Butuceni, Orhei

În articolul prezentat mai jos, tema Butuceni, Orhei va fi abordată dintr-o abordare multidisciplinară, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și completă asupra acestei probleme. Vor fi examinate diverse perspective și puncte de vedere care vor permite cititorului să înțeleagă importanța și relevanța lui Butuceni, Orhei în diferite contexte și situații. Printr-o analiză detaliată și riguroasă, vom căuta să facem lumină asupra aspectelor puțin cunoscute sau trecute cu vederea, pentru a îmbogăți cunoștințele și înțelegerea despre Butuceni, Orhei.

Butuceni
—  Sat  —

Butuceni se află în Moldova
Butuceni
Butuceni
Butuceni (Moldova)
Poziția geografică
Coordonate: 47°18′03″N 28°58′04″E ({{PAGENAME}}) / 47.3008333333°N 28.9677777778°E

Țară Republica Moldova
RaionOrhei
ComunăTrebujeni
Atestare16 octombrie 1616[1][2]

Altitudine[3]38 m.d.m.

Populație
 - Total239 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștalMD-3552
Prefix telefonic235

Prezență online

Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni din raionul Orhei, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul râului Răut.


Istorie

Satul Butuceni este menționat documentar pentru prima dată în 1616:[4]

„Cu mila lui Dumnezeu noi, Radul voievod, domn al Țării Moldovei, înștiințare facem cu această carte a noastră tuturor celor, care o vor vedea, citi ori auzi. Iată slugile noastre adevărate, strănepoții lui Nicolae Golia, Gavril, Ivan, împreună cu rudele lor Andrieș, Eftimie, cu strănepoții lui Lașco..., Isac, strănepoții pârcălabului Albul, din satul Mașcăuți, au înaintat cerere înaintea noastră și a boierilor noștri, prezentând mărturia boierilor noștri hotarnici, pe care noi i-am trimis la fața locului, și din partea megieșilor, în care se spune, că toate documentele, pe care le-au primit de la strămoși, s’au pierdut în vremea prăzilor tătărești, și de aceea au cerut să le întărim stăpânirea lor după această mărturie a boierilor noștri.


Întâiul hotar al ocinei Mașcăuți începe din dreptul..., unde este piatră de hotar vece, care o desparte de ocina Bălșești dinspre partea de jos; ...…; de acolo valea spre apa Răutului, lângă schitul pârcălabului Albul, în dreptul Râposului, la vale, lângă locurile de mori pe gura Culicoucăi la vale până la gura Morovatei, iar apoi cursul apei până la căderea acesteia în apa Țigăncii, unde este piatră hotar dinspre ocina lui Golia, numită Butuceni, de neamul lor Portărești; de acolo la deal, mai sus de fântâna lui Lefter mult la vale până la dealul Cușmarăucăi, unde sânt trei pietre hotar, care despart ocina lui Golia, numită Butuceni, de ocina Bălșești și Mașcăuți, de acolo la vale lângă pădure până la un păr, unde este piatră de hotar, care desparte de Bălșești. După aceste hotare veci de jur împrejur să se ție stăpânirea lor.

Pentru mai mare tărie celor scrise mai sus i-am poruncit credinciosului nostru boier, marelui logofăt, Gheorghe să scrie și să lege pecetea noastră la această carte a noastră.

A scris dascălul Filaretov în anul 7125 <1616> octombrie 12.”


Atracții turistice

Schitul rupestru de la Butuceni
Clopotița schitului
Crucea de piatră
Mănăstirea rupestră a pârcălabului Bosie
Biserica „Nașterea Maicii Domnului”
Arhitectura caselor de locuit
Imagine de epocă
Peisaj adiacent

Vezi și

Bibliografie recomandată

Referințe

  1. ^ Nicu, Vladimir. Localitățile Moldovei în documente și cărți vechi. Vol. 1 A-L. Chișinău: Universitas, 1991, p. 114. ISBN 5-362-00842-2
  2. ^ Eremia, Anatol; Răileanu, Viorica. Localitățile Republicii Moldova. Ghid informativ documentar, istorico-geografic administrativ-teritorial, normativ-ortografic. Chișinău: „Litera AVN“ SRL, 2009, p. 56. ISBN 978-9975-74-064-7.
  3. ^ http://new.earthtools.org/height/47.3008333333/28.9677777778  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Молдавия в эпоху феодализма. Том 1. Славяно-молдавские грамоты: XV в. Первая четверть XVII в. Кишинев: Штиинца, 1961, pp. 300-302.

Legături externe