Regina Elisabeta Regina Mamă



Niciodată în istoria omenirii nu au existat atât de multe informații despre Explorând Regina Elisabeta Regina Mamă în 2023: Un ghid cuprinzător așa cum există astăzi datorită internetului. Cu toate acestea, acest acces la tot ce are legătură cu Explorând Regina Elisabeta Regina Mamă în 2023: Un ghid cuprinzător nu este întotdeauna ușor. Saturație, utilizare slabă și dificultatea de a discerne între informațiile corecte și incorecte despre Explorând Regina Elisabeta Regina Mamă în 2023: Un ghid cuprinzător sunt adesea greu de depășit. Acesta este ceea ce ne-a motivat să creăm un site de încredere, sigur și eficient.

Ne-a fost clar că pentru a ne atinge scopul, nu era suficient să avem informații corecte și verificate despre Explorând Regina Elisabeta Regina Mamă în 2023: Un ghid cuprinzător . Despre tot ce adunasem Explorând Regina Elisabeta Regina Mamă în 2023: Un ghid cuprinzător de asemenea trebuia prezentat într-un mod clar, lizibil, într-o structură care să faciliteze experiența utilizatorului, cu un design curat și eficient, și care să prioritizeze viteza de încărcare. Suntem încrezători că am reușit acest lucru, deși lucrăm mereu pentru a aduce mici îmbunătățiri. Dacă ați găsit ceea ce ați găsit util Explorând Regina Elisabeta Regina Mamă în 2023: Un ghid cuprinzător și v-ați simțit confortabil, vom fi foarte fericiți dacă veți reveni scientiaen.com oricând vrei și ai nevoie.

Elizabeth Bowes-Lyon
Oil portrait of Queen Elizabeth at half length
Portret de Richard Stone, 1986
Regina consoartă a Regatului Unit
si Dominiile Britanice
Posesiune11 decembrie 1936 - 6 februarie 1952
Încoronare12 May 1937
Împărăteasa consoartă a Indiei
Posesiune11 decembrie 1936 - August 15 1947
NăscutElizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon
(1900-08-04)August 4 1900
Hitchin or London, England
Decedat30 martie 2002(2002-03-30) (în vârstă de 101 de ani)
Loja Regală, Windsor, Berkshire, Anglia
îngropare9 aprilie 2002
Capela Memorială Regele George al VI-lea, Capela Sf. Gheorghe, Castelul Windsor
soț
(m. 1923; decedat 1952)
Emisiune
Familie nobilăBowes-Lyon
TatăClaude Bowes-Lyon, al 14-lea conte de Strathmore și Kinghorne
MamăCecilia Cavendish-Bentinck
SemnăturăSemnătura lui Elizabeth Bowes-Lyon

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon (4 august 1900 – 30 martie 2002) a fost Regina Regatului Unit si Stăpâniri a Commonwealth-ul britanic de la 11 decembrie 1936 până la 6 februarie 1952 ca soție a Regele George al VI-lea. Ea a fost în același timp ultima empress of India până Raj britanic a fost dizolvat în august 1947. După soțul ei a murit, era cunoscută ca Regina Elisabeta Regina Mamă, pentru a evita confuzia cu fiica ei, Regina Elisabeta a II-a.

Născut într-o familie de nobilimea britanică, Elizabeth a devenit proeminentă în 1923 când s-a căsătorit cu Ducele de York, al doilea fiu al Regele George V și Regina Maria. The couple and their daughters, Elizabeth and Margaret, embodied traditional ideas of family and public service. Ducesa a întreprins o varietate de angajamente publice și a devenit cunoscută pentru chipul ei constant vesel.

În 1936, soțul Elisabetei a devenit în mod neașteptat rege când fratele său mai mare, Eduard al VIII-lea, abdicat pentru a se căsători cu divorțata americană Wallis Simpson. Elisabeta a devenit atunci regina consort. Ea și-a însoțit soțul în turnee diplomatice în Franța și America de Nord înainte de începerea Al doilea razboi mondial. În timpul războiului, spiritul ei aparent indomnabil a oferit sprijin moral publicului britanic. După război, starea de sănătate a soțului ei s-a deteriorat, iar ea a rămas văduvă la vârsta de 51 de ani. Fiica ei mai mare, în vârstă de 25 de ani, a devenit noua regină.

După moartea reginei Maria în 1953, Elizabeth a fost privită drept matriarha a Familia regală britanică. În ultimii ei ani, ea a fost un membru constant popular al familiei, chiar și în momente în care alți membri ai familiei regale sufereau de un nivel scăzut de aprobare publică. Ea a continuat o viață publică activă până cu doar câteva luni înainte moartea ei la vârsta de 101 ani, la șapte săptămâni după moartea fiicei ei mai mici, Prințesa Margareta.

Tinerețe

Elisabeta în 1909

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon a fost fiica cea mai mică și a noua din zece copii ai Claude Bowes-Lyon, Lord Glamis (mai târziu pe 14 Contele de Strathmore și Kinghorne în Peerage a Scoției), si sotia lui, Cecilia Cavendish-Bentinck. Mama ei era descendentă din primul ministru britanic William Cavendish-Bentinck, al treilea duce de Portland, și guvernatorul general al Indiei Richard Wellesley, primul marchiz Wellesley, care era fratele mai mare al altui premier, Arthur Wellesley, primul duce de Wellington.

Locația nașterii Elisabetei rămâne incertă, dar se spune că ea s-a născut fie la părinții ei. Westminster acasa la Conacele Belgrave, Grădinile Grosvenor, sau într-o ambulanță trasă de cai în drum spre spital. Alte locații posibile includ Forbes House în Ham, Londra, casa bunicii ei materne, Louisa Scott. Nașterea ei a fost înregistrată la Hitchin, Hertfordshire, lângă familia Strathmore casă de țară engleză, St Paul's Walden Bury, care a fost, de asemenea, dat drept loc de naștere în 1901 și 1911 recensăminte. A fost botezată acolo la 23 septembrie 1900, în biserica parohială din localitate, Toți Sfinții.

Elizabeth și-a petrecut o mare parte din copilărie la St Paul's Walden și la Castelul Glamis, casa ancestrală a contelui în Scoţia. A fost educată acasă de o guvernantă până la vârsta de opt ani și era pasionată de sporturi de câmp, ponei și câini. Când a început școala la Londra, și-a uimit profesorii începând precoce un eseu cu doi Greacă cuvinte din Xenofon's Anabasis. Cele mai bune subiecte ale ei au fost literatura și scripturile. După ce s-a întors la învățământul privat sub conducerea unei guvernante evreiești germane, Käthe Kübler, a trecut Examenul local de la Oxford cu distincţie la vârsta de treisprezece ani.

La un eveniment caritabil de vânzare în 1915

La a paisprezecea aniversare a lui Elizabeth, Marea Britanie a declarat război on Germania. Patru dintre frații ei au slujit în armată. Fratele ei mai mare, Fergus, un ofițer în Regimentul Black Watch, a fost ucis în acțiune la Bătălia de la Loos în 1915. Un alt frate, Michael, a fost dat dispărut în acțiune la 28 aprilie 1917. Trei săptămâni mai târziu, familia a descoperit că a fost capturat după ce a fost rănit. A rămas într-o prizonier de război tabără pentru restul războiului. Glamis a fost transformată într-o casă de convalescență pentru soldații răniți, pe care Elizabeth a ajutat-o ​​să o conducă. Ea a jucat un rol deosebit de important în organizarea salvării conținutului castelului în timpul unui incendiu grav din 16 septembrie 1916. Unul dintre soldații pe care i-a tratat a scris în cartea ei de autografe că urma să fie „Agățată, trasă și sferturită... Atârnată în diamante, trasă într-un vagon și patru, și stropită în cea mai bună casă din pământ”. La 5 noiembrie 1916, ea a fost confirmat la St John's Biserica Episcopală Scoțiană in Forfar.

Căsătorie

Elizabeth și Albert în ziua nunții lor, 26 aprilie 1923

Prințul Albert, Duce de York— „Bertie” pentru familie — a fost al doilea fiu al lui Regele George V. Inițial i-a cerut-o în căsătorie pe Elizabeth în 1921, dar ea l-a refuzat, fiindu-i „frică niciodată, niciodată să nu mai fie liberă să gândească, să vorbească și să acționeze așa cum simt că ar trebui să o fac”. Când a declarat că nu se va căsători cu nimeni alta, mama lui, Regina Maria, a vizitat-o ​​pe Glamis pentru a vedea singură fata care îi furase inima fiului ei. Ea a devenit convinsă că Elizabeth era „singura fată care o putea face fericită pe Bertie”, dar a refuzat totuși să se amestece. În același timp, Elizabeth a fost curtată de James Stuart, a lui Albert călărie, până când a părăsit serviciul prințului pentru un loc de muncă mai bine plătit în afacerile petroliere americane.

