice.
Protocoalele controlează toate aspectele comunicațiilor de date, incluzând:
Aceste reguli sunt sau au fost create și dezvoltate permanent de diferite organizații și comitete internaționale. Printre acestea figurează Institute of Electrical and Electronic Engineers (IEEE), American National Standards Institute (ANSI), Telecommunications Industry Association (TIA), Electronic Industries Alliance (EIA) și International Telecommunications Union (ITU), cunoscută inițial drept Comité Consultatif International Téléphonique et Télégraphique (CCITT).
Protocoalele de comunicații sunt clasificate după nivelul la care operează, cele mai cunoscute ierarhii de protocoale fiind modelul OSI și modelul TCP/IP. Pentru ca o comunicație să transmită un mesaj, este necesară folosirea de protocoale de la toate nivelele uneia dintre ierarhii.