Cercetător

În acest articol dorim să abordăm problema Cercetător, care a câștigat o relevanță fără precedent în ultimii ani. Cercetător este un subiect care a captat atenția experților din diverse domenii și a generat o dezbatere intensă la nivel mondial. Sunt multe aspecte care pot fi explorate în acest sens, de la impactul asupra societății până la implicațiile sale în sfera economică. În acest sens, intenționăm să pătrundem în diferitele perspective care există asupra Cercetător, precum și în posibilele scenarii de viitor care ar putea apărea în urma evoluției sale. Fără îndoială, acesta este un subiect de mare complexitate și anvergură, așa că este esențial să îl analizăm din mai multe unghiuri pentru a înțelege pe deplin importanța și semnificația lui astăzi.

Cercetătorul este un om de știință a cărui activitate se axează pe dezvoltarea și lărgirea cunoașterii științifice într-un anumit domeniu. În general, cercetătorul publică în literatura de specialitate rezultatele cercetărilor sale.

Cercetătorul poate fi matematician, biochimist, fizician, inginer, biolog etc.

Titluri universitare de cercetare

   a) asistent cercetare;

   b) cercetător științific;

   c) cercetător științific gradul III;

   d) cercetător științific gradul II;

   e) cercetător științific gradul I.[1]

Echivalența titlurilor din cercetare cu funcțiile didactice

Echivalența este următoarea:

   a) cercetător științific se echivalează cu asistent universitar, pentru persoanele care dețin o diplomă de doctor;

   b) cercetător științific gradul III se echivalează cu lector universitar/șef de lucrări;

   c) cercetător științific gradul II se echivalează cu conferențiar universitar;

   d) cercetător științific gradul I se echivalează cu profesor universitar.

Nomenclatorul general de funcții didactice și de cercetare auxiliare din învățământul superior este aprobat prin Ordinul comun(MENCS/MMFPSPV) nr. 6419/2858/2011 (anexa 10).[2]

Note

  1. ^ M.E.N. „Titluri didactice și de cercetare”. Accesat în 20 iulie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  2. ^ Ministerul Educației Naționale. „Titluri didactice și de cercetare”. Accesat în 20 iulie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)