În februarie 1922, Elizabeth a fost domnișoară de onoare la nunta a surorii lui Albert, Prințesa Maria, Pentru a Vicontele Lascelles. Luna următoare, Albert a cerut din nou în căsătorie, dar ea l-a refuzat încă o dată. În cele din urmă, în ianuarie 1923, Elizabeth a fost de acord să se căsătorească cu Albert, în ciuda temerilor ei cu privire la viața regală. Libertatea lui Albert în alegerea Elisabetei, nu membră a unei familii regale, deși fiica unui egal, a fost considerată un gest în favoarea modernizării politice; anterior, prinții erau așteptați să se căsătorească cu prințese din alte familii regale. Ei au ales un inel de logodnă din platină cu un Kashmir safir cu două diamante care îi împodobesc laturile.

Cuplul s-a căsătorit pe 26 aprilie 1923, la ora Westminster Abbey. Neasteptat, Elizabeth și-a depus buchetul la Mormântul lui Războinicul Necunoscut în drum spre mănăstire, în memoria fratelui ei Fergus. Elizabeth a devenit stilată Alteța Sa Regală Ducesă de York. În urma unui mic dejun de nuntă la Palatul Buckingham pregătit de bucătar Gabriel Tschumi, Elizabeth și Albert au fost în luna de miere la Polesden Lacey, un conac în Surrey deținut de bogatul socialit și prieten Margaret Greville. Au plecat apoi în Scoția, unde a prins „neromantic” tuse convulsivă.

Ducesă de York (1923–1936)

Portret de Philip de László, 1925

După o vizită regală reușită la Irlanda de Nord în iulie 1924, cel Muncii Guvernul a convenit ca Albert și Elizabeth să poată face un tur în Africa de Est din decembrie 1924 până în aprilie 1925. Guvernul laburist a fost învins de conservatorii într-un alegeri generale în noiembrie (pe care Elizabeth l-a descris drept „minunat” pentru mama ei) si Guvernator general of Sudanul anglo-egiptean, Domnule Lee Stack, a fost asasinat trei săptămâni mai târziu. În ciuda acestui fapt, turul a continuat și au vizitat Aden, Kenia, uganda, și Sudan, dar Egiptul a fost evitat din cauza tensiunilor politice.

In Queensland, 1927

Albert a avut o bâlbâială, care i-a afectat capacitatea de a ține discursuri, iar după octombrie 1925, Elizabeth l-a ajutat prin terapia concepută de Lionel logue, un episod portretizat în filmul din 2010 Discursul regelui. În 1926, cuplul a avut primul lor copil, Prințesa Elisabeta – „Lilibet” pentru familie – care mai târziu avea să devină Regina Elisabeta a II-. Albert și Elisabeta, fără copilul lor, a călătorit în Australia pentru a deschide Casa Parlamentului in Canberra în 1927. Ea a fost, după propriile ei cuvinte, „foarte nefericită să lase copilul”. Călătoria lor pe mare i-a purtat prin Jamaica, Canalul Panama și Pacificul; Elizabeth s-a supărat constant pentru copilul ei înapoi în Marea Britanie, dar călătoria lor a fost un succes în relațiile publice. Ea a fermecat publicul din Fiji când, în timp ce strângea mâna cu un lung șir de oaspeți oficiali, un câine fără stăpân a intrat la ceremonie; îşi scutură şi ea laba. În Noua Zeelandă s-a îmbolnăvit de o răceală și a ratat unele angajamente, dar i-a plăcut pescuitul local în Bay of Islands însoţit de un pescar sportiv australian Harry Andreas. În călătoria de întoarcere, prin Mauritius, Canalul Suez, Malta și Gibraltar, transportul lor, HMS Renume, au luat foc și s-au pregătit să abandoneze nava înainte ca focul să fie ținut sub control.

A doua fiică a cuplului, Prințesa Margaret, s-a născut la Castelul Glamis în 1930. The couple initially lived at Cabana Albă, parcul Richmond, before moving to 145 Piccadilly.

Regina consoartă (1936–1952)

Pe 20 1936 ianuarie, George V a murit iar fiul său cel mare, Edward, Prinț de Wales, a devenit Regele Edward al VIII-lea. La doar câteva luni după domnia lui Edward, decizia sa de a se căsători cu divorțata americană Wallis Simpson a provocat o criză constituțională care a avut ca rezultat abdicarea lui. Soțul Elisabetei, Albert, a devenit fără tragere de inimă rege în locul fratelui său la 11 decembrie 1936 sub nume regnal lui George al VI-lea. Elisabeta și soțul ei au fost încoronați Regele și Regina Regatului Unit și Dominiile Britanice, și Împărat și împărăteasă of India, În Westminster Abbey la 12 mai 1937, data programată anterior pentru Edward al VIII-lea. coroana Elisabetei a fost realizat din platină și a fost fixat cu Koh-I-Noor diamant.

Edward s-a căsătorit cu Wallis Simpson și au devenit Ducele și Ducesa de Windsor, dar în timp ce Edward era Alteță Regală, George al VI-lea a reținut stilul lui Wallis, o decizie pe care Elisabeta a susținut-o. Mai târziu, Elizabeth a fost citată că s-a referit la Wallis drept „acea femeie”. iar Wallis s-a referit la Elizabeth drept „Cookie”, din cauza presupusei ei asemănări cu un bucătar scoțian gras. Afirmațiile potrivit cărora Elizabeth a rămas amărâtă față de Wallis au fost respinse de prietenii ei apropiați; cel Ducele de Grafton a scris că „nu a spus niciodată nimic urât despre ducesa de Windsor, cu excepția faptului că ea chiar nu avea habar cu ce are de-a face”.

Vizite în străinătate

Portret de domnul Gerald Kelly. Coroana ei este pe stânga.

În vara anului 1938, o vizită de stat în Franța a Regelui și Reginei a fost amânată cu trei săptămâni din cauza morții mamei Elisabetei, Lady Strathmore. În două săptămâni, Norman Hartnell a creat un trouseau complet alb pentru Elizabeth, care nu putea purta culori deoarece era încă în ea doliu. Vizita a fost concepută pentru a consolida solidaritatea anglo-franceză în fața agresiunii din partea Germania nazista. Presa franceză a lăudat comportamentul și farmecul cuplului regal în timpul vizitei întârziate, dar reușite, sporite de garderoba lui Hartnell.

Cu toate acestea, agresiunea nazistă a continuat, iar guvernul s-a pregătit pentru război. După Acordul de la München din 1938 a părut să prevină apariția conflictului armat, premierul britanic Neville Chamberlain a fost invitat pe balconul de Palatul Buckingham cu Regele și Regina pentru a primi aclamații din partea unei mulțimi de binevoitori. Deși este foarte popular în rândul publicului larg, Politica lui Chamberlain față de Hitler a făcut obiectul unor opoziții în Cameră comunelor, care l-a condus pe istoric John Grigg pentru a descrie comportamentul lui George al VI-lea de a se asocia atât de proeminent cu un politician drept „cel mai neconstituțional act al unui suveran britanic în secolul actual”. Cu toate acestea, istoricii susțin că regele a urmat doar sfatul ministerial și a acționat așa cum era obligat constituțional să facă.

Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta la Primăria din Toronto, 1939

În mai și iunie 1939, Elizabeth și soțul ei a făcut un turneu în Canada de la coastă la coastă și înapoi, prima dată când un monarh domnitor făcuse un turneu în Canada. Au vizitat și Statele Unite, petrecând timp cu președintele Franklin D. Roosevelt de la Casă albă și sa Valea Hudson bunuri. Prima Doamnă Eleanor Roosevelt a spus că Elisabeta a fost „perfectă ca regină, amabilă, informată, spunând ceea ce trebuie și amabilă, dar puțin regală în mod conștient”. Turul a fost conceput pentru a consolida sprijinul transatlantic în caz de război și pentru a afirma statutul Canadei ca regat independent, împărțind cu Marea Britanie aceeași persoană ca monarhul.

Potrivit unei povești des povestite, în timpul uneia dintre primele întâlniri repetate ale cuplului regal cu mulțimile, un Războiul Boer veteranul a întrebat-o pe Elizabeth: „Tu ești scoțian sau tu ești englez?" Ea a răspuns: "Sunt canadian!" Primirea lor de către publicul canadian și american a fost extrem de entuziastă, și a disipat în mare măsură orice sentiment rezidual că erau un substitut mai mic pentru Edward. i-a spus Elizabeth premierului canadian William Lyon Mackenzie King, „turul acela ne-a făcut”, si ea întors în Canada frecvent atât în ​​turnee oficiale, cât și în privat.

Al doilea razboi mondial

Eleanor Roosevelt (centru), Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta la Londra, 23 octombrie 1942

În timpul Al doilea razboi mondial, cuplul regal a devenit simboluri ale luptei împotriva fascismului. La scurt timp după declararea războiului, Cartea Reginei Crucii Roșii a fost conceput. Cincizeci de autori și artiști au contribuit la carte, care a fost condusă de Cecil Beatonportretul Elisabetei și a fost vândut în sprijinul Crucea Roșie. Ea a transmis, de asemenea, la națiune, în încercarea de a consola familiile în timpul evacuarea copiilor și mobilizarea bărbaților în vârstă de luptă. Elizabeth a refuzat public să părăsească Londra sau să trimită copiii în Canada, chiar și în timpul Blitz-ul, cand Cabinetul britanic a sfătuit-o să facă asta. Ea a declarat: „Copiii nu vor pleca fără mine. Nu îl voi părăsi pe Rege. Și Regele nu va pleca niciodată”.

