Niciodată în istoria omenirii nu au existat atât de multe informații despre Explorarea fusului orar în 2023: un ghid cuprinzător așa cum există astăzi datorită internetului. Cu toate acestea, acest acces la tot ce are legătură cu Explorarea fusului orar în 2023: un ghid cuprinzător nu este întotdeauna ușor. Saturație, utilizare slabă și dificultatea de a discerne între informațiile corecte și incorecte despre Explorarea fusului orar în 2023: un ghid cuprinzător sunt adesea greu de depășit. Acesta este ceea ce ne-a motivat să creăm un site de încredere, sigur și eficient.
Ne-a fost clar că pentru a ne atinge scopul, nu era suficient să avem informații corecte și verificate despre Explorarea fusului orar în 2023: un ghid cuprinzător . Despre tot ce adunasem Explorarea fusului orar în 2023: un ghid cuprinzător de asemenea trebuia prezentat într-un mod clar, lizibil, într-o structură care să faciliteze experiența utilizatorului, cu un design curat și eficient, și care să prioritizeze viteza de încărcare. Suntem încrezători că am reușit acest lucru, deși lucrăm mereu pentru a aduce mici îmbunătățiri. Dacă ați găsit ceea ce ați găsit util Explorarea fusului orar în 2023: un ghid cuprinzător și v-ați simțit confortabil, vom fi foarte fericiți dacă veți reveni scientiaen.com oricând vrei și ai nevoie.
A fus orar este o zonă care observă o uniformă timp standard pentru legal, comercial și social scopuri. Fusurile orare tind să urmeze granițele dintre țări și lor subdiviziuni în loc să urmeze cu stricteţe longitudine, deoarece este convenabil ca zonele în comunicare frecventă să păstreze același timp.
Toate fusurile orare sunt definite ca decalaje de la ora universală coordonată (UTC), variind de la UTC − 12: 00 la UTC + 14: 00. compensările sunt de obicei un număr întreg de ore, dar câteva zone sunt compensate cu încă 30 sau 45 de minute, cum ar fi în India, Australia de Sud și Nepal.
Unele zone de mai sus latitudine utilizare ora de vară aproximativ jumătate a anului, de obicei prin adăugarea unei ore la ora locală în timpul primăvară și de vară.
În tabelul de mai jos, locațiile care utilizează ora de vară (DST) sunt listate în decalajul UTC atunci când ora este nu in efect. Când ora de vară este în vigoare, aproximativ în timpul primăverii și verii, decalajul lor UTC este mărit cu o oră (cu excepția Insula Lord Howe, unde se mărește cu 30 de minute). De exemplu, în perioada de DST California observă UTC − 07: 00 si Regatul Unit observă UTC + 01: 00.
Poziția aparentă a soare pe cer, și astfel timpul solar, variază în funcție de locație din cauza sferic forma Pământ. Această variație corespunde cu patru minute de timp pentru fiecare grad of longitudine, deci, de exemplu, când este amiază solară Londra, este cu aproximativ 10 minute înainte de amiaza solară în Bristol, care este la aproximativ 2.5 grade spre vest.
Observatorul Regal, Greenwich, fondată în 1675, a înființat Greenwich înseamnă timp (GMT), ora solară medie în acea locație, ca ajutor pentru navigatori pentru a determina longitudinea pe mare, oferind un timp de referință standard în timp ce fiecare locație din Anglia păstrat un timp diferit.
În secolul al XIX-lea, pe măsură ce transportul și telecomunicațiile s-au îmbunătățit, a devenit din ce în ce mai incomod pentru fiecare locație să își observe propriul timp solar. În noiembrie 19, cel Great Western Railway a început să utilizeze GMT păstrat de portabil cronometre. Această practică a fost în curând urmată de altele companiile feroviare din Marea Britanie și a devenit cunoscut ca Timp de cale ferată.
În jurul datei de 23 august 1852, semnalele de timp au fost transmise pentru prima dată de telegraf de la Observatorul Regal. Până în 1855, 98% din ceasurile publice ale Marii Britanii foloseau GMT, dar nu a fost făcută ca ora legală a insulei până la 2 august 1880. Unele ceasuri britanice din această perioadă au două minute, unul pentru ora locală și unul pentru GMT.
La 2 noiembrie 1868, britanicii de atunci Colonia Noua Zeelandă a adoptat oficial o oră standard care să fie respectată în întreaga colonie. S-a bazat pe longitudine 172 ° 30 ′ La est de Greenwich, adică cu 11 ore și 30 de minute înainte de GMT. Acest standard era cunoscut ca Ora medie a Noii Zeelande.
Cronometrarea activată America de Nord căile ferate în secolul al XIX-lea era complexă. Fiecare cale ferată își folosea propria oră standard, de obicei bazată pe ora locală a sediului său sau a celui mai important terminus, iar orarele de tren ale căii ferate erau publicate folosind propriul său timp. Unele noduri deservite de mai multe căi ferate aveau un ceas pentru fiecare cale ferată, fiecare indicând o oră diferită.
Charles F. Dowd a propus un sistem de fusuri orare standard orare pentru căile ferate nord-americane în jurul anului 1863, deși nu a publicat nimic pe această temă în acel moment și nu a consultat oficialii căilor ferate până în 1869. În 1870 a propus patru fusuri orare ideale având granițe nord-sud, primul centrat pe Washington, DC, dar până în 1872 primul era centrat pe meridian 75° vest de Greenwich, cu margini naturale, cum ar fi secțiuni ale munții Apalași. Sistemul lui Dowd nu a fost niciodată acceptat de căile ferate nord-americane. În schimb, căile ferate din SUA și Canada au implementat o versiune propusă de William F. Allen, editorul publicației Ghidul oficial al căilor ferate pentru călători. Granițele fusurilor sale orare treceau prin gările de cale ferată, adesea în orașele mari. De exemplu, trecea granița dintre fusurile orare de est și centrală Detroit, Bivol, Pittsburgh, Atlanta, și Charleston. A fost inaugurată duminică, 18 noiembrie 1883, numită și „Ziua celor două amiezi”, când ceasul fiecărei stații de cale ferată a fost resetat la ora standard, la amiază, în fiecare fus orar.
Zonele nord-americane au fost numite Intercolonial, Est, Central, Munte și Pacific. În decurs de un an, 85% din toate orașele cu populație de peste 10,000 (aproximativ 200 de orașe) foloseau ora standard. O excepție notabilă a fost Detroit (situat la jumătatea distanței dintre meridianele orei de Est și Centrală), care a păstrat ora locală până în 1900, apoi a încercat Ora Centrală Standard, ora medie locala, și Ora standardului estic (EST) înainte ca o ordonanță din mai 1915 să fie stabilită cu privire la EST și a fost ratificată prin vot popular în august 1916. Confuzia timpurilor a luat sfârșit când fusurile orare standard au fost adoptate în mod oficial de către Congresul SUA în Standard Time Act din 19 martie 1918.
Italiană matematician Quirico Filopanti a introdus ideea unui sistem mondial de fusuri orare în cartea sa Miranda!, publicat în 1858. El a propus 24 de fusuri orare, pe care le-a numit „zile longitudinale”, primul centrat pe meridianul lui Roma. El a propus, de asemenea, un timp universal care să fie folosit în astronomie și telegrafie. Cu toate acestea, cartea sa nu a atras atenția decât cu mult timp după moartea sa.
scoţian-născut canadian Sir Sandford Fleming a propus un sistem mondial de fusuri orare în 1876 – vezi Sandford Fleming § Inventatorul orei standard la nivel mondial. Propunerea a împărțit lumea în douăzeci și patru de fusuri orare etichetate AY (sărind J), fiecare acoperind 15 grade de longitudine. Toate ceasurile din fiecare zonă ar fi setate la aceeași oră cu celelalte, dar diferă cu o oră de cele din zonele învecinate. El și-a susținut sistemul la mai multe conferințe internaționale, inclusiv la Conferința Internațională a Meridianului, unde a fost luat în considerare. Sistemul nu a fost adoptat direct, dar unele hărți împart lumea în 24 de fusuri orare și le atribuie litere, în mod similar sistemului lui Fleming.
