Familia (revistă) este un subiect care a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Cu rădăcinile sale adânc înrădăcinate în istorie și cu impactul său durabil asupra societății de astăzi, Familia (revistă) este un subiect care continuă să genereze interes și dezbatere. De la origini și până la relevanța sa astăzi, Familia (revistă) a lăsat o amprentă de neșters asupra lumii și continuă să fie un subiect de studiu și cercetare în diverse discipline. În acest articol, vom explora în detaliu impactul și importanța Familia (revistă), analizând influența sa în trecut, prezent și viitor.
Familia este o revistă enciclopedică de cultură și literatură înființată în 1865 la Pesta de publicistul și scriitorul Iosif Vulcan.
Începând din 27 aprilie 1880 și până la 31 decembrie 1906 revista a fost tipărită la Oradea, devenind un important mesager al culturii românești, publicând lucrări ale unor mari personalități ale literaturii române.
La 25 februarie/9 martie 1866 revista „Familia” din Pesta a publicat poezia De-aș avea..., scrisă de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat și l-a păstrat pentru totdeauna.
Printre colaboratori au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron și Nicolae Densușianu, George Coșbuc, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuță, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu etc.
Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea găzduiește o secțiune documentară dedicată revistei „Familia”.
Diferite serii noi ale revistei au fost publicate ulterior: