Sanda Manu

În acest articol, vom explora în detaliu subiectul Sanda Manu, care a generat un mare interes și impact în diferite domenii ale societății. De la origini până la cele mai recente tendințe, ne vom aprofunda în acest subiect fascinant pentru a oferi o imagine completă și actualizată asupra importanței și relevanței sale astăzi. Printr-o analiză detaliată și riguroasă, vom examina diferitele perspective și opinii ale experților în domeniu, precum și implicațiile și consecințele pe care Sanda Manu le poate avea asupra vieții noastre de zi cu zi. Fără îndoială, acest articol va fi de mare interes pentru toți cei interesați să-și aprofundeze cunoștințele despre Sanda Manu și să înțeleagă impactul acestuia asupra societății actuale.

Sanda Manu
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată (89 de ani)[1] Modificați la Wikidata
PărințiIon Manu
CetățenieRomână
OcupațieActor
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Sanda Manu (născută Alexandra-Ioana Manu; n. , București, România – d. ) a fost o regizoare română de teatru, profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).

Biografie

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. Tatăl ei a fost apreciatul actor Ion Manu. A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu. După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la IATC, devenit după 1989, ATF, mai apoi, UATC și, în fine, UNATC. Și-a încheiat cariera pedagogică (și universitară) la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret, unde a fost colegă de catedră cu Lucia Mureșan, Constantin Codrescu, Margareta Pogonat, Adriana Piteșteanu, Vlad Rădescu.

A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune. A montat spectacole în teatre din Germania și S.U.A., efectuând turnee în străinătate, la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. În 1972 a fost într-o călătorie de studii, ca visiting teacher, în Cuba.

A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER 1992 și cu Premiul pentru regia spectacolului "Bolnavul închipuit" (de Moliere) de la Teatrul Național din Cluj, la Festivalul de Comedie de la Galați 2003. Un alt spectacol longeviv și de mare succes, cu premiera în 18.10.2003, este "Cum iubește cealaltă jumătate" de la Teatrul Mic din București. În 2011 a montat pentru Teatrul Metropolis din București textul lui Jean Cocteau, "Vocea umană" cu Oana Pellea ca protagonistă. În 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

A fost, începând cu 2009, Doctor Honoris Causa al UNATC și după 1995 a fost, pe durata unui mandat de 4 ani, vicepreședinte al UNITER.

A fost căsătorită cu regretatul Ștefan Tapalagă, cu care a avut un copil, Irina.

Filmografie

Regizor

Distincții

Note

  1. ^ A murit regizoarea Sanda Manu, HotNews.ro, , accesat în  
  2. ^ Decretul președintelui României nr. 524 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decorații naționale personalului din subordinea Ministerului Culturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000, art. 3, anexa 3, e) 24.

Legături externe