În jurul anului 1900, aproape toate locurile locuite de pe Pământ adoptaseră un fus orar standard, dar doar unele dintre ele foloseau un decalaj orar față de GMT. Mulți au aplicat ora la un observator astronomic local într-o țară întreagă, fără nicio referire la GMT. Au durat multe decenii până când toate fusurile orare s-au bazat pe o compensație standard față de GMT sau ora universală coordonată (UTC). Până în 1929, majoritatea țărilor adoptaseră fusurile orare, deși unele țări, cum ar fi Iran, India, Myanmar și părți din Australia avea fusuri orare cu o compensare de 30 de minute. Nepal a fost ultima țară care a adoptat un offset standard, trecând ușor la UTC+05:45 în 1986.
Toate națiunile folosesc în prezent fusurile orare standard în scopuri seculare, dar nu toate aplică conceptul așa cum a fost conceput inițial. Mai multe țări și subdiviziuni folosesc abateri de o jumătate de oră sau un sfert de oră de la ora standard. Unele țări, cum ar fi China și India, folosesc un singur fus orar chiar dacă întinderea teritoriului lor depășește cu mult 15° de longitudine ideală pentru o oră; alte țări, cum ar fi Spania și Argentina, utilizați compensații standard bazate pe oră, dar nu neapărat pe cele care ar fi determinate de locația lor geografică. Consecințele, în unele zone, pot afecta viețile cetățenilor locali și, în cazuri extreme, pot contribui la probleme politice mai mari, cum ar fi în partea de vest a Chinei. In Rusia, care are 11 fusuri orare, două fusuri orare au fost eliminate în 2010 și repus în 2014.
ISO 8601 este un standard stabilit de Organizația Internațională pentru Standardizare definirea metodelor de reprezentare a datelor și orelor în formă textuală, inclusiv specificații pentru reprezentarea fusurilor orare.
Dacă este un timp ora universală coordonată (UTC), un „Z” este adăugat direct după oră, fără un spațiu de separare. „Z” este indicatorul de zonă pentru decalajul zero UTC. „09:30 UTC” este, prin urmare, reprezentat ca „09:30Z” sau „0930Z”. De asemenea, „14:45:15 UTC” este scris ca „14:45:15Z” sau „144515Z”. Ora UTC este cunoscută și ca ora „Zulu”, deoarece „Zulu” este a alfabet fonetic cuvânt de cod pentru litera „Z”.
Compensații față de UTC sunt scrise în formatul ±hh:mm, ±hhmm sau ±hh (fie cu ore înainte, fie în urmă UTC). De exemplu, dacă ora descrisă este cu o oră înaintea UTC (cum ar fi ora în Germania în timpul iernii), desemnarea zonei ar fi "+ 01: 00„, „+0100” sau pur și simplu „+01”. Această reprezentare numerică a fusurilor orare este atașată orelor locale în același mod în care sunt atașate abrevierile alfabetice ale fusului orar (sau „Z”, ca mai sus). Decalajul față de UTC se schimba cu ora de vară, de exemplu, un decalaj de timp în Chicago, care se află în Fus orar central nord-american, este "-06: 00" pentru iarnă (ora centrală standard) și "-05: 00" pentru vară (ora centrală de vară).
