Regulament (Uniunea Europeană)

În lumea de astăzi, Regulament (Uniunea Europeană) este un subiect extrem de relevant, care a generat dezbateri și discuții ample în societate. De la apariția sa, Regulament (Uniunea Europeană) a captat atenția oamenilor din diferite domenii și a făcut obiectul analizei și reflecției experților în domeniu. Impactul său asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi, atât individual, cât și colectiv, a generat un interes din ce în ce mai mare pentru înțelegerea implicațiilor și consecințelor sale. În acest articol, vom explora diferitele dimensiuni ale Regulament (Uniunea Europeană), analizând evoluția acestuia, provocările și oportunitățile sale, precum și posibilele sale implicații în viitor.

Regulamentul este un act juridic definit în articolul 288 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Acestea au aplicabilitate generală, sunt obligatorii în toate elementele lor și se aplică direct în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).[1]

În diferență de o decizie, un regulament se adresează categoriilor abstracte de persoane, nu unor persoane identificate. Regulamentul este obligatoriu în întregime.

Regulamentul trebuie respectat integral de către toți cei cărora li se aplică. El este un act juridic obligatoriu pentru:

  • instituțiile UE,
  • statele membre,
  • persoanele cărora li se aplică.

Un regulament este direct aplicabil în toate statele membre:

  • se aplică imediat ca normă în toate statele membre, fără a fi necesar să fie transpus în legislația națională;
  • creează drepturi și obligații pentru indivizi, care pot invoca regulamentul direct în fața instanțelor naționale;
  • poate fi folosit ca referință de către persoane în relațiile lor cu alți indivizi, state membre sau autorități ale UE.

În regulament este aplicabil în toate statele membre de la data intrării sale în vigoare (data stabilită de regulament sau, în lipsa acesteia, la 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE). Efectele sale juridice sunt simultan, automat și uniform obligatorii în toate legislațiile naționale.

Conform articolului 290 TFUE, Comisia Europeană poate adopta regulamente delegate pentru a specifica sau completa anumite detalii sau aspecte ale unui regulament sau ale unei directive a UE.

Conform articolului 291 TFUE, Parlamentul European și Consiliul pot autoriza Comisia să adopte regulamente pentru a asigura implementarea uniformă a legislației în întreaga UE.[1]

Note

  1. ^ a b „Regulament - EUR-Lex” (în engleză). eur-lex.europa.eu. Accesat în . 

Legături externe