Regim politic

În acest articol vom aborda problema Regim politic, care a devenit din ce în ce mai relevantă în ultimii ani. Regim politic este o temă care a stârnit un mare interes atât în ​​comunitatea științifică, cât și în societate, în general, datorită impactului său în diverse domenii. De la origini și până la evoluția sa actuală, Regim politic a făcut obiectul multiplelor investigații și dezbateri care urmăresc să înțeleagă influența sa asupra mediului nostru. Pe parcursul acestui articol vom explora diferite aspecte legate de Regim politic, analizând importanța acestuia, implicațiile sale și posibilele perspective de viitor pe care le poate oferi acest subiect.

Regimul politic este ansamblul instituțiilor și raporturilor politice prin care clasa politică își înfăptuiește programul politic. Instituțiile care înfăptuiesc, în viața politică, economică, socială și culturală a țării, programul clasei politice sunt: monarhia, parlamentul, guvernul, partidele politice, armata, justiția, școala, biserica.

Un criteriu al regimului politic este puterea. După acest lucru se poate stabili tipul de regim politic iar acesta poate fi clasificat în trei categorii:

1.Regimuri politice pluraliste;

2.Regimuri politice totalitare sau autoritare;

3.Regimuri politice mixte.

Raporturile politice reprezintă:

  • poziția față de puterea politică a diferitelor clase sociale - se concretizează în sistemul de vot și în colegiile de alegători;
  • sistemul reformelor - în favoarea sau defavoarea maselor populare.