Fusurile orare sunt adesea reprezentate prin abrevieri alfabetice, cum ar fi „EST”, „WST” și „CST”, dar acestea nu fac parte din standardul internațional de oră și dată. ISO 8601. Astfel de denumiri pot fi ambigue; de exemplu, „CST” poate însemna (America de Nord) Ora standard centrală (UTC−06:00), Ora standard din Cuba (UTC−05:00) și Ora standard a Chinei (UTC+08:00) și este, de asemenea, o variantă utilizată pe scară largă a ACST (Ora standard centrală a Australiei, UTC+09:30).
Conversia între fusurile orare respectă relația
în care fiecare parte a ecuației este echivalentă cu UTC.
Ecuația de conversie poate fi rearanjată la
De exemplu, New York Stock Exchange se deschide la 09:30 (EST, UTC offset= −05:00). În California (PST, UTC offset= −08:00) și India (IS, UTC offset= +05:30), Bursa de Valori din New York se deschide la
Aceste calcule devin mai complicate în apropierea comutatorului de timp la sau de la ora de vară, deoarece decalajul UTC pentru zonă devine o funcție de ora UTC.
Diferențele de oră pot duce, de asemenea, la date diferite. De exemplu, când este 22:00 luni în Egipt (UTC+02:00), este 01:00 marți în Pakistan (UTC+05:00).
Tabelul „Ora zilei după zonă” oferă o imagine de ansamblu asupra relațiilor de timp dintre diferite zone.
Ora zilei pe zonă | ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
UTC offset | luni | |||||||||||||||||||||||
UTC − 12: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 |
UTC − 11: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 |
UTC − 10: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 |
UTC − 09: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 |
UTC − 09: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 |
UTC − 08: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 |
UTC − 07: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 |
UTC − 06: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 |
UTC − 05: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 |
UTC − 04: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 |
UTC − 03: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 |
UTC − 03: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 |
UTC − 02: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 |
UTC − 02: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 |
UTC − 01: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 |
UTC + 00: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 |
UTC + 01: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 |
UTC + 02: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 |
UTC + 03: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 |
UTC + 03: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 |
UTC + 04: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 |
UTC + 04: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 |
UTC + 05: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 |
UTC + 05: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 |
UTC + 05: 45 | 17: 45 | 18: 45 | 19: 45 | 20: 45 | 21: 45 | 22: 45 | 23: 45 | 00: 45 | 01: 45 | 02: 45 | 03: 45 | 04: 45 | 05: 45 | 06: 45 | 07: 45 | 08: 45 | 09: 45 | 10: 45 | 11: 45 | 12: 45 | 13: 45 | 14: 45 | 15: 45 | 16: 45 |
UTC + 06: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 |
UTC + 06: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 |
UTC + 07: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 |
UTC + 08: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 |
UTC + 08: 45 | 20: 45 | 21: 45 | 22: 45 | 23: 45 | 00: 45 | 01: 45 | 02: 45 | 03: 45 | 04: 45 | 05: 45 | 06: 45 | 07: 45 | 08: 45 | 09: 45 | 10: 45 | 11: 45 | 12: 45 | 13: 45 | 14: 45 | 15: 45 | 16: 45 | 17: 45 | 18: 45 | 19: 45 |
UTC + 09: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 |
UTC + 09: 30 | 21: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 |
