În acest articol vă vom spune tot ce trebuie să știți despre Bancă comercială. De la origini până la relevanța sa astăzi, prin diferitele aplicații și impactul său în diverse domenii. Veți descoperi cum a evoluat Bancă comercială de-a lungul timpului și cum a influențat diferite aspecte ale vieții noastre. Vă vom prezenta, de asemenea, opiniile experților pe această temă, precum și date și statistici relevante care vă vor ajuta să înțelegeți importanța Bancă comercială în lumea de astăzi. Nu ratați această analiză completă pe Bancă comercială!
Banca comercială este o instituție financiară care oferă servicii precum acceptarea depozitelor de la public și acordarea de împrumuturi pentru diferite scopuri (cum ar fi împrumuturi personale, împrumuturi pentru afaceri, credite ipotecare). Scopul principal al acesteia este de a face profit prin împrumuturi oferite la o rată a dobânzii mai mare decât cea pe care o plătesc pentru depozite. Băncile comerciale deservesc atât persoane fizice, cât și afaceri și pot face parte din sectorul privat (proprietate privată) sau din sectorul public (proprietate guvernamentală). Funcția principală este de a intermedia tranzacțiile financiare și de a oferi credit.
Denumirea bancă provine din cuvântul italian „banco” (birou/bancă), folosit în perioada Renașterii italiene de bancherii florentini, care își desfășurau tranzacțiile pe un birou acoperit cu o față de masă verde.[1]
Rolul general al băncilor comerciale este de a oferi servicii financiare publicului larg și afacerilor.
În acest sens, crearea de credit este cea mai semnificativă funcție a băncilor comerciale. Atunci când o bancă comercială acordă un împrumut, suma nu este livrată în numerar. În schimb, aceasta deschide un cont de depozit pentru client, din care acesta poate retrage bani. Astfel, băncile comerciale creează noi depozite odată cu acordarea împrumuturilor.
În majoritatea țărilor, băncile comerciale sunt puternic reglementate, iar acest lucru este realizat, de obicei, de banca centrală. Aceasta impune o serie de condiții băncilor pe care le supraveghează, cum ar fi păstrarea rezervelor bancare și menținerea cerințelor minime de capital.
Băncile comerciale oferă, în general, o serie de servicii clienților lor, acestea fiind împarțite în servicii bancare de bază, precum depozite și credite, și alte servicii legate de sisteme de plată și alte servicii financiare.
Pe lângă produsele și serviciile de bază, băncile comerciale îndeplinesc mai multe funcții secundare.