Tornadă

Aspect mută în bara laterală ascunde Tornadă, 1949 in Kansas (USA)

O tornadă sau tornado (din spaniolă tornar = a se întoarce; tornear = răsucire), sau și trombă puternică, este un vânt foarte puternic ce acționează pe un areal redus sub formă de vârtej de aer, fiind frecvent pe teritoriul Americii de Nord unde mai e numit și twister.
Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului; este însoțit de nori negri de furtună (cumulus și cumulonimbus). Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor, această definiție a lui Alfred Wegener (1917) fiind valabilă și azi.

Formare

Distrugerile unui Tornado-F3-(scara Fujita)

Procesul de formare al tornadei este complex, fiind azi încă în fază de cercetare. Vântul ia naștere când sunt îndeplinite anumite condiții climaterice.
Tornadele sunt legate de anumite zone geografice și perioade ale anului. În Evul Mediu, ele erau considerate ca fiind „duhuri rele”.

Condiții de bază

Imagine tipică a unei tornade detectată prin radar (Superzelle), aici se poate vedea cea mai puternică tornadă cu intensitatea (F5) care a acționat în Oklahoma Tornado Outbreak în 1999

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară; prin deplasare se formează o pâlnie.

Vezi și

Referințe

  1. ^ Grecu, Florina (2016). Hazarde și riscuri naturale. Editura Universitară. 

Legături externe

Limba germană

Europa

SUA