UTC + 10: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 |
UTC + 10: 30 | 22: 30 | 23: 30 | 00: 30 | 01: 30 | 02: 30 | 03: 30 | 04: 30 | 05: 30 | 06: 30 | 07: 30 | 08: 30 | 09: 30 | 10: 30 | 11: 30 | 12: 30 | 13: 30 | 14: 30 | 15: 30 | 16: 30 | 17: 30 | 18: 30 | 19: 30 | 20: 30 | 21: 30 |
UTC + 11: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 |
UTC + 12: 00 | 00: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 |
UTC + 12: 45 | 00: 45 | 01: 45 | 02: 45 | 03: 45 | 04: 45 | 05: 45 | 06: 45 | 07: 45 | 08: 45 | 09: 45 | 10: 45 | 11: 45 | 12: 45 | 13: 45 | 14: 45 | 15: 45 | 16: 45 | 17: 45 | 18: 45 | 19: 45 | 20: 45 | 21: 45 | 22: 45 | 23: 45 |
UTC + 13: 00 | 01: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 |
UTC + 13: 45 | 01: 45 | 02: 45 | 03: 45 | 04: 45 | 05: 45 | 06: 45 | 07: 45 | 08: 45 | 09: 45 | 10: 45 | 11: 45 | 12: 45 | 13: 45 | 14: 45 | 15: 45 | 16: 45 | 17: 45 | 18: 45 | 19: 45 | 20: 45 | 21: 45 | 22: 45 | 23: 45 | 00: 45 |
UTC + 14: 00 | 02: 00 | 03: 00 | 04: 00 | 05: 00 | 06: 00 | 07: 00 | 08: 00 | 09: 00 | 10: 00 | 11: 00 | 12: 00 | 13: 00 | 14: 00 | 15: 00 | 16: 00 | 17: 00 | 18: 00 | 19: 00 | 20: 00 | 21: 00 | 22: 00 | 23: 00 | 00: 00 | 01: 00 |
UTC offset | marţi | miercuri |
Din anii 1920, a ora standard nautic sistemul a fost în funcțiune pentru navele de pe marea liberă. Ca formă ideală a sistemului de fus orar terestru, fusurile orare nautice constau în sângeros de 15° decalat față de GMT cu un număr întreg de ore. O linie de dată nautică urmează cel de-al 180-lea meridian, împărțind în bisect un gore de 15° în două gore de 7.5° care diferă de GMT cu ±12 ore.
Cu toate acestea, în practică, fiecare navă poate alege la ce oră să observe în fiecare locație. Navele pot decide să-și ajusteze ceasul la o oră convenabilă, de obicei noaptea, nu exact când traversează o anumită longitudine. Unele nave rămân pur și simplu la ora portului de plecare pe toată durata călătoriei.
Fusele orare ideale, cum ar fi fusurile orare nautice, se bazează pe timpul solar mediu al unui anumit meridian situat în mijlocul acelei zone, cu limite situate la 7.5 grade est și vest de meridian. În practică, totuși, multe limite ale fusului orar sunt trasate mult mai departe spre vest, iar unele țări sunt situate complet în afara fusurilor lor orare ideale.
De exemplu, chiar dacă Primul Meridian (0°) trece prin Spania și Franţa, ei folosesc timpul solar mediu de 15 grade est (Ora Europei Centrale) mai degrabă decât 0 grade (Greenwich Mean Time). Franța a folosit anterior GMT, dar a fost trecută la CET (Ora Europei Centrale) în timpul ocupatie germana a țării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu a revenit după război. În mod similar, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, Țările de Jos au observat „Ora Amsterdamului”, care era cu douăzeci de minute înaintea Oraului Greenwich. Au fost obligați să urmeze timpul german în timpul războiului și l-au păstrat ulterior. La mijlocul anilor 1970, Țările de Jos, ca și alte state europene, au început să respecte ora de vară (de vară).
Un motiv pentru a trasa limitele fusului orar departe de vest de meridianele lor ideale este acela de a permite utilizarea mai eficientă a luminii solare de după-amiază. Unele dintre aceste locații folosesc și ora de vară (DST), crescând și mai mult diferența față de ora solară locală. Ca urmare, vara, la amiază solară în orașul spaniol Vigo are loc la ora 14:41. Această zonă cea mai vestică a Spaniei continentale nu experimentează niciodată apus înainte de ora 18:00, chiar și iarna, în ciuda faptului că se află la 42 de grade nord de ecuator. Aproape de vară solstițiu, Vigo are ore de apus după ora 22:00, similare cu cele ale Stockholm, care se află în același fus orar și cu 17 grade mai la nord. Totuși, Stockholm are răsărituri mult mai devreme.
