Cabaret este un subiect care a captat atenția multor oameni de-a lungul istoriei. De la descoperirea sa, a stârnit interesul cercetătorilor, al oamenilor de știință și al publicului larg. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Cabaret, impactul său asupra societății, relevanța sa astăzi și rolul său în viitor. De la influența sa asupra culturii populare până la importanța sa în știință și tehnologie, Cabaret a lăsat o amprentă de neșters asupra lumii din jurul nostru. Printr-o analiză cuprinzătoare, vom încerca să facem lumină asupra acestui subiect fascinant și a implicațiilor sale în viața noastră de zi cu zi.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Cabaretul este o formă aparte de divertisment ce cuprinde cântec, dans, muzică orchestrală și forme teatrale precum comedia, fiind clar distinct față de alte forme ale spectacolului de varietăți în mare parte prin locul desfășurării, un restaurant sau club de noapte, cu o scenă pentru spectacol și cu mese la care audiența stă pentru a viziona performanța prezentată de maestrul ceremoniilor.
Născut la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Franța, cabaretul s-a diferențiat imediat față de formele de spectacole de varietăți de tipul vodevilului, orientat spre burlesc și de cafe-chantant, gen orientat mai mult spre divertisment și nu spre experimentarea cu noi forme artistice și de divertisment.
Cabaretul este, de asemenea, locul în care s-au născut și au înflorit curente artistice puternice ale secolului al XX-lea, așa cum sunt dadaismului, cubismul, și apoi suprarealismul, care vor influența semnificativ întreaga artă ce va urma să vină.
Primul cabaret a fost fondat în 1881 în Montmartre, Paris, fiind numit „cabaret artistique” a lui Rodolphe Salís. La scurt timp, a fost redenumit Le Chat Noir (Pisica Neagră).
Printre spectatori a acestui prim cabaret se regăsesc, de asemenea, personalități foarte importante ale vremii, din varii domenii, cum ar fi Alphonse Allais, Jean Richepin, Aristide Bruant, pictori și artiști, dar și oameni din toate straturile sociale.
Alte cabarete din acea perioadă ce pot fi menționate sunt Cabaret des Quat'z'Arts, La Lune Ruse și Les Pantins. Alte cabarete pariziene celebre ale timpului sunt Folies Bergere și Moulin Rouge, construit în 1889 în cartierul Pigalle, celebru pentru moară sa de vânt de culoare roșie de pe acoperiș.
În 1900 a fost fondat de către Ernst von Wolzogen primul cabaret german, care la acea vreme a fost numit Buntes Theater (teatru coloarat). Dar adevaratul cabaret german a înflorit între anii douăzeci și treizeci ai secolului 20, care a adus succesul artiștilor precum Werner Finck la Kathakombe și Karl Valentin la Wien-München.