Elizabeth a vizitat trupe, spitale, fabrici și părți ale Marii Britanii care au fost vizate de Germană Aviație militară, în special East End aproape Docurile Londrei. Vizitele ei au provocat inițial ostilitate; gunoaie au fost aruncate asupra ei, iar mulțimile au batjocorit, în parte pentru că purta haine scumpe care serveau să o înstrăineze de oamenii care sufereau de privațiuni de război. Ea a explicat că, dacă publicul ar veni să o vadă, ar purta cele mai bune haine ale lor, așa că ar trebui să răspundă în natură; Norman Hartnell a îmbrăcat-o în culori blânde și a evitat negrul pentru a reprezenta „curcubeul speranței”. Cand Palatul Buckingham a primit câteva lovituri în timpul apogeului bombardamentului, Elizabeth a spus: „Mă bucur că am fost bombardați. Mă face să simt că pot privi East End în față”.

Regina și Prințesa Elisabeta vorbesc paraşutişti pregătindu-se pentru D-Day, 19 Mai 1944

Deși regele și regina și-au petrecut ziua de lucru la Palatul Buckingham, parțial din motive de securitate și de familie au stat noaptea la Castelul Windsor la aproximativ 20 de mile (32 km) vest de centrul Londrei cu fiicele lor. Palatul pierduse o mare parte din personalul său în favoarea armată, iar majoritatea camerelor erau închise. Ferestrele au fost spulberate de explozii de bombe și au trebuit să fie scânduri. In timpul "Război fals„Regina a primit un antrenament de revolver din cauza temerilor de o invazie iminentă.

prim-ministrul francez Edouard Daladier characterised Elizabeth as "an excessively ambitious young woman who would be ready to sacrifice every other country in the world so that she may remain Queen." Adolf Hitler is said to have called her "the most dangerous woman in Europe" because he viewed her popularity as a threat to German interests. Cu toate acestea, înainte de război atât ea, cât și soțul ei, ca majoritatea Parlament și publicul britanic, susținuseră liniștire și prim-ministrul Neville Chamberlain, crezând după experiența primului război mondial că războiul trebuie evitat cu orice preț. După demisia lui Chamberlain, regele a cerut Winston Churchill pentru a forma un guvern. Deși regele a fost inițial suspicios cu privire la caracterul și motivele lui Churchill, la vremea potrivită, atât regele, cât și regina au ajuns să-l respecte și să-l admire.

Anii postbelici

Rhodesia de Sud timbru care sărbătorește turneul regal din 1947 în Africa de Sud

În Alegerile generale britanice din 1945, a lui Churchill parte conservatoare a fost puternic învins de către partid muncitoresc of Clement Attlee. Părerile politice ale Elisabetei au fost rareori dezvăluite, dar o scrisoare pe care ea a scris-o în 1947 descria „marile speranțe ale unui rai socialist pe pământ” ale lui Attlee ca fiind pe cale de dispariție și probabil îi descrie pe cei care l-au votat drept „oameni săraci, atât de mulți pe jumătate educați și nedumeriți. Îi iubesc”. Woodrow Wyatt a considerat-o „mult mai pro-conservatoare” decât alți membri ai familiei regale, dar ea i-a spus mai târziu: „Îmi place dragul bătrân Partidul Laburist”. Ea a spus, de asemenea Ducesă de Grafton, „Îmi plac comuniștii”.

În timpul turneului regal din 1947 al Africa de Sud, comportamentul senin public al Elisabetei a fost rupt, în mod excepțional, când s-a ridicat din mașina regală pentru a lovi un admirator cu umbrela ei pentru că îi confundase entuziasmul cu ostilitate. Turneul regal din 1948 din Australia și Noua Zeelandă a fost amânat din cauza stării de sănătate a lui George în declin. În martie 1949, a avut o operație de succes pentru îmbunătățirea circulației la piciorul drept. În vara anului 1951, Elizabeth și fiicele ei și-au îndeplinit angajamentele publice ale regelui în locul lui. În septembrie, a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. După o rezecție pulmonară, el a părut să-și revină, dar călătoria întârziată în Australia și Noua Zeelandă a fost modificată astfel încât prințesa Elisabeta și soțul ei, Ducele de Edinburgh, a intrat în locul Regelui și Reginei în ianuarie 1952. George al VI-lea a murit în somn, la 6 februarie 1952, în timp ce Prințesa Elisabeta și Ducele de Edinburgh se aflau în Kenya într-un turneu în Commonwealth, iar odată cu moartea lui George, fiica sa a devenit imediat Regina Elisabeta a II-a.

Regina mamă (1952–2002)

Văduvie

Ca invitat de onoare la Bicentenarul Universității Columbia în New York, octombrie 1954

La scurt timp după moartea lui George al VI-lea, Elisabeta a început să fie numită ca Majestatea Sa Regina Elisabeta Regina Mamă pentru că stilul normal pentru văduva unui rege, „Regina Elisabeta”, ar fi fost prea asemănător cu stilul fiicei ei mai mari, Regina Elisabeta a II-a. Popular, ea a devenit „Regina Mamă” sau „Regina Mamă”. A fost devastată de moartea soțului ei și s-a retras în Scoția. Cu toate acestea, după o întâlnire cu prim-ministrul Winston Churchill, ea și-a rupt pensionarea și și-a reluat atribuțiile publice. În cele din urmă, a devenit la fel de ocupată ca regina mamă așa cum fusese ea ca regină consoartă. În iulie 1953, ea a întreprins prima sa vizită în străinătate de la înmormântare, când a vizitat Federația Rhodesiei și Nyasalandului cu Principesa Margareta. Ea a pus Piatra de temelie al Colegiului Universitar din Rhodesia și Nyasaland — curentul Universitatea din Zimbabwe. La întoarcerea ei în regiune în 1957, Elizabeth a fost inaugurată ca președinte al colegiului și a participat la alte evenimente care au fost concepute în mod deliberat pentru a fi multirasiale. În timpul turneului extins al fiicei ei în Commonwealth din 1953–54, Elizabeth a acționat ca o consilier de stat și a avut grijă de nepoții ei, Charles și Anne. În februarie 1959, ea a vizitat Kenya și Uganda.

Regina Mamă sosind la Cadru pentru umblat Naval Yard, iunie 1961

Elizabeth a supravegheat restaurarea telecomenzii Castelul Mey, pe coasta de nord a Scoției, pe care o folosea pentru a „scăpa de tot” timp de trei săptămâni în august și zece zile în octombrie în fiecare an. Și-a dezvoltat interesul pentru cursele de cai, în special alergare cu obstacole, care fusese inspirat de jocheul amator Lordul Mildmay în 1949. Ea a deținut câștigătorii a aproximativ 500 de curse. Culorile ei distinctive de albastru cu dungi de culoarea lui au fost purtate de cai precum Special Cargo, câștigătorul concursului din 1984. Cupa de aur Whitbread, și Devon Loch, care s-a oprit spectaculos chiar înainte de postul câștigător la 1956 Grand National şi al cărui jocheu Dick Francis mai târziu a avut o carieră de succes ca scriitor de curse tematice povestiri cu detectivi. Petru Cazalet mașină de spălat antrenor de peste 20 de ani. Deși (contrar zvonurilor) nu a plasat niciodată pariuri, ea a primit comentariile de curse direct la reședința ei din Londra, Clarence House, ca să poată urmări cursele. Ca colecționar de artă, a achiziționat lucrări de la Claude Monet, Augustus Ioan și Peter Carl Fabergé, Printre altele.

În februarie 1964, Elizabeth a suferit o apendicectomie de urgență, ceea ce a dus la amânarea unui turneu planificat în Australia, Noua Zeelandă și Fiji până în 1966. S-a recuperat în timpul unei croaziere în Caraibe la bordul iahtului regal, Britannia. În decembrie 1966, a suferit o operație de îndepărtare a unei tumori, după ce a fost diagnosticată cu cancer de colon. Contrar zvonurilor care s-au răspândit ulterior, ea nu avea un colostomie. A fost diagnosticată cu cancer de sân în 1984 și i s-a îndepărtat un nodul de la sân. Crizele ei de cancer nu au fost niciodată făcute publice în timpul vieții ei.

În timpul văduviei, Elizabeth a continuat să călătorească mult, inclusiv în peste patruzeci de vizite oficiale în străinătate. În 1975, ea a vizitat Iranul la invitația lui Shah Mohammad Reza Pahlavi. Ambasadorul britanic și soția sa, Anthony și Sheila Parsons, au remarcat cum iranienii erau uimiți de obiceiul ei de a vorbi cu toată lumea, indiferent de statut sau importanță, și au sperat că anturajul șahului va învăța din vizită să acorde mai multă atenție oamenilor obișnuiți. Între 1976 și 1984, a făcut vizite anuale de vară în Franța, care au fost printre cele 22 de călătorii private în Europa continentală între 1963 și 1992.