Un exemplu mai extrem este Nome, Alaska, care se află la 165°24′ longitudine V – chiar la vest de centrul idealizatului Fus orar Samoa (165 ° W). Cu toate acestea, observă Nome Ora Alaska (135 ° W) cu DST, deci este cu puțin mai mult de două ore înaintea soarelui în timpul iernii și peste trei în timpul verii. Kotzebue, Alaska, tot lângă același meridian, dar la nord de Cercul polar, are Două apus în aceeași zi la începutul lunii august, unul la scurt timp după miezul nopții la începutul zilei, iar celălalt cu puțin înainte de miezul nopții la sfârșitul zilei.
China se extinde la vest până la 73°E, dar toate părțile acestuia folosesc UTC + 08: 00 (120 ° E), astfel încât „amiaza” solară poate apărea până la ora 15:00 în părțile vestice ale Chinei, cum ar fi Xinjiang. Frontiera Afganistan-China marchează cea mai mare diferență de fus orar terestru de pe Pământ, cu o diferență de 3.5 ore între ora UTC+4:30 din Afganistan și cea din China. UTC + 08: 00.
Multe țări, și uneori doar anumite regiuni ale țărilor, adoptă ora de vară (DST), cunoscută și sub denumirea de ora de vară, în timpul unei părți a anului. Acest lucru implică de obicei avansare ceasuri de un oră aproape de începutul primăvară și ajustarea înapoi înăuntru toamnă („primăvară înainte”, „cădere înapoi”). DST modern a fost propus pentru prima dată în 1907 și a fost utilizat pe scară largă în 1916 ca un din timpul războiului măsura vizată conservarea cărbunelui. În ciuda controversă, multe țări l-au folosit din când în când de atunci; detaliile variază în funcție de locație și se schimbă ocazional. Țările din jurul ecuatorului, de obicei, nu respectă ora de vară, deoarece diferența sezonieră de lumina solară este minimă.
Multe computere sisteme de operare includeți suportul necesar pentru lucrul cu toate (sau aproape toate) orele locale posibile pe baza diferitelor fusuri orare. Pe plan intern, sistemele de operare folosesc de obicei UTC ca bază lor standard de păstrare a timpului, oferind în același timp servicii de conversie a orelor locale în și de la UTC și, de asemenea, posibilitatea de a modifica automat conversiile de ora locală la începutul și la sfârșitul orei de vară în diferitele fusuri orare. (Vezi articolul despre ora de vară pentru mai multe detalii pe acest aspect).
Serverele web care prezintă pagini web în primul rând pentru un public într-un singur fus orar sau într-o gamă limitată de fusuri orare afișează de obicei orele ca oră locală, poate cu ora UTC între paranteze. Mai multe site-uri web cu orientare internațională pot afișa orele numai în UTC sau folosind un fus orar arbitrar. De exemplu, versiunea internațională în limba engleză a CNN include GMT și ora Hong Kong, în timp ce versiunea din SUA arată Ora estică. Ora de Est a SUA și ora Pacificului sunt, de asemenea, folosite destul de frecvent pe multe site-uri web în limba engleză din SUA, cu cititori la nivel mondial. Formatul se bazează de obicei în W3C Notați „datetime”.
Email sisteme și alte sisteme de mesagerie (Chat IRC, Etc) mesajele marcate de timp folosind UTC sau includ fusul orar al expeditorului ca parte a mesajului, permițând programului de primire să afișeze data și ora trimiterii mesajului în ora locală a destinatarului.
Baza de date înregistrările care includ un marcaj de timp folosesc de obicei UTC, mai ales atunci când baza de date face parte dintr-un sistem care se întinde pe mai multe fusuri orare. Utilizarea orei locale pentru înregistrările de marcare a timpului nu este recomandată pentru fusurile orare care implementează ora de vară, deoarece o dată pe an există o perioadă de o oră în care orele locale sunt ambigue.
