Arhitectura calculatoarelor

Diagrama bloc a unei arhitecturi uniprocesor

În domeniul ingineriei calculatoarelor, arhitectura calculatoarelor reprezintă un set de discipline care descriu funcționalitatea, organizarea și implementarea sistemelor informatice.
Arhitectura calculatoarelor este teoria din spatele construcției unui calculator și se ocupă de modul în care este proiectat un calculator, în special cu organizarea și structura lor internă și externă: structura logică și caracteristicile funcționale ale unui computer, inclusiv interacțiunea hardware și software, setul de instrucțiuni executabile, tipuri de date care trebuie procesate.

Conceptul de arhitectură a unui calculator a fost introdus pentru prima dată în anul 1964 de Gene Amdahl, Gerrit A. Blaauw și Frederick Brooks de la IBM, pentru a distinge caracteristicile comune ale tuturor modelelor IBM System/360 de designul lor foarte diferit în ceea ce privește tehnologia, capacitatea și viteza de operare.

«Arhitectura calculatoarelor, ca și alte arhitecturi, este arta determinării nevoilor unei structuri de utilizator și apoi proiectarea pentru a răspunde cel mai bine acestor nevoi în cadrul constrângerilor economice și tehnologice».

Descrierea conceptului a fost perfecționată de Gordon Bell și Allen Newell care au introdus în 1970 interpretarea pe patru nivele: nivelul circuitului, nivelul de proiectare logică, nivelul de programare și nivelul magistralei de procesor-memorie. Ulterior, conceptul a fost extins pentru a include specificații funcționale și hardware.

Subcategorii

Arhitectura computerelor include cel puțin trei subcategorii principale:

Clasificare

Arhitectura calculatoarelor este organizată conform mai multor criterii:

În funcție de setul de instrucțiuni ISA al procesorului (arhitectura procesoarelor)

În funcție de principiul de partajare a memoriei

În funcție de taxonomia Flynn

Aceste arhitecturi definite de Flynn au la bază numărul de fluxuri de instrucțiuni și date concurente disponibile în arhitectură.

Funcție de modul de împărțire a accesului la memorie și a procesorului

Vezi și

Referințe și note

  1. ^ Frederick P. Brooks: Planificarea unui sistem informatic: Project Stretch, ed., W. Buchholz, 1962
  2. ^ The PMS and ISP descriptive systems for computer structures, by C. Gordon Bell and Allen Newell, Carnegie-Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania
  3. ^ Computer Architecture techopedia.com
  4. ^ Types of Computer Architecture educba.com, By Priya PedamkarPriya Pedamkar
  5. ^ 7 Types of Instruction Set iq.opengenus.org
  6. ^ Arhitectura Calculatoarelor academia.edu
  7. ^ Universitatea „Ovidius” Constanța. Facultatea de Matematică și Informatică. Arhitectura Calculatoarelor (suport de curs și laborator) fmidragos.files.wordpress.com, lect. Ozten CHELAI

Legături externe

Bibliografie