Afonso al VI-lea al Portugaliei

În acest articol, vom pătrunde în lumea fascinantă a lui Afonso al VI-lea al Portugaliei și vom explora toate fațetele sale. De la origini și până la evoluția sa de astăzi, Afonso al VI-lea al Portugaliei a jucat un rol crucial în diferite domenii ale vieții de zi cu zi. În următoarele câteva rânduri, vom examina în detaliu impactul acestuia asupra societății, culturii și tehnologiei, precum și provocările și oportunitățile pe care le prezintă pentru viitor. Printr-o analiză profundă și atentă, sperăm să facem lumină asupra acestui subiect și să oferim o perspectivă unică care invită la reflecție și dezbatere.

Afonso al VI-lea
Date personale
Născut21 august 1643(1643-08-21)
Palatul Ribeira, Lisabona, Portugalia
Decedat (40 de ani)
Palatul Regal din Sintra, Portugalia
ÎnmormântatPanteão dos Braganças] Modificați la Wikidata
PărințiIoan al IV-lea al Portugaliei
Luisa de Medina-Sidonia
Frați și suroriPedro al II-lea al Portugaliei
Teodósio, Príncipe do Brasil]
Joana, Princesa da Beira]
Ecaterina de Braganza
Ana de Bragança]
Manuel de Bragança] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Francisca de Savoia
CopiiCasa de Bragança
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba portugheză[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Rei de Portugal e dos Algarves]
Familie nobiliarăcasa de Bragança
Rege al Portugaliei
Domnie6 noiembrie 1656—12 septembrie 1683
Încoronare15 noiembrie 1657
PredecesorIoan al IV-lea
SuccesorPedro al II-lea
Duce de Braganza
Domnie13 mai 1653— 6 noiembrie 1656
PredecesorTeodósio III
SuccesorIoan II

Afonso al VI-lea (n. , Lisabona, Districtul Lisabona, Portugalia – d. , Sintra (Santa Maria e São Miguel, São Martinho e São Pedro de Penaferrim)⁠(d), Districtul Lisabona, Portugalia) a fost al 22-lea (sau 23-lea potrivit unor istoricii) rege al Portugaliei (1656–1683).

Biografie

Afonso a fost al doilea fiu al regelui Ioan al IV-lea al Portugaliei și a reginei Luisa de Medina-Sidonia. La vârsta de trei ani, Afonso a suferit de o boală care i-a paralizat partea stângă a corpului iar sănătatea mintală era instabilă. Tatăl său l-a numit al 10-lea Duce de Bragança.

În 1653 după moartea fratelui său mai mare, Teodósio, Prinț al Braziliei, Afonso a devenit moștenitor aparent al tronului. În 1656, la vârsta de 13 ani i-a succedat tatălui său (João IV). Mama lui, Luisa de Medina-Sidonia, a fost numită regentă. Sănătatea mentală instabilă și paralizia plus dezinteresul său legat de guvernare a lăsat-o regentă pe mama sa timp de șase ani, până în 1662.

Afonso a supravegheat victorii militare asupra spaniolilor la Ameixial (8 iunie 1663) și la Montes Claros (17 iunie 1665), culminând cu recunoașterea de către Spania a noii dinastii portugheze, Casa de Braganza, la 13 februarie 1668 prin Tratatul de la Lisabona.

În 1662, Contele de Castelo Melhor a văzut o oportunitate de a obține puterea la curte împrietenindu-se cu regele. El l-a convins pe rege că mama lui voia să-i fure tronul și să-l trimită în exil. Ca urmare, Afonso a preluat controlul tronului și și-a trimis mama la mănăstire.

S-a căsătorit cu Maria Francisca de Savoia, fiica Ducelui de Savoia în 1666 însă mariajul nu a durat mult. Maria Francisca a cerut anularea căsătoriei în 1667 motivând impotența regelui. Biserica i-a garantat anularea iar ea s-a căsătorit cu fratele mai mic al regelui, Pedro, Duce de Beja (viitorul Pedro al II-lea). În același an, în 1668, Pedro a devenit regent. Alfonso a fost exilat pe insula Terceira în Azore timp de șapte ani, întorcându-se în Portugalia cu puțin timp înainte să moară în 1683.

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în