SSHD

În acest articol vom aborda subiectul SSHD dintr-o perspectivă largă și detaliată. Acest subiect a fost subiect de dezbatere și studiu în diferite domenii, așa că este relevant să îl analizăm din diverse discipline și abordări. Pe parcursul articolului, vom explora diferite aspecte legate de SSHD, inclusiv impactul său asupra societății, evoluția sa în timp și posibilele implicații viitoare. În plus, ne vom cufunda în diferitele opinii și poziții care există în jurul acestei teme, cu scopul de a oferi o viziune completă și echilibrată. Prin această abordare cuprinzătoare, căutăm să oferim cititorului o înțelegere profundă și îmbogățitoare a SSHD, îmbogățind astfel cunoștințele și reflecția asupra acestui subiect.

Variantele SSHD, logică și hardware

SSHD (Solid State Hybrid Drive), este o unitate de stocare hibridă, combinație între SSD și HDD. Un SSHD are atât memorie flash de înaltă viteză prezentă pe SSD, cât și capacitate mare ca o unitate HDD.

Unitățile hibride, pe lângă memoria cache standard, au o memorie flash MLC NAND încorporată cu o capacitate de 4 sau 8 GB. Discurile SSHD monitorizează ce date sunt folosite pe hard disk, și mențin în memoria cache cele mai des accesate date. Astfel, reușesc să ofere viteze mai mari decât un hard disk tradițional. Discurile SSHD funcționează cu interfața SATA.

Primele discuri hibride integrate au fost lansate în 2007 de Samsung (SpinPoint MH80) și Seagate (Momentus 5400 PSD) ce conțineau până la 256 MB de memorie flash.

Unitățile de stocare hibridă pot exista în două variante:

  • logică - gestionată de sistemul de operare, HDD-ul și SSD-ul fiind elemente disticte.
  • hardware - în care unui HDD îi este adaugată o componentă SSD, ambele gestionate de către un singur controler, rezultând un disk SSHD [1][2][3]

Suport pentru sisteme de operare

SSHD Seagate 1 TB
  • Linux: Componentele kernel-ului bcache, dm-cache și Flashcache disponibile din octombrie 2014 (V 3.17), permit emularea unui sistem hibrid.
  • OS X: Implementarea Apple a unei unități hibride este Fusion Drive, pe calculatoarele iMac în 2012. Acestea includ un HDD de 1, 2 sau 3 TB și un SSD de 128 GB.[4]

Alte implementări

  • IBM Flash Cache Storage Accelerator (FCSA)
  • Intel Smart Response pentru desktop și Intel Cache Acceleration pentru servere și stații de lucru
  • LSI CacheCade pentru controler
  • Exadata Smart Cache Flash și sistemul de stocare flash FS1 comercializate de Oracle
  • Hitachi Accelerated Flash Storage (HAFS) și Hitachi Dynamic Tiering [5]

Vezi și

Referințe și note

Legături externe