Abel al Danemarcei

În lumea de astăzi, Abel al Danemarcei este un subiect care generează mare interes și dezbatere în rândul specialiștilor și al publicului larg. De la origini și până la evoluția sa de astăzi, Abel al Danemarcei a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Prin diferite perspective și abordări, acest articol încearcă să exploreze și să analizeze diferitele fațete ale Abel al Danemarcei, oferind o viziune cuprinzătoare care ne permite să înțelegem importanța și impactul său asupra societății. De la cele mai relevante aspecte ale sale până la posibilele sale provocări și implicații viitoare, acest articol își propune să ofere o viziune completă și îmbogățitoare despre Abel al Danemarcei.

Abel al Danemarcei
Date personale
Născut1218[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Decedat (34 de ani)[3][4][1] Modificați la Wikidata
Eiderstedt⁠(d), Schleswig-Holstein, Germania Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCatedrala Schleswig
Cauza decesuluimort în luptă (ucis în luptă) Modificați la Wikidata
PărințiValdemar al II-lea al Danemarcei
Berengaria de Portugalia
Frați și suroriSofia af Danmark]
Eric al IV-lea al Danemarcei
Christopher I al Danemarcei
Knud Valdemarsen]
Valdemar den Unge]
Niels Valdemarsson Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMatilda de Holstein
CopiiValdemar al III-lea, Duce de Schleswig
Sophie
Eric I, Duce de Schleswig
Abel, Lord de Langeland
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiDanemarca Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba daneză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege
duce
Familie nobiliarăCasa de Estridsen
Rege al Danemarcei
Domnie1 noiembrie 1250 – 29 iunie 1252
Încoronare1 noiembrie 1250
PredecesorEric al IV-lea al Danemarcei
SuccesorChristopher I al Danemarcei

Abel (n. 1218 – d. , Eiderstedt⁠(d), Schleswig-Holstein, Germania) a fost Duce de Schleswig din 1232 până în 1252 și rege al Danemarcei din 1250 până la moartea sa în 1252. A fost fiul lui Valdemar al II-lea al Danemarcei și a celei de-a doua sa soție, Berengaria de Portugalia, și fratele lui Eric al IV-lea al Danemarcei și al lui Christopher I al Danemarcei.

Duce de Schleswig

La moartea lui Valdemar al II-lea al Danemarcei, în 1241, fratele Ducelui Abel, Eric, a aderat la tronul Danemarcei ca Eric al IV-lea. Următorii ani, Ducele Abel s-a luptat împotriva fratelui său, încercând să obțină independența pentru Ducatul său. El a percheziționat nordul până în Randers, distrugând susținătorii lui Eric și apoi s-a mutat în Funen. Eric a lovit din nou un an mai târziu, surprinzându-l pe Abel la Schleswig și forțând-o pe sora sa mai mică, Sophie, să fugă cât de departe.

Luptele au continuat până când sora lui Abel a mediat un armistițiu între Abel și Regele Eric, care a avut loc până în 1250, când Eric a fost ucis în timp ce era invitat la reședința lui Abel la Schleswig.

Regele Danemarcei

Eric al IV-lea a fost ucis de către șambelanul lui Abel, Lave Gudmundsen, decapitându-l și aruncându-l în mare.

Deși Abel și alți 24 de nobili au depus un jurământ oficial cum că Ducele nu a avut nici un rol în asasinarea regelui, s-a crezut că regele Eric a fost ucis de către frații săi. După îndepărtarea acuzațiilor, Abel a fost proclamat rege al Danemarcei la Adunarea de la Vibord, pe 1 noiembrie 1250.

Decesul

Abel a domnit doar pentru un an și jumătate. Rege Abel a primit vestea că țăranii din Frisia, conduși de Sicko Sjaerdema, refuzaseră să plătească taxă de impozitare. Abel a ridicat o armată pentru a-i pedepsi. La vârsta de 33 de ani, el a fost ucis de un rotar pe nume Henner, la Podul Husum, lângă Eiderstedt la 29 iunie 1252.

La momentul respectiv, fiul său, Valdemar, se afla ostatec la curtea Arhiepiscopiei de Köln, astfel încât fratele mai mic al lui Abel, Christopher I, a fost încoronat rege în ziua de Crăciun a anului 1252, în Catedrala din Lund.

Arbore genealogic

Referințe

  1. ^ a b Abel Valdemarsson, King of Denmark, The Peerage, accesat în  
  2. ^ Abel, Nationalencyklopedin, accesat în  
  3. ^ a b Abel of Denmark, Find a Grave, accesat în  
  4. ^ a b Abel, Dansk Biografisk Lexikon 
  5. ^ Abèle di Schleswig, Enciclopedia Sapere