În lumea de astăzi, Execuție prin împușcare a câștigat o importanță fără precedent. Fie la nivel personal, profesional sau social, Execuție prin împușcare a devenit un subiect de o relevanță incontestabilă. De la origini și până la impactul său astăzi, Execuție prin împușcare a generat dezbateri ample și a stârnit interesul experților din diverse domenii. În acest articol, vom explora diferitele aspecte legate de Execuție prin împușcare, analizând influența acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. De la implicațiile sale economice până la rolul său în societatea actuală, Execuție prin împușcare a devenit un subiect de interes pentru cercetători, cadre universitare și curioși deopotrivă. Pe parcursul acestor pagini, vom aprofunda în importanța Execuție prin împușcare și implicațiile pe care le are în lumea contemporană.
Execuția prin împușcare este o metodă de aducere la îndeplinire a unei pedepse capitale prin care o persoană este împușcat mortal de către una sau mai multe arme de foc. Este cea mai comună metodă de execuție în întreaga lume, fiind folosită în aproximativ 70 de țări[1] și având ca formă particulară execuția de către un pluton de execuție.
În majoritatea țărilor, execuția de către un pluton de execuție a fost considerată istoric o moarte mai onorabilă și a fost folosită în principal pentru personalul militar, deși în unele țări — printre care Belarus, singurul stat din Europa de astăzi care mai practică pedeapsa cu moartea — execuția prin împușcare de către un singur călău moștenită din trecutul sovietic este încă în uz.
În statele comuniste din secolul al XX-lea împușcarea a fost forma standard de execuție a prizonierilor civili și militari deopotrivă, iar Uniunea Sovietică a reprezentat un exemplu prin execuția sentințelor de către un singur executant. Plutonul de execuție, cu ceremonia sa de obicei solemnă și de lungă durată, a fost folosit rar.
Cea mai comună metodă a fost tragerea unui glonț de un pistol („nouă grame de plumb) în partea din spate a capului.
Această metodă a fost utilizată pe scară largă în timpul Marii Epurări de la sfârșitul anilor 1930 în locații din afara marilor orașe, de exemplu Krasnîi Bor lângă Petrozavodsk, împotriva pretinselor elemente antisociale, „contrarevoluționarilor” și a altor dușmani ai poporului.
Ea a fost folosită, de asemenea, în executarea celor care au comis crime obișnuite. Se spune că persoana care urma să fie executată era condusă printr-o serie de coridoare, neștiind unde sau când va fi împușcat.[necesită citare] Chiar și după destrămarea Uniunii Sovietice, oamenii au continuat să fie executați prin împușcare. Criminalul în serie Andrei Cikatilo a fost executat în acest mod în 1994, chiar înainte ca Rusia să suspende aplicarea pedepsei cu moartea, ca parte a aderării sale la Consiliul Europei.
Sintagma „execuție de către plutonul de execuție” este adesea tradusă incorect după termenul rusesc расстрел (translit. rasstrel). Acest termen descrie, în general, orice formă de împușcare, indiferent de metodă, deși este mult mai probabil să se refere la un singur călău care trage un glonț în cap decât de la un pluton de execuție.
Începând din anul 1608, aproximativ 142 de oameni au fost executați prin împușcare în baza unei hotărâri judecătorești în Statele Unite ale Americii și pe teritoriile englezești predecesoare, cu excepția execuțiilor efectuate în timpul Războiului Civil American.[2]
|nume=
și |last=
(ajutor)
Public executions were known to have been carried out in Iran, North Korea, Saudi Arabia and Somalia.