Curent artistic

Un curent artistic este o tendință sau un stil în artă, cu o filosofie sau scop specific comun, urmat de un grup de artiști pe o perioadă determinată de timp, (de obicei de câteva luni, ani sau decenii) sau, cel puțin, pe perioada de apogeu a curentului artistic, definită într-un număr de ani. Curentele artistice au fost în special importante în arta modernă, când orice curent consecutiv era considerat drept un nouă avangardă.

Conceptul Modernismului

Potrivit teoriilor asociate cu modernismul și cu conceptul de postmodernism, curentul artistic este important în special în perioada de timp corespunzătoare artei moderne. Perioada de timp numită "artă modernă" este considerat ca s-a schimbat aproximativ la jumătatea secolului al XX-lea, iar arta făcută ulterior este în general numită artă contemporană. Postmodernismul în arta vizuală începe și funcționează ca o paralelă cu modernismul târziu și se referă la acea perioadă după perioada "modernă" numită artă contemporană. Perioada postmodernă a început în timpul modernismului târziu (care este o continuare contemporană a modernismului) și, după unii teoreticieni, postmodernismul sa încheiat în secolul 21. În perioada de timp corespunzătoare "artei moderne", fiecare mișcare consecutivă a fost adesea considerată o nouă avangardă.

Curentele artistice din sec.XIX și XX (perioada Modernista)

Secolul XIX



Secolul XX

1900-1918



1918-1945



1945-1965



1965-2000



Secolul XXI



Note

  1. ^ Man of his words: Pepe Karmel on Kirk Varnedoe — Passages – Critical Essay Artforum, Nov, 2003 by Pepe Karmel
  2. ^ The Originality of the Avant Garde and Other Modernist Myths Rosalind E. Krauss, Publisher: The MIT Press; Reprint edition (9 iulie 1986), Part I, Modernist Myths, pp.8–171
  3. ^ The Citadel of Modernism Falls to Deconstructionists, – 1992 critical essay, The Triumph of Modernism, 2006, Hilton Kramer, pp 218–221.
  4. ^ a b Post-Modernism: The New Classicism in Art and Architecture Charles Jencks
  5. ^ William R. Everdell, The First Moderns: Profiles in the Origins of Twentieth-century Thought, University of Chicago Press, 1997, p4. ISBN: 0-226-22480-5

Vezi și


Legături externe