Sisteme de calendar în zilele noastre, de obicei, leagă marcajele de timp la UTC și le afișează diferit pe computere care se află în fusuri orare diferite. Funcționează atunci când aveți întâlniri telefonice sau pe internet. Funcționează mai puțin bine atunci când călătoriți, deoarece se presupune că evenimentele din calendar au loc în fusul orar în care era pornit computerul sau smartphone-ul la crearea evenimentului. Evenimentul poate fi afișat la momentul nepotrivit. De exemplu, dacă un new-yorkez plănuiește să se întâlnească cu cineva în Los Angeles la ora 9:9 și face o intrare în calendar la 6:XNUMX (care computerul presupune că este ora New Yorkului), intrarea în calendar va fi la XNUMX:XNUMX dacă ia timpul computerului zona. Există, de asemenea, o opțiune în versiunile mai noi ale Microsoft Outlook pentru a introduce fusul orar în care se va întâmpla un eveniment, dar adesea nu în alte sisteme de calendar. Software-ul de calendar trebuie, de asemenea, să se ocupe de ora de vară (DST). Dacă, din motive politice, datele de început și de sfârșit ale orei de vară sunt modificate, intrările din calendar ar trebui să rămână aceleași în ora locală, chiar dacă se pot schimba în ora UTC. În Microsoft Outlook, marcajele de timp sunt, prin urmare, stocate și comunicate fără compensații de oră. Prin urmare, o întâlnire la Londra la prânz vara va fi reprezentată ca 12:00 (UTC+00:00), chiar dacă evenimentul va avea loc de fapt la 13:00 UTC. În Google Calendar, evenimentele din calendar sunt stocate în UTC (deși sunt afișate în ora locală) și pot fi modificate de modificări ale fusului orar, deși începutul și sfârșitul normal de vară sunt compensate (similar cu multe alte programe de calendar).
pod Unix- sisteme, inclusiv Linux și Mac OS X, păstrați ora sistemului în format time_t, reprezentând numărul de secunde (excluzând secunde bisecătoare) care au trecut de la ora 00:00:00 ora universală coordonată (UTC) joi, 1 ianuarie 1970. În mod implicit, reprezentarea externă este UTC (Coordinated Universal Time), deși procesele individuale pot specifica fusurile orare folosind TZ variabilă de mediu. Acest lucru le permite utilizatorilor din mai multe fusuri orare să folosească același computer, orele locale respective fiind afișate corect fiecărui utilizator. Informațiile despre fusul orar provin cel mai frecvent de la Baza de date a fusului orar IANA. De fapt, multe sisteme, inclusiv orice folosește Biblioteca GNU C, poate folosi această bază de date.
ferestre din-sisteme informatice bazate pe înainte de Ferestre 2000 a folosit ora locală, dar Windows 2000 și versiunile ulterioare pot folosi UTC ca oră de bază de sistem. registrul de sistem conține informații despre fusul orar care includ decalajul față de UTC și reguli care indică datele de început și de sfârșit pentru ora de vară în fiecare zonă. Interacțiunea cu utilizatorul folosește în mod normal ora locală, iar aplicația software este capabilă să calculeze ora în diferite zone. Servere terminale permite computerelor de la distanță să-și redirecționeze setările de fus orar către Terminal Server, astfel încât utilizatorii să vadă ora corectă pentru fusul lor orar în sesiunile de desktop/aplicație. Serviciile Terminal utilizează ora de bază a serverului de pe Terminal Server și informațiile despre fusul orar al clientului pentru a calcula timpul din sesiune.
În timp ce majoritatea aplicațiilor software vor folosi sistemul de operare de bază pentru informații despre fusul orar, platforma Java, din versiunea 1.3.1, și-a menținut propria bază de date de fus orar. Această bază de date este actualizată ori de câte ori se modifică regulile de fus orar. Oracol oferă un instrument de actualizare în acest scop.
Ca o alternativă la informațiile de fus orar incluse în platforma Java, programatorii pot alege să folosească biblioteca Joda-Time. Această bibliotecă include propriile date de fus orar bazate pe baza de date a fusului orar IANA.
