Anthony Perkins

În acest articol, vom explora în profunzime subiectul Anthony Perkins, un subiect care a captat atenția experților și pasionaților deopotrivă. De la origini și până la impactul actual asupra societății, Anthony Perkins a fost subiect de dezbatere și analiză în diferite domenii de studiu. De-a lungul istoriei, Anthony Perkins a jucat un rol important în modelarea culturii și identității diferitelor grupuri de oameni. Prin acest articol, vom căuta să facem lumină asupra diferitelor aspecte ale Anthony Perkins, de la origini până la implicațiile sale în lumea modernă.

Anthony Perkins

Anthony Perkins în The Tin Stas (1957)
Date personale
Născut4 aprilie 1932
New York City, New York, SUA
Decedat12 septembrie 1992 (60)
Hollywood, Los Angeles, California, SUA
Cauza decesuluicauze naturale[2][3][4] (pneumonie[2][3][4]) Modificați la Wikidata
PărințiOsgood Perkins
Janet Esselstyn Rane][5] Modificați la Wikidata
Partener(i)Berry Berenson (1973 - 1992)
Căsătorit cuBerry Berenson] () Modificați la Wikidata
CopiiElvis Perkins]
Oz Perkins Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Columbia
Rollins College]
Brooks School]
Buckingham Browne & Nichols School]
Ani de activitate1953 - 1992
Premii Globul de Aur
Cel mai bun actor debutant (1957) Modificați la Wikidata
Alte premii
Premio Donostia del Festival de San Sebastián] (1991)
Premiul Edgar (1974)
Theatre World Award (1955)[1]
Palme d'Or (1961)
Stea pe Hollywood Walk of Fame
prix d'interprétation masculine du Festival de Cannes] (1961) pentru Vă place Brahms?
Premiul Globul de Aur (1957)
Premiul David di Donatello pentru cel mai bun actor străin Modificați la Wikidata
Prezență online

Anthony Perkins (n. , New York City, New York, SUA – d. , Los Angeles, California, SUA) a fost un actor american de teatru, film și televiziune nominalizat la Premiile Oscar.

Perkins este cunoscut mai ales pentru rolul lui Norman Bates din filmul Psycho al lui Alfred Hitchcock, dar și pentru rolul lui Philip Van Der Besh din filmul Vă place Brahms?, unde a jucat alături de Ingrid Bergman și Yves Montand (regia Anatole Litvak), rol pentru care a primit la Cannes, în 1961, Premiul pentru cel mai bun actor.

Biografie

Actor de film și de teatru

Anthony Perkins, Donna Anderson și Fred Astaire în filmul Ultimul țărm (1959)

Fiu al acorului Osgood Perkins. A studiat la Universitatea Columbia.[6]

Perkins a avut primul rol filmic în comedia dramatică The Actress (Actrița, 1953). Filmul a avut parte de insucces comercial, iar Perkins a trecut neobservat.

În schimb, a devenit destul de vizibil, după doar un an, în 1954, după ce l-a înlocuit pe cunoscutul (atunci) pe Broadway actorul, și mai târziu avocatul, John Kerr în rolul principal al piesei în trei acte Tea and Sympathy (Ceai și simpatie, piesă de Robert Anderson, publicată în 1953).

Pentru acel rol, Perkins a fost recompensat cu premiul teatral new-yorkez Theatre World Award și a intrat, din nou, „în grațiile” celor de la Hollywood.[7]

Steaua lui Perkins pe Walk of Fame de pe Hollywood Blvd.

Muzician

Perkins a fost, de asemenea, muzician și cântăreț, având trei albume și mai multe discuri single, toate realizate în maniera „muzicii pop clasice” în anii 1957 și 1958. Acestea au fost rezultatul colaborării sale cu casele de discuri Epic și RCA Victor, sub numele artistic de Tony Perkins.[8]

Single-ul Moon-Light Swim a avut un succes mediu în Statele Unite, atingând un loc maxim, al 24-lea, pe lista Billboard Hot 100, în topul din 1957 al cunoscutei publicații muzicale omonime.[8]

În comedia muzicală din 1958 The Matchmaker, reintrat printre actorii hollywood-ieni, avându-le ca partenere muzicale pe Shirley Booth și Shirley MacLaine, Perkins a demonstrat talentul său muzical multiplu.

Filmografie

Referințe

  1. ^ http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b , Los Angeles Times, https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1992-09-13-mn-1407-story.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b , People, https://people.com/archive/one-final-mystery-vol-38-no-13/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b , The New York Times, https://web.archive.org/web/20100928110506/nytimes.com/1992/09/16/arts/anthony-perkins-s-wife-tells-of-2-years-of-secrecy.html, arhivat din original la , accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Genealogics 
  6. ^ Enciclopedia Universală Britanica. Litera. . p. 79. 
  7. ^ Myers, Steven Lee (). „Anthony Perkins, Star of 'Psycho' And All Its Sequels, Is Dead at 60”. The New York Times (în engleză). ISSN 0362-4331. Accesat în . 
  8. ^ a b „Tony Perkins”. AllMusic. Accesat în . 

Legături externe

Materiale media legate de Anthony Perkins la Wikimedia Commons

Format:Legends of Horror Cinema