Cimitirul armenesc-gregorian din Chișinău

În acest articol, Cimitirul armenesc-gregorian din Chișinău devine axa centrală a analizei, explorând impactul său în diferite domenii ale vieții de zi cu zi. De la influența sa asupra societății actuale, până la relevanța sa în domenii specifice precum educația, politica, economia sau cultura, căutăm să dezvăluim diversele fațete pe care le cuprinde Cimitirul armenesc-gregorian din Chișinău. Printr-o analiză detaliată și o perspectivă critică, se dorește să ofere cititorului o viziune largă și multifațetă a Cimitirul armenesc-gregorian din Chișinău, evidențiind atât aspectele sale pozitive, cât și provocările și contradicțiile sale. Acest articol își propune să contribuie la dezbaterea și cunoașterea despre Cimitirul armenesc-gregorian din Chișinău, deschizând spațiu pentru reflecție și schimb de idei.

Cimitirul armeano-grigorian din Chișinău

O alee în cimitir (martie 2012)
LocațieChișinău, Republica Moldova Modificați la Wikidata

Cimitirul armenesc-gregorian sau armean-gregorian[1] este un monument de istorie și artă de categorie națională, înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat din Republica Moldova, amplasat pe strada Valea Trandafirilor 11 din Chișinău.[2] Aici sunt amplasate, de fapt, două cimitire: armenesc-gregorian, cu paraclisul Capela Învierea Mântuitorului din Chișinău,[3] și cel romano-catolic polonez, cu paraclisul Capela Oganowici.[4] Întrucât aceste două cimitire nu sunt delimitate de un hotar clar, ele sunt percepute ca un singur cimitir.[1]

Istorie

Înainte de apariția mormintelor, pe teritoriul cimitirelor se afla un azil pentru bătrâni și o grădină.[5] La sfârșitul anilor 1940 cimitirul a fost refăcut în cimitir obișnuit orășănesc. În 1960 o parte din morminte au fost distruse, pentru ca terenul astfel obținut să fie folosit pentru alte morminte.[1]

Note

  1. ^ a b c „Cimitirul Romano-catolic și Armean-Gregorian”. prospect.md. Accesat în . 
  2. ^ „Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat”. Portalul Guvernamental al Datelor Deschise. Guvernul Republicii Moldova. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Valea Trandafirilor, 11. Capela Învierea Mântuitorului”. monument.sit.md. Accesat în . 
  4. ^ „Valea Trandafirilor, 11. Capela familiei Oganowici”. monument.sit.md. Accesat în . 
  5. ^ „Locuri misterioase din Chișinău: de la pasajele subterane la Moara Roșie și la Banca de Economii”. Adevărul. . Accesat în . 

Legături externe