Dragă absorbantă

În lumea de astăzi, Dragă absorbantă este un subiect de interes și dezbatere constant. Odată cu progresul tehnologiei și globalizarea, Dragă absorbantă și-a asumat un rol de lider în societatea modernă. Fie în domeniul politicii, culturii, științei sau istoriei, Dragă absorbantă a avut un impact semnificativ asupra vieții oamenilor din întreaga lume. Din acest motiv, este imperativ să aprofundăm studiul și analiza Dragă absorbantă, cu scopul de a înțelege influența și impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. În acest articol, vom explora diverse aspecte legate de Dragă absorbantă și relevanța sa astăzi, pentru a oferi o viziune cuprinzătoare asupra acestui subiect foarte important.

Principiul de funcţionare al unui aerlift

Draga absorbantă (englezăAir-lift) sau pompă de nămol este un utilaj pentru lucru subacvatic care funcționează pe principiul vaselor comunicante umplute cu lichide nemiscibile, de densități diferite.

O pompă aerlift este alcătuită dintr-o conductă de evacuare (refulare) a amestecului și o conductă sau un furtun de alimentare cu aer comprimat de la un compresor.
Prin introducerea unui debit de aer la capătul furtunului la partea inferioară este antrenată împreună cu apa o cantitate de mâl, nisip etc.

Draga absorbantă este utilizată la degajarea unor structuri aflate sub apă, baraje hidroenergetice, arheologie subacvatică, îndepărtarea amestecului de apă, nămol, nisip și sedimente din unele compartimente inundate ale epavelor, spălarea depunerilor marine și ușurarea epavei pentru micșorarea forței de adeziune la teren și ranfluarea acesteia.

Funcție de diametrele conductei de refulare și conductei de alimentare cu aer, precum și de debitul aerului comprimat introdus, depinde debitul de amestec ce poate fi îndepărtat.

Debitul de amestec evacuat de pompa aerlift funcție de diametrele conductelor de refulare și de alimentare cu aer și de debitul de aer introdus
Diametrul conductei
de refulare
(mm)
Diametrul conductei
de aer
(mm)
Debitul
de aer introdus
(l/min)
Debitul de amestec
(l/min)
76 12,25 425...1123 1416...2124
100 21,25 566...1841 2549...4248
149 35,75 1416...5664 5947...12744
257 51 4248...11328 16992...25488

Vezi și

Legături externe

Bibliografie

  • Dinu Dumitru, Vlad Constantin : Scafandri și vehicule subacvatice. Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1986