În acest articol, vom explora Egalitate (matematică) din diferite perspective, cu scopul de a aprofunda în sensul, importanța și aplicațiile sale. De asemenea, vom analiza implicațiile pe care Egalitate (matematică) le are în diverse contexte, fie în sfera personală, profesională, socială sau culturală. Printr-o abordare multidisciplinară vom aborda diferite aspecte legate de Egalitate (matematică), cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare pe această temă. Prin reflecție, analiză și cercetare, ne propunem să oferim cititorului o înțelegere mai largă și mai detaliată a Egalitate (matematică), permițându-i să dobândească cunoștințe relevante și utile pentru dezvoltarea personală și profesională.
În matematică egalitatea este o relație între două mărimi sau, mai general, între două expresii matematice, care afirmă că mărimile au aceeași valoare sau că expresiile reprezintă același obiect matematic, altfel spus o relație de identitate la nivel logic noțional. Egalitatea dintre A și B se scrie A = B și se pronunță „A este egal cu B”.[1] Simbolul „=” se numește „semnul egal”. Două obiecte care nu sunt egale se spune că sunt diferite sau distincte.
De exemplu:
Egalitatea apare și în folosirea mărimilor fizice (sau economice) în calculele care le conțin.
Cuvântul provine din latină aequālis, care înseamnă „egal cu”.
Aceste ultime trei proprietăți fac din egalitate o relație de echivalență.
Ele apăreau inițial printre axiomele Peano(d) pentru numerele naturale. Deși proprietățile de simetrie și tranzitivitate sunt adesea văzute ca fundamentale, ele pot fi deduse din proprietățile de substituție și reflexivitate.
Aceste proprietăți, îndeosebi substitutivitatea, permit prelucrarea succesivă a expresiilor matematice. Această prelucrare este un exemplu de raționament matematic, des întâlnit în calculul unor mărimi fizice.
Când A și B nu sunt complet specificate sau depind de unele variabile, egalitatea este o propoziție, care poate fi adevărată pentru unele valori și falsă pentru alte valori. Egalitatea este o relație binară (adică, un schemă predicat(d) cu două argumente) care poate produce o valoare de adevăr (fals sau adevărat) din argumentele sale. Este o relație reflexivă, simetrică și tranzitivă. În programarea calculatoarelor, calculul său din cele două expresii este cunoscut ca comparație(d).
Este un exemplu de expresie relațională, conținând pe lângă simbolurile operatorilor aritmetici și simbolul unei relații binare, similar relației de inegalitate.
O ecuație este o problemă de găsire a valorilor unor variabile, numite necunoscute, pentru care egalitatea specificată este adevărată. Termenul „ecuație” se poate referi și la o relație de egalitate care este satisfăcută numai pentru valorile variabilelor care interesează. De exemplu, este ecuația cercului unitate.