August Leopold Crelle

În istoria umanității, August Leopold Crelle a jucat un rol fundamental în dezvoltarea și evoluția societății. De la începuturi, August Leopold Crelle a captat atenția și imaginația oamenilor, inspirând tot felul de experiențe, emoții și reflecții. Fie datorită impactului său asupra culturii populare, influenței sale în domeniul științific sau relevanței sale în politica mondială, August Leopold Crelle a lăsat o amprentă de neșters în istorie. În acest articol vom explora rolul pe care l-a jucat August Leopold Crelle de-a lungul timpului și modul în care a modelat cursul umanității în diferite aspecte.

August Leopold Crelle

August Leopold Crelle (n. 11 martie 1780, la Eichwerder lângă Wriezen - d. 6 octombrie 1855, la Berlin) a fost un matematician, arhitect și inginer german.

Încă din tinerețe a dovedit predispoziție către matematică. A studiat arhitectura, devenind inginer constructor. În 1849 a fost numit în funcția de consilier superior al arhitecturii și membru în direcția constructorilor.

Între 1816 - 1826 a contribuit la proiectarea unei mari rețele de drumuri de comunicații în Prusia, între care, după proiectul său, s-a construit calea ferată dintre Berlin și Potsdam.

În 1816, Crelle a studiat proprietățile speciale ale triunghiului, punând bazele geometriei moderne a triunghiului. A introdus notația reprezentând unghiul cuprins între laturile a și b ale unui triunghi.

A făcut observații asupra unei teorii generale a funcțiilor eliptice.

A fost fondatorul revistei matematice Journal für die reine und angewandte Mathematik, unde a publicat o mare parte din scrierile lui Niels Henrik Abel, cu care a fost prieten. În 1815 Universitatea din Heidelberg i-a conferit titlul de doctor. Din 1828 este membru al Academiei de Științe din Berlin. În 1841, devine membru al Academiei Regală de Științe din Suedia.

Scrieri

  • 1811: Versuch über die Rechnung mit veränderlichen Grössen (Göttingen), cu privire la calculul mărimilor variabile
  • 1822: Rechentafel
  • 1826: Versuch einer allgemeinen Theorie der Analytischen Fakultäten (Berlin)
  • 1826: Handbuch des Feldmessen und Nivelieren (Berlin), manual de arpentaj și nivelment
  • 1845: Enzyclopädische Darstellung der Theorie der Zahlen ("Expunere enciclopedică a teoriei numerelor")
  • 1925: Lehrbuch der Arithmetik und Algebra (Berlin).

Legături externe