Translație

În acest articol ne vom concentra pe Translație, un subiect care a devenit din ce în ce mai relevant în ultimii ani. Translație este un aspect fundamental care afectează diverse domenii ale vieții noastre de zi cu zi, de la sănătatea și bunăstarea personală până la economie și societate în ansamblu. În acest sens vom explora în detaliu diferitele aspecte legate de Translație, analizând impactul, sfera de aplicare și posibilele soluții ale acestuia. Cu o abordare interdisciplinară, vom aborda Translație din multiple perspective, oferind cititorului o viziune completă și actualizată asupra acestui subiect atât de relevant astăzi.

Acest articol se referă la translația acidului ribonucleic mesager. Pentru translațiile matematice, vedeți translație (geometrie).
Schemă generală a translației unui ARN mesager la eucariote

În biologia moleculară și în genetică, translația (câteodată denumită și traducere, provine din engleză translation)[1] este procesul ce are loc în interiorul ribozomilor localizați citoplasmatic sau la nivelul reticulului endoplasmatic, organite care au rolul de a sintetiza proteinele. Translația are loc după transcripția ADN-ului la ARN, proces ce are loc în nucleul celulei.

În translație, ARN-ul mesager (ARNm) este decodificat la nivelul ribozomilor pentru a produce o catenă polipeptidică, cu o secvență specifică de aminoacizi.

Vezi și

Referințe

  1. ^ „Translația”, Cnic.ro, accesat în