Regiunea Jalal-Abad

În lumea de astăzi, Regiunea Jalal-Abad a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un public larg. Fie pentru impactul său social, relevanța sa istorică sau influența sa asupra vieții de zi cu zi, Regiunea Jalal-Abad a captat atenția multor oameni din întreaga lume. De la origine până la dezvoltare și posibile implicații viitoare, Regiunea Jalal-Abad a generat dezbateri și discuții ample în diferite domenii. În acest articol, vom explora în detaliu Regiunea Jalal-Abad și numeroasele sale fațete, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu amplă și cuprinzătoare a acestui subiect.

Regiunea Jalal-Abad
Джалал-Абадская область
Жалал-Абад областы
—  region of Kyrgyzstan]  —

Drapel
Drapel
Map
Regiunea Jalal-Abad (Kârgâzstan)
Poziția geografică în Kârgâzstan
Coordonate: 41°15′N 72°15′E ({{PAGENAME}}) / 41.25°N 72.25°E

Țară Kârgâzstan
Atestare Modificați la Wikidata

ReședințăJalal-Abad

Suprafață
 - Total33,7 km²

Populație (2005)
 - Total962.200 locuitori

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția regiunii Regiunea Jalal-Abad
Poziția regiunii Regiunea Jalal-Abad
Poziția regiunii Regiunea Jalal-Abad

Regiunea Jalal-Abad, cunoscută și sub denumirea de Jalalabat, este o regiune (oblast) a Republicii Kârgâze. Capitala sa este orașul cu același nume, Jalal-Abad. Este înconjurată de (pornind în sensul acelor de ceasornic din nord) regiunea Talas, regiunea Ciui, regiunea Narân, regiunea Oș și Uzbekistan. Regiunea Jalal-Abad a fost înființată la 21 noiembrie 1939. La 27 ianuarie 1959 a devenit parte a regiunii Oș, dar și-a recăpătat vechiul statut de regiune la 14 decembrie 1990. Regiunea Jalal-Abad este formată din 8 districte și include 5 orașe, 8 localități de tip urban și 415 sate.[1]

Geografie

Regiunea Jalalabad acoperă 33.647 de kilometri pătrați (16,9% din suprafața totală a țării) în partea central-vestică a Kârgâzstanului.

Marginea sudică a regiunii face parte din Valea Fergana. Restul regiunii are aspect montan. M41, principala autostradă nord-sud de la Bișkek la Oș, are un traseu foarte strâmb în centrul regiunii. Un alt drum urmează granița de sud aproape spre partea vestică și apoi revine spre nord-est în valea Chatkal către Kyzyl-Adyr în regiunea Talaș. Un alt drum (închis în timpul iernii) merge spre est spre Kazarman și Narân.

O parte integrantă a sistemului electric al țării este centrala hidroelectrică Toktogul, care furnizează energie electrică și apă atât Kârgâzstanului, cât și țărilor vecine.

Note

  1. ^ „Brief Description of Jalal-Abad Region (in Russian)”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și