În lumea de astăzi, Biserica de lemn din Mătișești a devenit un subiect de interes din ce în ce mai mare pentru o mare varietate de oameni. Fie că este un subiect de actualitate, o persoană publică sau un fenomen cultural, Biserica de lemn din Mătișești a captat atenția societății în general. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Biserica de lemn din Mătișești, de la impactul său asupra vieții oamenilor până la implicațiile sale globale. Printr-o analiză profundă și atentă, vom încerca să facem lumină asupra diferitelor perspective care ne ajută să înțelegem mai bine Biserica de lemn din Mătișești și relevanța sa în lumea contemporană.
Biserica de lemn din Mătișești, comuna Horea, județul Alba, datează din anul 1905. Biserica are hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice din județul Alba.
Satul Mătișești se află la o distanță de 4 km de Horea, și are o biserică frumoasă de lemn, care în 2005 a sărbătorit un secol de existență. Cu această ocazia a fost renovată și pictată, fiindcă biserica nu a fost pictată inițial. A fost construită în 1905, deodată cu școala de meșterul Sohodolean Arsenie Sicoe. Binecuvântarea bisericii a fost făcută de către Episcopul Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului și Clujului, un rol important avându-l inginerul silvic Rivil Cioata, funcționar al magnatului Urmanczi.
La aniversare a fost ridicat altarul de vară, în care se găsesc câteva din icoanele originale, obiecte de cult vechi și o bucată din Gorunul lui Horea de la Țebea.