Stema Chișinăului

În acest articol, vom aprofunda în Stema Chișinăului, explorând diferitele sale fațete și impactul său asupra vieților noastre. Stema Chișinăului este un subiect care a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume, generând dezbateri și reflecție în jurul importanței și relevanței sale. Pe măsură ce ne aprofundăm în analiza lui Stema Chișinăului, vom descoperi dimensiunile sale multiple și modul în care ne influențează societatea, cultura și modul nostru de a vedea lumea. De la origini până la evoluția sa actuală, Stema Chișinăului continuă să fie un subiect de mare interes pentru experți și publicul larg. Alăturați-vă nouă în această călătorie de descoperire și reflecție despre Stema Chișinăului.

Stema Chișinăului

Stema municipiului Chișinău a fost realizată de artistul plastic Gheorghe Vrabie și aprobată la 8 august 1991 de către Comitetul executiv al Consiliului municipal Chișinău, care a și decis reproducerea acesteia, începând cu 31 august 1991, pe ștampilele, blanchetele, insignele orașului, pe obiectele design-ului urban și pe cele informative.

Varianta actuală se bazează pe stema municipiului Chișinău introdusă prin decretul regal din 31 iulie 1930, cu următoarea descriere oficială:

„Pe scut albastru, o acvilă de aur, cu aripile lăsate în jos, privind spre dreapta. Peste tot: stema Moldovei. Scutul timbrat de o coloană murală cu 7 turnuri, care simbolizează șapte coline pe care este amplasat Chișinăul”.

În 1929, regele Carol a II-lea a conferit Chișinăului pentru merite deosebite în renașterea națională a Basarabiei un vultur de aur pe un blazon gotic azuriu cu coroana municipiului deasupra, iar pe pieptul vulturului – un cap de bour în blazon roșu. Această stemă elaborată de o comisiei de heraldiști sub conducerea lui Paul Gore, a fost aprobată drept stemă a Chișinăului și până în prezent n-a fost anulată legislativ nici de România, nici de Republica Moldova.

Sectoarele municipiului Chișinău

Vezi și

Legături externe

Bibliografie

  • Constantin C. Giurescu, Târguri sau orașe și cetăți moldovene, București, Ed. Academiei Republicii Socialiste România, 1967, p. 125;
  • Silviu Andrieș-Tabac, Promovarea identității municipiului Chișinău prin simbolica heraldică, în Identitățile Chișinăului. Materialele Conferinței, 12-13 septembrie 2011, Ed. Pontos, Chișinău, 2012, p. 10;
  • Traian-Valentin Poncea, Geneza orașului medieval românesc extracarpatic (secolele X-XIV), Ed. Biblioteca Bucureștilor, București, 1999, p. 252