Vârful Negoiu, Munții Făgăraș

În acest articol vom explora lumea fascinantă a lui Vârful Negoiu, Munții Făgăraș, un subiect care a captat atenția multora de-a lungul anilor. Vârful Negoiu, Munții Făgăraș este un concept care a stârnit mari dezbateri și discuții în diverse domenii, de la știință și tehnologie la cultura populară și societate în general. Știind mai multe despre Vârful Negoiu, Munții Făgăraș ne va permite să înțelegem mai bine impactul acestuia asupra vieților noastre și asupra lumii din jurul nostru. Pe parcursul acestui articol, vom examina diferitele aspecte ale Vârful Negoiu, Munții Făgăraș, de la originea și evoluția sa până la implicațiile sale actuale și viitoare. Pregătește-te să pornești într-o călătorie de descoperire și de învățare despre Vârful Negoiu, Munții Făgăraș.

Pagina „Negoiu” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Negoiu (dezambiguizare).
Negoiu

Vârful Negoiu în dreapta
Munţii Făgăraşului pe harta României
Altitudine2.535 m
Localizare România
Aparține deMunții Făgăraș
Coordonate45°35′8″N 24°33′27″E ({{PAGENAME}}) / 45.58556°N 24.55750°E
Localizare pe hartă
Negoiu se află în Munții Făgăraș
Negoiu
Negoiu
Negoiu (Munții Făgăraș)
Negoiu 3D.

Vârful Negoiu este un vârf montan situat în Masivul Făgăraș, județul Sibiu. Cu o altitudine de 2.535 metri, Negoiu este al doilea ca înălțime în România, fiind devansat doar de Vârful Moldoveanu, altitudine 2.544 de metri. Până în perioada interbelică era considerat cel mai înalt vârf din Carpați, exceptând Masivul Tatra. Este cunoscut drept fiind polul instabilității atmosferice din România. Situare pe glob Latitudine nordică: 45º35´7¨N, Longitudine estică: 24º33´30¨E.

Etimologie

„Originea etimologică a numelui de Nehoias se reduce la una din cele mai vechi, mai numeroase și mai distinse familii din plaiul Buzăului, Neg sau Negul, de unde formele derivate de Negoiu, Negoias, Negoiță, Negosina, etc.”

Legături externe

Galerie foto

Legături externe

Bibliografie

Nicolae Densușianu DACIA PREISTORICĂ cu o prefață de dr. C. I. ISTRATI București ISBN: 973-9296-33-5 ARTEMIS Editura semne 2015.


Referințe