Vin portughez

În acest articol, vom explora impactul Vin portughez asupra societății moderne. De la apariția sa, Vin portughez a jucat un rol fundamental în diverse domenii, influențând modul în care trăim, lucrăm și relaționăm unul cu celălalt. Printr-o analiză cuprinzătoare, vom examina modul în care Vin portughez a evoluat de-a lungul timpului, precum și relevanța sa în contextul actual. În plus, vom aprofunda în implicațiile pe care Vin portughez le are asupra vieții noastre de zi cu zi, de la impactul său asupra economiei până la influența sa asupra culturii și politicii. Acest articol încearcă să ofere o viziune cuprinzătoare asupra Vin portughez și a importanței sale în lumea contemporană.

Regiunile viticole cu denumire de origine controlată din Portugalia

Vinul de Porto este o emblemă națională și timp de mulți ani a fost singurul vin (cu excepția celui de Madeira) pe care mulți l-au asociat cu Portugalia. Dar lucrurile se schimbă repede: stelele țării, vinhos verdes, și-au câștigat o binemeritată reputație și există un șir întreg de vinuri excelente disponibile. Sub reglementările Uniunii Europene, atent supravegheate de Instituto da Vinha e do Vinho (română Institutul Viilor și Vinurilor), suprafețele viticole sunt "determinate" sau "demarcate" sub inițialele VQPRD (vinuri de calitate produse în regiuni demarcate).

Regiunile viticole demarcate ale Portugaliei sunt:
1. Bucelas DOC
2. Colares DOC
3. Setúbal DOC
4. Carcavelos DOC
5. Alenquer DOC
6. Torres Vedras DOC
7. Arruda DOC
8. Óbidos DOC
9. Lourinhã DOC
10. Ribatejo DOC
11. Encostas de Aire DOC
12. Bairrada DOC
13. Lafões IPR
14. Vinho Verde DOC
15. Trás-os-Montes DO
16. Porto DOC & Douro DOC
17. Távora-Varosa DOC
18. Dão DOC
19. Beira Interior DOC
20. Alentejo DOC[1]
21. Palmela DOC
22. Lagos DOC
23. Portimão DOC
24. Lagoa DOC
25. Tavira DOC
26. Madeira DOC & Madeirense DO
27. Graciosa IPR
28. Biscoitos IPR
29. Pico IPR

Numerele de ordine corespund celor indicate pe harta alăturată.

Referințe

  1. ^ SILVA, A. J. M. (2014), (19) “Les vins au goût d’argile : anatomie d’une tradition plurimillénaire. Le cas d’étude portugais du vin de talha”, 138e Congrès des Sociétés Historiques et Scientifiques : Se nourrir, pratiques et stratégies alimentaires (Rennes, 22-26 april 2013), Éditions SHS, Rennes. https://www.academia.edu/10205544/Les_boissons_Les_vins_au_go%C3%BBt_d_argile_anatomie_d_une_tradition_plurimill%C3%A9naire._Le_cas_d_%C3%A9tude_portugais_du_vin_de_talha_.