Începând cu Java 8, există un nou API pentru dată și oră, care poate ajuta la conversia fusurilor orare. Java 8 Data Ora
În mod tradițional, a existat foarte puțin suport pentru fusul orar JavaScript. În esență, programatorul a trebuit să extragă offset-ul UTC prin instanțierea unui obiect de timp, obținerea unei ore GMT de la acesta și diferențierea celor două. Acest lucru nu oferă o soluție pentru variații mai complexe de ora de vară, cum ar fi direcțiile divergente ale orasului de vară între emisfera nordică și sudică.
ECMA-402, standardul API-ului de internaționalizare pentru JavaScript, oferă modalități de formatare a fusurilor orare. Cu toate acestea, din cauza constrângerii de dimensiune, unele implementări sau distribuții nu o includ.
Obiectul DateTime în Perl acceptă toate fusurile orare din Olson DB și include capacitatea de a obține, seta și converti între fusuri orare.
Obiectele DateTime și funcțiile asociate au fost compilate în PHP miez din 5.2. Aceasta include capacitatea de a obține și de a seta fusul orar implicit al scriptului, iar DateTime este conștient de propriul fus orar intern. PHP.net oferă o documentație extinsă în acest sens. După cum sa menționat acolo, cea mai actuală bază de date de fus orar poate fi implementată prin intermediul PECL fus orarb.
Modulul standard datetime inclus cu Piton stochează și operează pe clasa de informații despre fusul orar tzinfo. Modulul pytz terță parte oferă acces la baza de date completă a fusului orar IANA. Decalajul de fus orar negat în secunde este stocat atributele time.timezone și time.altzone. Din Python 3.9, modulul zoneinfo introduce gestionarea fusului orar fără a fi nevoie de un modul terță parte.
Fiecare Vorbă mică dialectul vine cu propriile sale clase încorporate pentru date, ore și marcaje de timp, dintre care doar câteva implementează clasele DateAndTime și Duration, așa cum este specificat de Standardul ANSI Smalltalk. VisualWorks oferă o clasă TimeZone care acceptă până la două tranziții de compensare recurente anual, care se presupune că se aplică tuturor anilor (același comportament ca și fusurile orare Windows). Chiţăit oferă o clasă Timezone care nu acceptă nicio tranziție offset. Dolphin Smalltalk nu acceptă deloc fusurile orare.
Pentru suport complet al bazei de date tz (zoneinfo) într-o aplicație Smalltalk (inclusiv suport pentru orice număr de tranziții de compensare anuale recurente și suport pentru diferite reguli de tranziție de compensare intra-anual în diferiți ani), ANSI terță parte, open-source -Biblioteca Chronos Date/Time compatibilă cu Smalltalk este disponibilă pentru utilizare cu oricare dintre următoarele dialecte Smalltalk: VisualWorks, Squeak, Gemstone sau Dolphin.
Navele spațiale care orbitează pot experimenta multe răsărituri și apusuri de soare sau niciunul, într-o perioadă de 24 de ore. Prin urmare, nu este posibilă calibrarea orei în raport cu Soarele și totuși să respectați un ciclu de somn/trezire de 24 de ore. O practică comună pentru explorarea spațiului este de a folosi ora de pe Pământ a locului de lansare sau a controlului misiunii, sincronizând ciclurile de somn ale echipajului și controlorilor. The Statia Spatiala Internationala folosește în mod normal Greenwich Mean Time (GMT).
Cronometrarea pe Marte poate fi mai complex, deoarece planeta are o zi solară de aproximativ 24 de ore și 40 de minute, cunoscută sub numele de a soare. Controloarele Pământului pentru unele misiuni pe Marte și-au sincronizat ciclurile de somn/trezire cu ziua marțiană, deoarece activitatea roverului alimentat cu energie solară de la suprafață a fost legată de perioadele de lumină și întuneric.