În 1982, Elizabeth a fost dusă de urgență la spital când un os de pește i s-a blocat în gât și a suferit o operație pentru a-l îndepărta. Fiind un pasionat pescar cu undiță, a glumit ea calmă după aceea, „Somonii și-au luat spatele”. Incidente similare au avut loc la Balmoral în august 1986, când a fost internată la Aberdeen Royal Infirmary peste noapte, dar nu a fost nevoie de operație, iar în mai 1993, când a fost internată la Infirmerie pentru operaţie sub anestezic general.

În 1987, Elizabeth a fost criticată când s-a aflat că două dintre nepoatele ei, Nerissa și Katherine Bowes-Lyon, fusese angajat să un spital de psihiatrie din Redhill, Surrey, în 1941 pentru că aveau dificultăți severe de învățare. "Dar daca Peerage lui Burke enumerase surorile ca fiind moarte, se pare că mama lor, Fenella (cumnata lui Elizabeth), „era „extrem de vagă” atunci când era vorba de completarea formularelor și s-ar putea să nu fi completat corect documentele pentru înscrierea în familie”. Când Nerissa a murit în 1986, mormântul ei a fost inițial marcat cu o etichetă de plastic și un număr de serie. Elizabeth a spus că vestea instituționalizării lor a fost o surpriză pentru ea.

Centenar

At Casa Banting în timpul unei vizite regale în Canada, 1989

În ultimii ei ani, Elizabeth a devenit cunoscută pentru longevitatea ei. Cea de-a 90-a aniversare a ei – 4 august 1990 – a fost sărbătorită printr-o paradă pe 27 iunie, care a implicat multe dintre cele 300 de organizații ale căror patronă. În 1995, a participat la evenimentele de comemorare a sfârșitului războiului cu cincizeci de ani înainte și a suferit două operații: una pentru îndepărtarea cataractei la ochiul stâng și una pentru înlocuirea șoldului drept. În 1998, șoldul ei stâng a fost înlocuit după ce i s-a rupt când a alunecat și a căzut în timpul unei vizite la Sandringham grajduri.

100 de ani de naștere a Elisabetei a fost sărbătorită în mai multe moduri: o paradă care a sărbătorit cele mai importante momente ale vieții ei a inclus contribuții de la Sir Înțelepciunea normandă si domnule John Mills; imaginea ei a apărut pe un bilet comemorativ special de 20 de lire sterline emis de Royal Bank of Scotland; iar ea a participat la un prânz la Guildhall, Londra, la care George Carey, Arhiepiscop de Canterbury, a încercat din greșeală să-și bea paharul de vin. Avertismentul ei rapid de „Asta e al meu!” a provocat amuzament pe scară largă. În noiembrie 2000, și-a rupt clavicula într-o cădere care a făcut-o să se recupereze acasă de Crăciun și de Anul Nou.

La 1 august 2001, Elizabeth a avut o transfuzie de sânge pentru anemie, după ce a suferit de o ușoară epuizare termică, deși a fost suficient de bine pentru a-și face apariția tradițională în afara Clarence House trei zile mai târziu pentru a sărbători 101-a aniversare. Ultimele ei angajamente publice au inclus plantarea unei cruci la Câmpul amintirii la 8 noiembrie 2001; o recepție la Guildhall, Londra, pentru reformarea Escadrila 600, Royal Auxiliary Air Force pe 15 noiembrie; și participarea la repunerea în funcțiune a HMS Arca regală pe 22 noiembrie.

În decembrie 2001, la vârsta de 101 ani, Elizabeth a fracturat-o pelvis într-o cădere. Chiar și așa, ea a insistat să cânte pentru imnul național în timpul slujbei de pomenire pentru soțul ei, pe 6 februarie a anului următor. Doar trei zile mai târziu, a doua lor fiică, Prințesa Margareta, a murit. Pe 13 februarie 2002, Elizabeth a căzut și și-a tăiat brațul în camera de zi la Casa Sandringham; au fost chemați o ambulanță și un medic, iar rana a fost tratată. Era încă hotărâtă să participe la înmormântarea lui Margaret la Capela Sf. Gheorghe, Castelul Windsor, două zile mai târziu, în vinerea acelei săptămâni, chiar dacă Regina și restul familiei regale erau îngrijorați de călătoria pe care o va face Regina Mamă pentru a ajunge de la Norfolk la Windsor; s-a zvonit și că ea nu mănâncă cu greu. Cu toate acestea, ea a zburat la Windsor cu elicopterul și, astfel încât să nu poată fi făcută nicio fotografie cu ea într-un scaun cu rotile (în care ura să fie văzută) - ea a insistat să fie protejată de presă.—a călătorit la serviciu într-un cariera oamenilor cu ferestre întunecate, care fusese folosit anterior de Margaret.

La 5 martie 2002, Elizabeth a fost prezentă la prânzul petrecerii anuale pe gazon a familiei Eton Beagles și a urmărit Cursele Cheltenham la televizor; cu toate acestea, sănătatea ei a început să se deterioreze brusc în ultimele ei săptămâni, după ce s-a retras Loja Regală pentru ultima dată.

Moarte

Trăsura funerară a Reginei Mame. Sicriul era drapat cu personalul ei standard, prezentat mai jos.

La 30 martie 2002, ora 15:15 GMT, Elizabeth a murit la Loja Regală, Windsor, la vârsta de 101 ani. Fiica ei supraviețuitoare, Regina Elisabeta a II-a, i-a fost alături. Regina Mamă suferea de o frig la piept din Crăciunul 2001. La 101 ani și 238 de zile, ea a fost primul membru al familiei regale britanice trăiesc după vârsta de 100 de ani. Ea era cel mai longeviv membru al familiei regale britanice la momentul morții sale. Cumnata ei supraviețuitoare, Prințesa Alice, ducesa de Gloucester, a depășit-o, decedând la vârsta de 102 ani la 29 octombrie 2004. A fost unul dintre cei mai longevivi membri ai oricărei familii regale.

Elizabeth a crescut camelii în fiecare dintre grădinile ei și înainte ca sicriul ei drapat cu steag să fie dus de la Windsor la se află în stare at Sala Westminster, deasupra a fost așezat un aranjament de camelii din grădinile proprii. Se estimează că 200,000 de oameni au trecut peste trei zile în timp ce ea zăcea în statul în Westminster Hall, la Palatul Westminster. Membrii cavalerie gospodărească iar alte ramuri ale forţelor armate stăteau de pază la cele patru colţuri ale catafalc. La un moment dat, cei patru nepoți ai ei, prințul Charles, Printul Andrew, prince Edward și Vicontele Linley–a urcat pe gardă ca semn de respect, o onoare asemănătoare cu cea a Privegherea prinților la starea de stat a regelui George al V-lea.

În ziua înmormântării Elisabetei, 9 aprilie, guvernator general al Canadei, Adrienne Clarkson, a emis o proclamație prin care le cere canadienilor să onoreze memoria Elisabetei în acea zi. În Australia, guvernator general Peter Hollingworth Citeste lecţie la o slujbă de pomenire ținută în Catedrala Sf. Andrei, Sydney.

În Londra, peste un milion de oameni au umplut zona de afară Westminster Abbey și de-a lungul traseului de 23 de mile (37 km) din centrul Londrei până la locul final de odihnă al Elisabetei în Capela Memorială Regele George al VI-lea lângă soțul și fiica ei mai mică în Capela Sf. Gheorghe. La cererea ei, după înmormântarea ei coroană care zăcuse deasupra sicriului ei a fost așezat pe Mormântul Războinicii Necunoscute, într-un gest care a făcut ecou tributul ei de ziua nunții cu 79 de ani înainte.

Moştenire

Cunoscută pentru farmecul ei personal și public, Elizabeth a fost unul dintre cei mai populari membri ai familiei regale, și a ajutat la stabilizarea popularității monarhie ca un intreg, per total.

Printre criticii lui Elizabeth se numără Kitty Kelley, care a susținut în mod fals că nu a respectat reglementările de raționalizare în timpul celui de-al doilea război mondial. Acest lucru a fost însă contrazis de înregistrările oficiale, și Eleanor Roosevelt în timpul șederii ei de război la Palatul Buckingham, a raportat în mod expres despre mâncarea rațională servită în Palat și despre apa de baie limitată care era permisă. Susține că Elizabeth a folosit insulte rasiste pentru a se referi la oameni de culoare au fost negate cu fermitate de maiorul Colin Burgess, soțul lui Elizabeth Burgess, o secretară de rasă mixtă care a acuzat membrii familiei Prințului Charles de abuz rasial. Elizabeth nu a făcut comentarii publice despre rasă, ci conform Robert Rhodes James în privat, ea „detesta discriminarea rasială” și a condamnat apartheid ca „îngrozitor”. Woodrow Wyatt consemnează în jurnalul său că, atunci când și-a exprimat părerea că țările non-albe nu au nimic în comun cu „noi”, ea i-a spus: „Sunt foarte dornic de Federație. Toți sunt ca noi.” Cu toate acestea, ea nu avea încredere în germani; ea i-a spus lui Woodrow Wyatt: „Niciodată să nu ai încredere în ei, niciodată să nu ai încredere în ei”. Deși ea ar fi avut astfel de opinii, s-a susținut că acestea erau normale pentru britanicii din generația și educația ei, care au experimentat două războaie vicioase cu Germania.

