În lumea de astăzi, Stema Belarusului este un subiect care a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. De la apariția sa, Stema Belarusului a generat o mare dezbatere și a avut impact asupra diferitelor industrii, schimbând modul în care oamenii interacționează, consumă informații și își desfășoară activitățile zilnice. Pe măsură ce Stema Belarusului continuă să evolueze, efectele sale devin mai evidente în societate, economie și cultură în general. În acest articol, vom explora în profunzime diferitele aspecte ale Stema Belarusului și vom analiza impactul său asupra lumii de astăzi.
Emblema națională a Belarusului are o panglică în culorile steagului național, o hartă a Belarusului, spice de grâu și o stea roșie. Uneori este denumită stema Belarusului, deși în termeni heraldici aceasta este inexactă, deoarece emblema nu respectă regulile heraldicii convenționale. Emblema este o aluzie la una care a fost utilizată de RSS bielorusească, proiectată de Ivan Dubasov în 1950, cea mai mare schimbare fiind înlocuirea ciocanului și secerei comuniste cu o hartă contur a Belarusului.
În ciuda faptului că bielorușii împărtășesc o identitate etnică distinctă și o limbă, nu au avut niciodată o suveranitate politică înainte de 1991, cu excepția unei scurte perioade din 1918, când Republica Populară Belarusă de scurtă durată a folosit călărețul ca emblemă.[1] Simbolurile naționale bieloruse unice nu au fost create ca urmare a stăpânirii străine a teritoriilor bieloruse de Prusia, Polonia, Lituania și Rusia până în secolul al XX-lea.[2][3]
Stema Belarusului a fost adoptată în 14 mai 1995