Berno Rupp

Subiectul Berno Rupp este unul care a stârnit interes și dezbatere într-o varietate de cercuri, de la academicieni și experți până la oameni obișnuiți. Acest subiect a făcut obiectul unor studii exhaustive, discuții pasionate și reflecții profunde în întreaga lume. De-a lungul timpului, Berno Rupp a fost o parte integrantă a societății și a jucat un rol crucial în viața multor oameni. De la impactul său asupra culturii și istoriei, până la influența asupra tehnologiei și științei, Berno Rupp a lăsat o amprentă de neșters asupra umanității. În acest articol, vom explora punctele importante și aspectele relevante ale Berno Rupp și vom discuta despre importanța acestuia în contextul actual.

Berno Rupp
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Bergatreute, Baden-Württemberg, Germania Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Ravensburg, Baden-Württemberg, Germania Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiCetățean de onoare al Timișoarei ()
Crucea de Merit a Republicii Federale Germania în grad de Cavaler  Modificați la Wikidata

Berno Rupp (n. , Bergatreute, Baden-Württemberg, Germania – d. , Ravensburg, Baden-Württemberg, Germania) a fost un călugăr salvatorian stabilit la Timișoara.

Viața

A studiat teologia la Universitatea din Passau și la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma. La 1 iulie 1962 a fost hirotonit preot în Biserica San Marcello al Corso din Roma.

Din 1963 până în 1965 a fost profesor de religie în Lochau, apoi vicar parohial în Stuttgart și München. Din 1971 a activat la Passau.

În anul 1990, după căderea regimului comunist din România, s-a deplasat cu bicicleta din Bavaria până la Timișoara. În anul 1991 a fost numit paroh al bisericii romano-catolice din Mehala.

După intervenția profesorului Gerhard Seiler, primarul orașului Karlsruhe, a obținut restituirea fostei mănăstiri salvatoriene din Timișoara în anul 1993, unde a înființat o cantină pentru săraci și un azil de noapte pentru persoanele fără adăpost, cu 87 de locuri. Între voluntarii care au lucrat în parohia părintelui Rupp s-a numărat Dominic Fritz, devenit ulterior primar al Timișoarei.[3]

Deși a murit în Germania, a fost înmormântat, conform ultimei sale dorințe, la Timișoara, în cripta salvatorienilor de lângă Biserica din Elisabetin.[4][5]

Distincții

  • 2005: Cetățean de onoare al municipiului Timișoara
  • 2015: Crucea Federală de Merit a Republicii Federale Germania

Note

  1. ^ „Berno Rupp”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ http://www.pater-berno-stiftung.de/news-article/pater-berno-ist-verstorben, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Dominic Samuel Fritz, Pater Berno Rupp SDS: Wegbereiter, Vorbild, Anpacker, accesat la 28 noiembrie 2022.
  4. ^ Pater Berno ist verstorben, pater-berno-stiftung.de, 27 septembrie 2017. Accesat la 28 noiembrie 2022.
  5. ^ Odihnă veșnică, Pater Berno Rupp!, federatia-caritas.ro, accesat la 29 noiembrie 2022.