Memorialul Regelui George al VI-lea și al Reginei Elisabeta: O statuie de bronz a Elisabetei pe The Mall, Londra, trecută cu vederea de statuia soțului ei George al VI-lea

În biografia sa oficială, William Shawcross O înfățișează pe Elizabeth ca pe o persoană al cărei optimism nestăpânit, pofta de viață, bunele maniere, simțul răutăcios al umorului și interesul pentru oameni și subiecte de tot felul au contribuit la popularitatea ei excepțională și la longevitatea ei. domnule Hugh Casson a spus că Elizabeth era ca „un val care se sparge pe o stâncă, pentru că, deși este dulce, drăguță și fermecătoare, are și o notă de bază de duritate și tenacitate... când un val se sparge pe o stâncă, plouă și strălucește cu un joc strălucit de spumă și picături în soare, dar dedesubt este o piatră cu adevărat tare, dură, îmbinată, în cazul ei, din principii puternice, curaj fizic și simțul datoriei.” Sir Peter Ustinov a descris-o în timpul unei demonstrații studențești la Universitatea din Dundee în 1968:

Când am ajuns într-o procesiune solemnă, studenții ne-au aruncat cu role de toaletă. Ei țineau de un capăt, ca niște serpentine la minge, și aruncau celălalt capăt. Regina Mamă s-a oprit și le-a ridicat de parcă cineva le-ar fi rătăcit. 'A fost al tău? Oh, ai putea s-o iei? Și a fost sang-froidul ei și refuzul ei absolut de a fi șocat de asta, care i-au făcut imediat la tăcere pe toți elevii. Ea știe instinctiv ce să facă în acele ocazii. Ea nu se ridică deloc să fie chinuită; ea doar pretinde că trebuie să fie o neglijență din partea oamenilor care o fac. Modul în care a reacționat nu doar că și-a arătat prezența sufletească, dar a fost atât de fermecător și atât de dezarmant, chiar și pentru cel mai turbio element, încât a adus liniște în apele tulburi.

Elizabeth era binecunoscută pentru spiritele ei seci. Auzind asta Edwina Mountbatten a fost înmormântată pe mare, ea a spus: „Dragă Edwina, întotdeauna i-a plăcut să facă stropire”. Însoțit de scriitorul gay Sir Noël Coward la o gală, a urcat pe o scară căptușită cu paznici. Observând că ochii lui Coward sclipesc pentru un moment peste soldați, ea îi murmură: — Nu aș face-o dacă aș fi în locul tău, Noël; îi numără înainte să-i scoată afară.

După ce a fost sfătuit de a Conservator ministru în anii 1970 pentru a nu angaja homosexuali, Elizabeth a observat că, fără ei, „ar trebui să mergem la autoservire”. Despre soarta unui dar de a Nabucodonosor de șampanie (în valoare de 20 de sticle), chiar dacă familia ei nu a venit de sărbători, ea a spus: „O voi lustrui singură”. Emine Saner de The Guardian sugerează că cu a gin și Dubonnet la amiază, vin roșu cu prânz, a port și Martini la 6 și două pahare de șampanie la cină, „o estimare conservatoare pune numărul de unități de alcool a băut la 70 de ani pe săptămână”. Stilul ei de viață i-a amuzat pe jurnaliști, mai ales când s-a dezvăluit că avea un milion de milioane liră sterlină descoperit de cont cu Cheltuieli Bancă.

Obiceiurile Elisabetei au fost parodiate de anii 1980 satirici televiziune programă Scuipând Imagine. Aceasta a fost prima reprezentare satirică de la televizor; Producătorii au refuzat inițial să o prezinte, temându-se că aceasta ar fi considerată interzisă de majoritatea publicului spectator. În cele din urmă, ea a fost înfățișată ca o perpetuă năucită Beryl Reid sunet asemănător. Ea a fost portretizată de Julieta Aubrey in Bertie și Elizabeth, Sylvia Syms in Regina, Natalie Dormer in WE, Olivia Colman in Hyde Park pe Hudson, Victoria Hamilton (Sezoanele 1 și 2), Marion Bailey (Sezoanele 3 și 4) și Marcia Warren (Sezonul 5) in Crown și, în Discursul regelui by Helena Bonham Carter, care a fost nominalizat pentru un Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar si a castigat un Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru portretizarea ei.

Monumentul Reginei Elisabeta in Toronto, Cu un basorelief a Reginei Elisabeta și a Regelui George al VI-lea

Cunard White Star Line RMS Regina Elisabeta a fost numit după ea. Ea a lansat nava pe 27 septembrie 1938 în Clydebank, Scoția. Se presupune că garnitura a început să alunece în apă înainte ca Elizabeth să o poată lansa oficial și, acționând brusc, a reușit să spargă o sticlă de roșu australian peste arcul navei chiar înainte ca aceasta să alunece în afara ei. În 1954, Elizabeth a navigat la New York pe omonim.

O statuie a Elisabetei de către sculptor Philip Jackson a fost dezvăluit în fața Memorialului George al VI-lea, off The Mall, Londra, la 24 februarie 2009, creând Memorialul Regelui George al VI-lea și al Reginei Elisabeta.

În martie 2011, gustul muzical eclectic al lui Elizabeth a fost dezvăluit atunci când detaliile micii sale colecții de discuri păstrate la Castelul Mey au fost făcute publice. Înregistrările ei au inclus ska, folk local, mulinete scoțiene și muzicale Oklahoma! și Regele și cu mine, și artiști precum yodeller Montana Slim, Tony Hancock, The Goons și Noël Coward.

Cu opt ani înainte de moartea ei, Elizabeth a plasat două treimi din banii ei (aproximativ 19 milioane de lire sterline) în trusturi, în folosul strănepoților ei. În timpul vieții ei, a primit 643,000 de lire sterline pe an de la Lista civilă, și a cheltuit aproximativ 1–2 milioane de lire sterline anual pentru a rula gospodăria ei. Până la sfârșitul anilor 1990, se spunea că descoperirea ei de cont ar fi în jur de 4 milioane de lire sterline. Ea a părăsit cea mai mare parte a averii sale, estimată la o valoare între 50 și 70 de milioane de lire sterline, inclusiv picturi, Ouă Fabergé, bijuterii și cai, fiicei sale supraviețuitoare, Regina Elisabeta a II-a. Conform unui acord încheiat în 1993, proprietatea care trece de la monarh la monarh este scutită de taxa de mostenire, la fel ca proprietatea care trece de la consoarta unui fost monarh la actualul monarh, astfel încât o datorie fiscală estimată la 28 de milioane de lire sterline (40 la sută din valoarea averii) nu a fost suportată. Cele mai importante piese de artă au fost transferate la Colecția Regală de Elisabeta a II-a. După moartea ei, regina a depus cu succes la Înalta Curte pentru ca detaliile despre testamentul mamei sale să fie păstrate secrete. Acest lucru a adus critici din partea politicienilor Partidului Laburist și a segmentelor publicului, iar regina a lansat în cele din urmă liniile de voință a mamei sale.

Arme

Stema Elisabetei era stema regală a Regatului Unit (în versiunea engleză sau scoțiană) Impaled cu brațele înclinate a tatălui ei, the Contele de Strathmore; acesta din urmă fiind: 1-a și 4-a sferturi, Argint, un leu agresiv Azuriu, înarmat și lamblat Gules, în cadrul unui dublu tresură flori-contra-flora a doua (Lyon); Sferturile 2 și 3, Hermină, trei arcuri cu coarde palid potrivit (Bowes). Scutul este depășit de coroana imperială și susținut de leul încoronat al Angliei și un leu rampant pe fess Or și Gules.

