Topology este o ramură a matematicii care se ocupă cu studiul proprietăților spațiilor geometrice, nețesute în exterior, dar legate împreună în interior. Topologia poate fi considerată o generalizare a geometriei, care poate furniza instrumentele necesare pentru a descrie structura spațiilor complicate.
Un spațiu topologic poate fi definit ca un set de puncte, împreună cu o structură topologică, care reglementează modul în care acele puncte se pot combina în apropiere unul de altul. Această structură constă într-o colecție de "deschise", care satisfac proprietăți speciale.
O funcție f : X → Y dintre două spații topologice se numește continuă dacă imaginea inversă a oricărei deschise din Y este o deschisă din X.
Un spațiu topologic este compact dacă orice acoperire deschisă a acestuia poate fi redusă la o subacoperire finită.
Un spațiu topologic este conex dacă nu poate fi divizat în două submulțimi deschise și disjuncte.
Sistemul de puncte, linii și planuri din spațiul Euclidian poate fi echipat cu o topologie, numită topologia standard.
Un alt exemplu de spațiu topologic important este spațiul metric. Un spațiu metric poate fi definit ca un set de puncte, împreună cu o funcție distanță, care măsoară distanța între două puncte.
Teoria categoriilor este ramură a matematicii care formalizează diferite concepte matematice, prin crearea de categorii și morfisme între acestea. În topologie, categoria elementului este denumită categoria topologică, iar morfismele sale sunt funcțiile continue între spațiile topologice.
Un functor între două categorii este o funcție care mapează obiectele uneia către obiectele celeilalte și morfismele unei categorii la morfismele cealaltă. Un exemplu important de functor în topologie este functorul omologiei, care mapează spațiile topologice la grupurile abeliene și morfismele continue la homomorfisme de grup.
Topologia a găsit aplicații în multe domenii, inclusiv fizică și informatică. În fizică, topologii sunt utilizați pentru a descrie proprietățile materialelor șî ale structurilor cristaline. În informatică, topologia reprezintă o componentă semnificativă în design-ul rețelelor de calculatoare și al algoritmilor de căutare grafică.
Topologia poate fi utilizată și în biologie pentru a analiza modele matematice ale moleculelor și structurilor proteice. În medicină, topologia este utilă pentru a analiza datele complexe în cancerologie și epidemiologie.