Vucub Caquix

În lumea de astăzi, Vucub Caquix a devenit un subiect de interes și dezbatere larg răspândit. De la apariția sa, Vucub Caquix a captat atenția experților și a fanilor deopotrivă, generând opinii și poziții diverse. Impactul său a fost resimțit în multiple aspecte ale societății, de la sfera politică la cea culturală, iar relevanța sa continuă să evolueze constant. În acest articol, vom explora diferitele aspecte ale Vucub Caquix, istoria sa, influența și proiecția sa în viitor, cu scopul de a înțelege în detaliu acest fenomen și impactul său astăzi.

Eroul geamăn ucigând zeitatea pasăre Vucub Caquix cu o lovitură.

În vechea scriere mayașă Popol Vuh, Vucub-Caquix este un demon-pasăre ce pretinde a fi soarele și luna întregii lumii, dinainte de crearea lumii și până în prezent. Este soțul lui Chimalmat și tatăl a doi demoni cutremur, Cabracan și Zipacna. Potrivit culturii moderne Quiche, numele lui se referă la cele șapte stele din Ursa Mare (asterism).[1] Acest fals Soare-Lună, Vucub Caquix, a fost doborât din copacul său de o lovitură trasă de Hun-Ahpu, unul dintre eroii gemeni jaguar maiași, dar a reușit însă să rupă brațul eroului. În cele din urmă demonul a rămas fără dinți și ochi, despărțit de bogățiile și puterea lui. Împreună, gemenii jaguar aveau să devină adevăratul Soare și Lună din prezenta Creație. Episodul este doar o istorisire din povestea principală a gemenilor, și variază în funcție de erou în diferitele mituri americane.[2] De asemenea, episodul este înrudit cu anumite scene din arta mayașă datând din secolul al VIII-lea, dar și mai veche.

Referințe

  1. ^ Tedlock 1996:237, nota la pagina 73
  2. ^ Guernsey 2006: 112

Bibliografie

  • Karen Bassie-Sweet, Maya Sacred Geography and the Creator Deities. Norman: University of Oklahoma Press 2008.
  • Coe, Michael D. (). „The Hero Twins: Myth and Image”. În Barbara Kerr and Justin Kerr (eds.). The Maya Vase Book: A Corpus of Rollout Photographs of Maya Vases, volume 1. Justin Kerr (illus.). New York: Kerr Associates. pp. 161–184. ISBN 0-962-42080-8. 
  • Julia Guernsey, Ritual and Power in Stone. The Performance of Rulership in Mesoamerican Izapa Style Art. Austin: University of Texas Press 2006.
  • Nicholas Hellmuth, Monsters and Men in Maya Art.
  • Karl Taube, Aztec and Maya Myths.
  • Dennis Tedlock (tr.), Popol Vuh. New York: Simon and Schuster 1996.