Stema Elizabeth Bowes-Lyon ca ducesa de York.svg
Stema lui Elizabeth Bowes-Lyon.svg
Stema lui Elizabeth Bowes-Lyon (Scoția) (2).svg
Stema Elisabetei, ducesa de York (1923–1936) Stema reginei Elisabeta Stema reginei Elisabeta (Scoția)

Emisiune

Nume si Prenume Naștere Moarte Căsătorie Copiii lor Nepoții lor
Data soț
Elisabeta a II- 21 aprilie 1926 8 septembrie 2022 20 noiembrie 1947 Prințul Filip, Duce de Edinburgh Carol al III-lea William, Prinț de Wales
Prințul Harry, Duce de Sussex
Anne, Prințesa Regală Peter Phillips
Zara Tindall
Prințul Andrew, Duce de York Prințesa Beatrice
Prințesa Eugenie
Prințul Edward, Duce de Edinburgh Lady Louise Mountbatten-Windsor
James Mountbatten-Windsor, conte de Wessex
Prințesa Margaret August 21 1930 9 februarie 2002 6 May 1960
Divorțat la 11 iulie 1978
Antony Armstrong-Jones, primul conte de Snowdon David Armstrong-Jones, al 2-lea conte de Snowdon Charles Armstrong-Jones, vicontele Linley
Lady Margarita Armstrong-Jones
Lady Sarah Chatto Samuel Chatto
Arthur Chatto

ascendență

Vezi si

notițe

  1. ^ De la urcarea soțului ei până la desființarea India britanică langa Actul de Independență a Indiei din 1947. Titlul a fost abandonat la 22 iunie 1948.
  2. ^ a b Versiunea cu cratima a numelui de familie a fost folosită în documentele oficiale la momentul căsătoriei ei, dar familia însăși tinde să omite cratima.
  3. ^ Lady Colin Campbell susține că mama biologică a lui Elizabeth a fost bucătăreasa familiei, Marguerite Rodiere, printr-un aranjament de maternitate surogat care nu era neobișnuit în familiile aristocratice la acea vreme. Această teorie este respinsă de biografi regali precum Michael Thornton și Hugo Vickers. Într-o acuzație anterioară, publicată de Kitty Kelley în 1997, se spune că mama lui Elizabeth ar fi fost o servitoare galeză.

