Somatostatină

În acest articol, vom explora Somatostatină din diferite perspective și în diverse contexte. Somatostatină este un subiect care a stârnit interes și dezbatere de-a lungul timpului, iar relevanța sa continuă să fie evidentă și astăzi. Prin acest articol, vom aprofunda în multiplele aspecte pe care le cuprinde Somatostatină, abordând implicațiile sale, istoria sa, impactul său asupra societății actuale, precum și posibilele perspective oferite de experți și savanți în materie. De asemenea, vom examina diferite opinii și puncte de vedere în legătură cu Somatostatină, cu scopul de a oferi cititorului o viziune completă și îmbogățitoare asupra acestui subiect.

Somatostatinul este un hormon pancreatic, secretat de sistemul digestiv (celulele delta din insulele Langerhans, stomac și intestin), precum și de creier (nucleul periventricular al hipotalamusului). Secreția sa este stimulată de aproape toți factorii umorali influențați de ingestia alimentelor, începând cu creșterea nivelelor aminoacizilor, glucozei și acizilor grași în sange, și sfârșind cu concentrația crescută a unor hormoni gastro-intestinali (secretina etc).

Somatostatinul are 2 forme active, rezultate prin clivarea pre-proteinei: una cu 14 aminoacizi și una cu 28 de aminoacizi.

La nivelul pancreasului, somatostatinul are un efect inhibitor atât asupra secreției de insulină, cât și a celei de glucagon.

Funcții

Somatostatinul are efect inhibitor:

Glanda pituitară anterioară

  • inhibă eliberarea hormonului de creștere,
  • inhibă eliberarea TSH.
  • Inhiba secretia de Prolactina

Sistem gastrointestinal

  • inhibă hormonii gastrointestinali: gastrina, colecistokinina, secretina, motilina, enteroglucagon etc
  • inhibă secreția exocrină și endocrină a pancreasului,
  • inhibă motilitatea secrețiilor și a absorbției nutrimentelor, reduce contracțiile mușchilor netezi, precum și influxul sangvin la nivelul tractului gastrointestinal.