În acest articol ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Carl Sagan. Vom explora originile lor, contribuțiile lor la societate și impactul lor asupra culturii populare. Vom afla în detaliu despre realizările și provocările sale, precum și despre tendințele actuale care îl înconjoară. Carl Sagan a fost subiect de interes și dezbatere de multă vreme, iar în aceste pagini vom căuta să facem lumină asupra importanței și relevanței sale în diverse domenii. De la apariția și până la evoluția sa, Carl Sagan a lăsat o amprentă de neșters asupra lumii moderne, iar influența sa continuă să fie un motiv de reflecție și analiză.
Carl Edward Sagan (n. , New York City, New York, SUA – d. , Seattle, Washington, SUA) a fost un cunoscut astronom și astrofizicianevreu-american, care a adus o mare contribuție la promovarea și popularizarea științei. A fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței în Univers (SETI - Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Este cunoscut în lumea întreagă datorită cărților sale cu temă științifică, dar mai ales datorită serialului de televiziune Cosmos: Călătorie în Univers, cel mai vizionat program al televiziunii PBS înainte de 1990. Odată cu acest serial a fost publicată și o carte cu același nume. Sagan a scris și romanul Contact care a fost ecranizat în 1997, având-o în rolul principal pe actrița Jodie Foster. A fost de asemenea autor, coautor sau editor a peste 20 de cărți, și a publicat peste 600 de lucrări științifice și articole.
O mare parte din cariera sa și-a petrecut-o pe postul de profesor de astronomie la Universitatea Cornell, unde s-a și ocupat de Laboratorul de Studii Planetare.
Acesta a primit numeroase premii printre care se număra și un Pulitzer pentru non-ficțiune, câștigat prin intermediul cărtii sale The Dragons of Eden (Dragonii Edenului).
El a fost căsătorit de trei ori și a avut cinci copii. Sagan a murit din cauza pneumoniei, asociată cu cancer (myelodysplasia), pe data de 20 decembrie 1996, la vârsta de 62 de ani.
Contribuțiile lui Sagan au fost vitale pentru descoperirea temperaturilor de la suprafața planetei Venus. În viziunea sa, Venus a fost uscată și foarte fierbinte, intrând astfel în contradicție cu paradisul imaginat de cei dinaintea sa. El a investigat emisiile radio venite dinspre Venus și a ajuns la concluzia că suprafața avea o temperatură de 500 °C (900 °F).
Sagan este recunoscut în principal datorită cercetărilor sale asupra vieții extraterestre.
Varietăți ale experienței științifice: o privire personală a căutării lui Dumnezeu. 1985 Gifford lectures, Penguin Press, 2006, ISBN 1-59420-107-2, 304 pagini
Traduceri în limba română
Creierul lui Broca, traducere Gh. Stratan & als., București, Editura Politică, 1989;
Balaurii raiului; considerații asupra evoluției inteligenței umane, traducere Anca Boldor, Ploiești, Elit, 1996.
Cosmos, traducere Alexandru Anghel, Editura Herald, București, 2014.
Lumea și demonii ei: știința ca lumină în întuneric, traducere Alexandru Anghel, Editura Herald, București, 2015.
Un palid punct albastru, traducere Walter Florescu, Editura Herald, București, 2016.