Referinte

  1. ^ Shawcross, p. 8
  2. ^ „Nr. 55932”. The London Gazette (Supliment). 4 august 2000. p. 8617. „Nr. 56653”. The London Gazette (Supliment). 5 august 2002. p. 1. „Nr. 56969”. The London Gazette. 16 iunie 2003. p. 7439.
  3. ^ Roberts, p. 58–59
  4. ^ British Screen News (1930), Ducesa noastră zâmbitoare, Londra: British Screen Productions
  5. ^ a b c d Moore, Lucy (31 martie 2002), „O sclipire răutăcioasă și o dâră de oțel”, The Guardian, recuperat Mai 1 2009
  6. ^ „Regina Mamă a fost fiica unui bucătar francez, susține biografia”, Telegraph, 31 martie 2012, arhivate din original din 10 ianuarie 2022
  7. ^ Beck, Joan (5 octombrie 1997), „Royal Muck: 27 USD pe canalizare”, Chicago Tribune, recuperat 16 februarie 2017
  8. ^ Weir, Alison (1996), Britain's Royal Families: The Complete Genealogy, Ediție revizuită, Londra: Pimlico, p. 330, ISBN 978-0-7126-7448-5
  9. ^ Shawcross, p. 15
  10. ^ Indici de înregistrare civilă: Nașteri, Oficiul general de registru, Anglia și Țara Galilor. iulie–sept. 1900 Hitchin, voi. 3a, p. 667
  11. ^ 1901 England Census, Class RG13, piece 1300, folio 170, p. 5; 1911 England Census, RG14/7611, no. 84
  12. ^ Vickers, p. 8
  13. ^ Vickers, p. 10–14
  14. ^ Shawcross, p. 85
  15. ^ Shawcross, p. 79–80
  16. ^ Forbes 1999, p. 74.
  17. ^ „Contele și Contesa de Forfar vizitează Forfar”. regal.gov.uk. 1 iulie 2019. arhivată din original pe 4 noiembrie 2021. regăsit 15 decembrie 2021.
  18. ^ a b Ezard, John (1 aprilie 2002), „O viață de legendă, datorie și devotament”, The Guardian, p. 18
  19. ^ Airlie, Mabell (1962), acoperit cu aur, Londra: Hutchinson, p. 167
  20. ^ Shawcross, p. 133–135
  21. ^ Shawcross, p. 135–136
  22. ^ Shawcross, p. 136
  23. ^ Longford, p. 23
  24. ^ Roberts, p. 57–58; Shawcross, p. 113
  25. ^ Inelul de logodnă al lui Lady Elizabeth Bowes-Lyon, Nunta Regală Vintage, arhivat din originală pe 31 octombrie 2013, recuperat 13 aprilie 2014
  26. ^ Shawcross, p. 177
  27. ^ Vickers, p. 64
  28. ^ Rayment, Sean (1 mai 2011), „Nunta regală: buchetul de mireasă al lui Kate Middleton așezat la mormântul războinicului necunoscut”, Telegraph, arhivate din original din 10 ianuarie 2022, recuperat 20 august 2012
  29. ^ Shawcross, p. 168
  30. ^ Scrisoare de la Albert către Regina Maria, 25 mai 1923, citată în Shawcross, p. 185.
  31. ^ Shawcross, p. 218–219
  32. ^ Scrisoare de la Elizabeth către Lady Strathmore, 1 noiembrie 1924, citată în Shawcross, p. 217
  33. ^ Shawcross, p. 221–240
  34. ^ Regina Elisabeta Regina Mamă> Tururi regale, Site-ul web oficial al monarhiei britanice, recuperat Mai 1 2009
  35. ^ Jurnalul Elisabetei, 6 ianuarie 1927, citat în Shawcross, p. 264
  36. ^ Shawcross, p. 266–296
  37. ^ Shawcross, p. 277
  38. ^ Shawcross, p. 281–282
  39. ^ „Pescuitorii regali”, Registrul, Adelaide: Biblioteca Națională a Australiei, p. 9, 25 februarie 1927, recuperat 1 septembrie 2012
  40. ^ Shawcross, p. 294–296.
  41. ^ „Nr. 33636”. The London Gazette. 22 august 1930. p. 5225.
  42. ^ „Cabana Albă, Richmond Park” (PDF), Cartierul londonez Richmond upon Thames, recuperat 30 martie 2023
  43. ^ „Reședința reginei mame”, Royal Collection Trust, recuperat 29 noiembrie 2022
  44. ^ Shawcross, p. 397
  45. ^ Scrisoare a lui George al VI-lea către Winston Churchill, în care regele spune că familia sa i-a împărtășit punctul de vedere, citată de Howarth, p. 143
  46. ^ Michie, Alan A. (17 martie 1941) Life Magazine, citat de Vickers, p. 224
  47. ^ Hogg și Mortimer, pp. 84–85
  48. ^ Shawcross, p. 430–433
  49. ^ Shawcross, p. 430
  50. ^ Shawcross, p. 434–436
  51. ^ Shawcross, p. 438–443
  52. ^ Hitchen, Christopher (1 aprilie 2002) „Doliu va fi scurt”, The Guardian, preluat la 1 mai 2009.
  53. ^ Sinclair, David (1988), Doi Georges: realizarea monarhiei moderne, Hodder și Stoughton, p. 230, ISBN 978-0-340-33240-5
  54. ^ Powell, James. „Vizita regală din 1939”. Societatea istorică din Ottawa. Ottawa. regăsit 31 octombrie 2021. A fost prima vizită a unui suveran domnitor în Canada...
  55. ^ Bell, Peter (octombrie 2002), „Foreign Office and the 1939 Royal Visit to America: Courting the USA in an Era of Isolationism”, Revista de istorie contemporană, 37 (4): 599-616, doi:10.1177 / 00220094020370040601, JSTOR 3180762, S2CID 159572988
  56. ^ Rhodes, Benjamin D. (2001), Politica externă a Statelor Unite în perioada interbelică, 1918-1941, Greenwood, p. 153, ISBN 978-0-275-94825-2
  57. ^ Reynolds, David (august 1983), „Politica externă a FDR și vizita regală britanică în SUA, 1939”, Istoric, 45 (4): 461-472, doi:10.1111 / j.1540-6563.1983.tb01576.x
  58. ^ Rhodes, Benjamin D. (aprilie 1978), „The British Royal Visit of 1939 and the Psychological Approach” to the United States”, Istorie diplomatică, 2 (2): 197-211, doi:10.1111 / j.1467-7709.1978.tb00431.x
  59. ^ Shawcross, p. 479
  60. ^ Galbraith, William (1989), „A cincizecea aniversare a vizitei regale din 1939” (PDF), Revista parlamentară canadiană, 12 (3): 7-8, arhivate (PDF) din original din 3 iulie 2011, recuperat 14 decembrie 2009
  61. ^ Bousfield, Arthur; Toffoli, Garry (1989), Primăvara Regală: Turneul Regal din 1939 și Regina Mamă în Canada, Toronto: Dundurn Press, pp. 65–66, ISBN 978-1-55002-065-6
  62. ^ Lanctot, Gustave (1964), Tur regal al Regelui George al VI-lea și al Reginei Elisabeta în Canada și Statele Unite ale Americii 1939, Toronto: Fundația EP Taylor
  63. ^ Bibliotecă și arhive Canada (28 februarie 2013), „Turul Regal din 1939”, Un adevărat partener și prieten: Jurnalul lui William Lyon Mackenzie King, Imprimanta Reginei pentru Canada, recuperat 16 februarie 2017
  64. ^ Discurs rostit de Majestatea Sa Regina la hotelul Fairmont, Vancouver, luni, 7 octombrie 2002, așa cum este raportat, de exemplu, în Joyce, Greg (8 octombrie 2002) „Regina aduce un omagiu Canadei, mulțumesc cetățenilor pentru sprijinul acordat”. Presa canadiană
  65. ^ Shawcross, p. 457–461; Vickers, p. 187
  66. ^ Bradford 1989, pp. 298–299.
  67. ^ Bradford 1989, p. 281.
  68. ^ Tururi regale trecute – Majestatea Sa Regina Elisabeta Regina Mamă (m. 30 martie 2002), Guvernul Canadei, 31 ianuarie 2017, arhivat din originală pe 16 februarie 2017, recuperat 16 februarie 2017
  69. ^ Shawcross, p. 515
  70. ^ Vickers, p. 205
  71. ^ „Regina Elisabeta vorbește cu Națiunea când începe cel de-al Doilea Război Mondial”, Arhivele de război britanice Pathé, 16 Mai 2012, recuperat Ianuarie 18 2023 - prin YouTube
  72. ^ Regina Elisabeta Regina Mamă > Activități ca Regina, Site-ul web oficial al monarhiei britanice, recuperat Mai 1 2009
  73. ^ Hartnell, Norman (1955), Argint si aur, Evans Bros., pp. 101–102, citat în Shawcross, p. 526 și Vickers, p. 219
  74. ^ Wheeler-Bennett, Sir John (1958), Regele George al VI-lea: viața și domnia sa, New York: Macmillan
  75. ^ Vickers, p. 229
  76. ^ Shawcross, p. 528
  77. ^ Bradford 1989, p. 321; Shawcross, p. 516
  78. ^ Langworth, Richard M. (primăvara anului 2002), SM Regina Elisabeta Regina Mamă 1900–2002, Centrul Churchill, recuperat Mai 1 2010
  79. ^ Matei, HCG (2004), „George al VI-lea (1895–1952)”, Oxford Dicționarul Național de Biografie
  80. ^ Vickers, p. 210–211
  81. ^ Shawcross, p. 412.
  82. ^ Pierce, Andrew (13 mai 2006), „Ce credea cu adevărat regina-mamă despre „raiul pe pământ” socialist al lui Attlee", The Times, Londra, Marea Britanie, recuperat Mai 1 2009
  83. ^ Wyatt, Woodrow (1998), Curtis, Sarah (ed.), Jurnalele lui Woodrow Wyatt: Volumul I, Londra: Macmillan, p. 255, ISBN 978-0-333-74166-5
  84. ^ Wyatt, Volumul I p. 309
  85. ^ Hogg și Mortimer, p. 89
  86. ^ Bradford 1989, p. 391; Shawcross, p. 618
  87. ^ Shawcross, p. 637–640
  88. ^ Shawcross, p. 645–647
  89. ^ Shawcross, p. 651
  90. ^ În ziua în care regele a murit, BBC, 6 februarie 2002, arhivate din original pe 30 mai 2018, recuperat 15 iunie 2022
  91. ^ McCluskey, Peter, Elizabeth: Regina Mamă, CBC News, arhivat din originală pe 28 2013 august, recuperat Mai 1 2009
  92. ^ Iyer, Pico (8 aprilie 2002), „Elizabeth, regina consoartă, 1900–2002: o mamă pentru toate anotimpurile”, Timp, arhivat din originală pe 22 octombrie 2010, recuperat 16 februarie 2017
  93. ^ Hogg și Mortimer, p. 161
  94. ^ Shawcross, p. 686–688; Vickers, p. 324
  95. ^ Shawcross, p. 710–713
  96. ^ Shawcross, p. 689–690
  97. ^ Regina Elisabeta Regina Mamă la West of Kenya Show, Eldoret, Kenya, februarie 1959, Royal Collection Trust, recuperat 1 august 2018
  98. ^ Vizita Majestății Sale Regina Elisabeta Regina Mamă, Kenya, Uganda, 1959, Royal Collection Trust, recuperat 1 august 2018
  99. ^ Vickers, p. 314
  100. ^ The Queen Elizabeth Castle Of Mey Trust, arhivat din originală la 25 2015 aprilie, recuperat 6 martie 2013
  101. ^ Shawcross, p. 703–704
  102. ^ Shawcross, p. 790
  103. ^ Vickers, p. 458
  104. ^ Regina Elisabeta Regina Mamă, Colecția Regală, arhivată din originală pe 21 septembrie 2012, recuperat 31 octombrie 2009
  105. ^ Shawcross, p. 806
  106. ^ Shawcross, p. 807
  107. ^ Regina Mamă „avea cancer de colon”, BBC, 17 septembrie 2009, recuperat 22 septembrie 2009
  108. ^ Shawcross, p. 817
  109. ^ Shawcross, p. 875
  110. ^ „Regina Elisabeta Regina Mamă”. Familia regala. 21 decembrie 2015. regăsit Mai 28 2021.
  111. ^ Shawcross, p. 822–823
  112. ^ Shawcross, p. 827–831
  113. ^ Shawcross, p. 835
  114. ^ a b „Regina glumelor”, Straits Times, 7 august 2000
  115. ^ Shawcross, p. 878; Vickers, p. 449
  116. ^ „Regina Mamă își revine după operație”, BBC News, 25 ianuarie 1999, recuperat 8 august 2013
