Șef de guvern

Șefii a cinci guverne a cinci țări parte a organizației Commonwealth of Nations fotografiați în 1944 la Conferința Primilor Miniștri ai statelor Commonwealth-ului. A nu se confunda cu Șef de stat.

Un șef de guvern este un termen generic folosit fie pentru cel mai înalt, fie pentru cel de-al doilea cel mai înalt funcționar din cadrul executiv al unui stat suveran, al unui stat federal sau al unei colonii care se auto-guverneză, care de multe ori prezidează un cabinet, un grup de miniștri sau secretari care conduc departamentele executive. Termenul "șef de guvern" este deseori diferențiat de termenul "șef de stat" (așa cum se prevede la articolul 7 al Convenției de la Viena privind legea tratatelor, articolul 1 al Convenției privind prevenirea și pedepsirea infracțiunilor împotriva persoanelor protejate pe plan internațional, inclusiv agenții diplomatici și lista de protocol a Organizației Națiunilor Unite), deoarece acestea pot fi poziții separate, indivizi sau roluri în funcție de țară.

Autoritatea unui șef de guvern, cum ar fi un președinte, cancelar sau premier și relația dintre această poziție și alte instituții de stat, cum ar fi relația dintre șeful statului și legislativ, variază foarte mult în rândul statelor suverane, depinzând în mare măsură pe sistemul particular al guvernului care a fost ales, câștigat sau evoluat de-a lungul timpului.

În sistemele parlamentare, inclusiv în monarhiile constituționale, șeful guvernului este liderul politic de facto al guvernului și raportează unei singure camere sau întregului legislativ. Deși există deseori o relație oficială de raportare unui șef de stat, acesta din urmă acționează, de obicei, ca o en:figură care poate să-și asume rolul de director executiv în cazuri limitate, fie atunci când primește sfatul constituțional din partea șefului de guvern, fie în temeiul unor dispoziții specifice într-o constituție.

În republicile prezidențiale sau în monarhiile absolute, șeful statului este, de obicei, șeful guvernului. Cu toate acestea, relația dintre acest lider și guvern poate varia foarte mult, de la separația puterilor la autocrație, în conformitate cu constituția (sau cu alte legi fundamentale) ale statului particular.

În sistemele semiprezidențiale, șeful guvernului poate răspunde atât șefului statului, cât și legislativului, cu specificul oferit de constituția fiecărei țări. Un exemplu modern este actualul guvern francez, care a luat naștere ca a Cincea Republică Franceză în 1958. În Franța, președintele, șeful statului, numește premierul, care este șeful guvernului. Cu toate acestea, președintele trebuie să aleagă pe cineva care să poată acționa în mod eficient în calitate de executiv, dar care se bucură, de asemenea, de sprijinul legislativului francez, Adunarea Națională, pentru a putea adopta legislația. În unele cazuri, șeful statului poate reprezenta un partid politic, dar majoritatea din Adunarea Națională este din alt partid. Având în vedere că partidul majoritar are un control mai mare asupra finanțării de stat și a legislației primare, președintele este, de fapt, forțat să aleagă un prim-ministru de la partidul de opoziție pentru a asigura un legislativ eficient și funcțional. În acest caz, cunoscut sub numele de coabitare, premierul, împreună cu cabinetul, controlează politica internă, cu influența președintelui în mare măsură limitată la afacerile externe.

În sistemele directoriale, responsabilitățile executive ale șefului guvernului sunt repartizate în rândul unui grup de oameni. Un exemplu proeminent îl reprezintă Consiliul Federal Elvețian, în care fiecare membru al consiliului conduce un departament și votează de asemenea asupra propunerilor referitoare la toate departamentele.

Titlurile șefilor de guvern

Un titlu comun pentru mulți șefi de guvern este premierul.

Termeni alternativi în engleză Titluri echivalente în alte limbi

Șefii de guvern parlamentari

În sistemele parlamentare funcțiile guvernamentale sunt următoarele:

Toate aceste cerințe au un impact direct asupra rolului șefului de guvern. În consecință, aceștia joacă adesea un rol "de zi cu zi" în parlament, răspunzând la întrebări și apărarea guvernului la "nivelul camerei", în timp ce în sistemele semiprezidențiale nu li se poate cere să joace un rol important în funcționarea parlamentului.

Vezi și

Note

  1. ^ Vienna Convention on the Law of Treaties 1969, International Law Commission, United Nations. Retrieved on 2013-07-29.
  2. ^ Convention on the Prevention and Punishment of Crimes against Internationally Protected Persons, including Diplomatic Agents 1973, International Law Commission, United Nations. Retrieved on 2013-07-29.

Legături externe