  117. ^ Vincenty, Samantha (23 noiembrie 2020). „Totul despre Nerissa și Katherine Bowes-Lyon, verii ascunși ai reginei”. Oprah Daily. regăsit 17 aprilie 2021.
  118. ^ MacKay, Neil (7 aprilie 2002), „Nepoate abandonate într-un azil mintal administrat de stat și declarate moarte pentru a evita rușinea publică”, The Sunday Herald, arhivat din originală pe 22 mai 2013, recuperat 13 februarie 2007
  119. ^ Summerskill, Ben (23 iulie 2000), „Prițesa palatul se ascunde”, The Guardian, recuperat Mai 1 2009
  120. ^ Shawcross, p. 732, 882
  121. ^ Shawcross, p. 903–904
  122. ^ Shawcross, p. 912
  123. ^ Concurs de naștere pentru Regina Mamă, BBC, 19 iulie 2000, recuperat Mai 1 2009
  124. ^ Bancă comemorativă pentru 100 de ani de naștere a Reginei Elisabeta, Regina Mamă, Scoția rampantă, recuperat Mai 1 2009
  125. ^ Vickers, p. 490
  126. ^ Shawcross, p. 925
  127. ^ Regina Mamă părăsește spitalul, BBC, 2 august 2001, recuperat 28 august 2013
  128. ^ 101 de ani de naștere a reginei mame, BBC, 4 august 2001, recuperat 28 august 2013
  129. ^ Regina Mamă participă la evenimentul memorial, BBC, 8 noiembrie 2001, recuperat 15 septembrie 2013
  130. ^ Imaginile deceniului: familia regală, The Telegraph, 18 decembrie 2009, recuperat 15 septembrie 2013
  131. ^ „Regina Mamă sărbătorește întoarcerea navei”. BBC News. 22 noiembrie 2000. regăsit Ianuarie 4 2021.
  132. ^ Regina Mamă „mai bine tot timpul”, BBC, 27 ianuarie 2002, recuperat Mai 1 2009
  133. ^ a b „Regina Mamă moare liniștită, la vârsta de 101 ani”, The Guardian, 30 martie 2002, recuperat 28 martie 2019
  134. ^ Vickers, p. 495
  135. ^ a b Regina Mamă rănită într-o cădere minoră, BBC, 13 februarie 2002, recuperat Mai 1 2009
  136. ^ Shawcross, p. 930; Vickers, p. 497–498
  137. ^ a b c Vickers, p. 497–498
  138. ^ Buletinul BBC News după moartea Reginei Mame, YouTube, 30 martie 2002, arhivate din original pe 14 noiembrie 2021, recuperat Mai 1 2009
  139. ^ Regina Elisabeta Regina Mamă: fragilitatea nu reușește să estompeze devotamentul față de datorie; Ajungând la bătrânețe., The Birmingham Post, 1 aprilie 2002, recuperat 30 august 2013
  140. ^ Davies, Caroline (16 februarie 2002), „Sună clopoțelul pentru ultima călătorie a lui Margaret”, Telegraph, arhivate din original din 10 ianuarie 2022, recuperat 22 septembrie 2013
  141. ^ Vickers, p. 498–499
  142. ^ Walker, Andrew (20 august 2003), „Cel mai longeviv regal din istorie”, BBC News, recuperat 30 iunie 2017
  143. ^ Alderson, Andrew (31 octombrie 2004), „Prițesa Alice, cea mai în vârstă regală vreodată, moare la 102 ani”, Telegraph, arhivate din original din 10 ianuarie 2022, recuperat 30 iunie 2017
  144. ^ Coke, Hope (21 aprilie 2021). „Top 10 cei mai longeviv membri ai familiei regale din istorie”. Tatler. regăsit 4 august 2021.
  145. ^ Bates, Stephen (3 aprilie 2002), „La revedere lui Piper pentru regina mamă”, The Guardian, recuperat Mai 1 2009
  146. ^ Minciună în stare, Parlamentul Regatului Unit, recuperat 29 iunie 2017
  147. ^ Bates, Stephen (9 aprilie 2002), „Nepoții țin de veghe în timp ce dosarele publice trec”, The Guardian, recuperat 29 iunie 2017
  148. ^ „Charles se întoarce pentru al doilea tribut”, BBC News, 9 aprilie 2002, recuperat 29 iunie 2017
  149. ^ Publicațiile Guvernului Canadei (4 aprilie 2002), „Proclamație prin care se solicită ca poporul Canadei să dea deoparte data de 9 aprilie 2002, ca Zi în care onorează memoria Preaiubitei noastre mame, Defunta Sa Majestate Regina Elisabeta, Regina Mamă, care a decedat la 30 martie 2002” (PDF), Canada Gazette Partea II Extra, 136 (5), arhivate (PDF) din original la 14 aprilie 2013, recuperat 16 februarie 2017
  150. ^ Slujbă comemorativă pentru Majestră Regina Elisabeta, Regina Mamă, Sydney Anglicans, 9 aprilie 2002, recuperat 2 martie 2011
  151. ^ Cozi la seiful Reginei Mame, CNN, 10 aprilie 2002, recuperat Mai 1 2009
  152. ^ Cei îndoliați vizitează seiful Reginei Mame, BBC, 10 aprilie 2002, recuperat Mai 1 2009
  153. ^ Tendințele monarhiei/familiei regale – cei mai apreciați membri ai familiei regale, Ipsos MORI, 19 noiembrie 2012, recuperat Mai 9 2015
  154. ^ Goldman, Lawrence (Mai 2006) „Elizabeth (1900–2002)”, Oxford Dicționarul Național de Biografie, Presa Universitatii Oxford, doi:10.1093/ref:odnb/76927, preluat la 1 mai 2009 (este necesar un abonament)
  155. ^ Shawcross, p. 942
  156. ^ a b Kelley, Kitty (1977), Familia regala, New York: Time Warner
  157. ^ Picknett, Lynn; Prinț, Clive; Prior, Stephen; Brydon, Robert (2002), Războiul Windsorului: un secol de monarhie neconstituțională, Mainstream Publishing, p. 161, ISBN 978-1-84018-631-4
  158. ^ Memoriile lui Rt. Hon. Contele de Woolton CH, PC, DL, LL.D. (1959) Londra: Cassell
  159. ^ Roberts, p. 67
  160. ^ Goodwin, Doris Kearns (1995), Fără timp obișnuit: Franklin și Eleanor Roosevelt: Frontul intern în al Doilea Război Mondial, New York: Simon & Schuster, p. 380
  161. ^ Shawcross, p. 556–557
  162. ^ Burgess, maiorul Colin (2006), În spatele ușilor palatului: Serviciul meu în calitate de căpătar al reginei mame, Editura John Blake, p. 233
  163. ^ Secretarul regal pierde cazul de părtinire rasială, BBC, 7 decembrie 2001, recuperat Mai 1 2009
  164. ^ Rhodes James, Robert (1998), Un spirit nedescurajat: rolul politic al lui George al VI-lea, Londra: Little, Brown and Co, p. 296, ISBN 978-0-316-64765-6
  165. ^ Wyatt, Woodrow (1999), Curtis, Sarah (ed.), Jurnalele lui Woodrow Wyatt: Volumul II, Londra: Macmillan, p. 547, ISBN 978-0-333-77405-2
  166. ^ Wyatt, Volumul II, P. 608
  167. ^ Bates, Stephen (1 aprilie 2002), „Enigmatică și evazivă, ea a împrumutat o mistică punctelor forte și eșecurilor clasei superioare”, The Guardian; preluat la 1 mai 2009.
  168. ^ Hogg și Mortimer, p. 122
  169. ^ Hogg și Mortimer, pp. 212–213
  170. ^ a b Blaikie, Thomas (2002), Arăți îngrozitor de asemănător cu Regina: Wit and Wisdom din Casa Windsor, Londra, Marea Britanie: HarperCollins, ISBN 978-0-00-714874-5
  171. ^ Taylor, Graham (2002), Elizabeth: Femeia și regina, Telegraph Books, p. 93
  172. ^ Saner, Emine (25 iulie 2006), „Aduceți înapoi ora magică”, The Guardian, recuperat 24 martie 2011
  173. ^ Morgan, Christopher (14 martie 1999), Sunday Times
  174. ^ „Creatorul Spitting Image John Lloyd: „Televiziunii îi lipsește satira”", BBC News, recuperat 1 iulie 2017
  175. ^ "„Spitting Image” îmbină politica cu păpușii, 1984”, Financial Times, 6 septembrie 2008, arhivate din original din 10 decembrie 2022, recuperat 4 iulie 2018
  176. ^ „Sonerii morți”, The Guardian, 23 iunie 2006, recuperat 4 iulie 2018
  177. ^ „Cine o joacă pe Regina Mamă în sezonul 5 The Crown?”. Expres. 7 noiembrie 2022. regăsit 15 noiembrie 2022.
  178. ^ „Discursul regelui domnește peste premiile Bafta”, BBC News, 14 februarie 2011, recuperat 1 iulie 2017
  179. ^ „Discursul regelui” conduce grupul de nominalizări la BAFTA, CNN International, 18 ianuarie 2011, arhivat din originală pe 9 mai 2021, recuperat 1 iulie 2017
  180. ^ Hutchings, David F. (2003) Mândria Atlanticului de Nord. O trilogie maritimă, Malul apei.
  181. ^ Harvey, Clive (25 octombrie 2008) RMS „Regina Elisabeta”: Nava supremă, Carmania Press.
  182. ^ Prințul salută tributul Reginei Mame, BBC, 24 februarie 2009, recuperat 6 martie 2013
  183. ^ „Gustul regal al reginei mame în muzică”, Telegraph, 14 martie 2011, arhivate din original din 10 ianuarie 2022, recuperat 6 martie 2013
  184. ^ a b Bates, Stephen (2 aprilie 2002), „Pariul care l-a dejucat pe fiscal”, The Guardian, recuperat 2 iunie 2018
  185. ^ a b c „Regina moștenește moșia reginei mame”, BBC News, 17 Mai 2002, recuperat Mai 1 2009
  186. ^ a b Alderson, Andrew (12 mai 2002), Testamentul fără factură, The Daily Telegraph, arhivate din original din 10 ianuarie 2022, recuperat 2 iunie 2018
  187. ^ a b Bates, Stephen (17 mai 2002), „Palatul dezvăluie detalii despre testamentul de 50 de milioane de lire sterline al Reginei Mame”, The Guardian, recuperat 2 iunie 2018
  188. ^ Wilson, Jamie (6 mai 2002), „Lacuna fiscală va economisi regina 20 de milioane de lire sterline din testamentul mamei sale”, The Guardian, recuperat 2 iunie 2018
  189. ^ Chamberlain, Gethin (7 mai 2002), „Regina va scăpa de impozitul pe moștenire de 28 de milioane de lire sterline”, Scotsman
  190. ^ Voința Reginei Mame de a fi secretă, BBC, 8 mai 2002, recuperat 2 iunie 2018
  191. ^ Brooke-Little, JP (1978), Heraldica lui Boutell (Ed. revizuită), Londra: Frederick Warne, p. 220, ISBN 978-0-7232-2096-1
  192. ^ Pinches, John Harvey; Pinches, Rosemary (1974), Heraldica Regală a Angliei, Heraldry Today, Slough, Buckinghamshire: Hollen Street Press, p. 267, ISBN 978-0-900455-25-4
  193. ^ Wagner, AR (1940), „Unii dintre cei șaizeci și patru de strămoși ai Majestății Sale Regina”, Revista Genealogului, 9 (1): 7-13

Bibliografie

Link-uri externe

regalitatea britanică
vacant
Titlul deținut ultima dată de
Maria din Teck
Regina consoartă a Regatului Unit
si Dominiile Britanice

1936-1952
urmat deca consoartă
Împărăteasa consoartă a Indiei
1936-1947
Titlul abandonat la 22 iunie 19481
Birouri academice
Precedat de Vizitator al Colegiul Girton, Cambridge
1948-2002
urmat de
Precedat de
?
Președinte al Colegiului Regal de Muzică
1953-1993
urmat de
Precedat de Cancelar al Universității din Londra
1955-1981
urmat de
Noua institutie Cancelar al Universității din Dundee
1967-1977
urmat de
Titluri onorifice
Titlu nou Marele Maestru al Ordinului Regal Victorian
1937-2002
urmat de
Prințesa Regală
Precedat de Lord Warden of the Cinque Ports
1978-2002
urmat de
Note și referințe
1. „Nr. 38330”. The London Gazette. 22 iunie 1948. p. 3647.