Filip al V-lea al Macedoniei

Astăzi, vrem să ne adâncim în lumea fascinantă a lui Filip al V-lea al Macedoniei. Din timpuri imemoriale, Filip al V-lea al Macedoniei a stârnit interesul și curiozitatea a milioane de oameni din întreaga lume. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale istorice sau a influenței sale în sfera culturală, Filip al V-lea al Macedoniei a lăsat o amprentă de neșters asupra umanității. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferitele aspecte care fac din Filip al V-lea al Macedoniei un subiect de interes universal, abordând atât trecutul, prezentul și viitorul său. Pregătește-te să te cufunzi într-o călătorie captivantă prin istorie, evenimente actuale și posibilitățile pe care Filip al V-lea al Macedoniei ni le rezervă.

Filip al V-lea al Macedoniei
Date personale
Născut238 î.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat179 î.Hr. (59 de ani) Modificați la Wikidata
Amfipolis, Macedonia și Tracia⁠(d), Grecia Modificați la Wikidata
PărințiDemetrius II Aetolicus]
Chryseis of Macedon] Modificați la Wikidata
Frați și suroriApama III] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPolycratia of Argos] Modificați la Wikidata
CopiiPerseus of Macedon]
Apame IV]
Demetrius]
Philippus] Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege
Familie nobiliarăAntigonid dynasty]
king of Macedonia] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorAntigonus III Doson]
SuccesorPerseus of Macedon]

Filip al V-lea a fost rege al Macedoniei din 221 î.Hr. până în 179 î.Hr.

Fiu al lui Demetrios al II-lea, Filip avea nouă ani când tatăl său a murit în 230 î.Hr.-229 î.Hr. Vărul său, Antigonus Doson, a administrat regatul ca regent până la moartea sa în 221 î.Hr.-220 î.Hr., când Filip avea 18 ani.

Filip, urmărind eliminarea influenței romane din Illyria, încheie o alianță cu Hannibal. Primul război macedonean (215 î.Hr.-205 î.Hr.), cea dintâi confruntare dintre Roma și Macedonia elenistică se încheie prin pacea de la Phoinoke pe baza statu-quo-ului. Roma a reușit să mobilizeze împotriva lui Filip, Liga etoliană (212 î.Hr.), Regatul Pergamului, Sparta, Elida și Messenia (211 î.Hr.), obligându-l astfel pe suveranul macedonean să lupte în Tesalia, Eubeea, Pelopones și Marea Egee. Filip nu-l mai putea sprijini pe Hannibal, care lupta împotriva Romei în cel de-al doilea război punic.

Războiul social (220-2017 î.Hr.). creează Liga elenică a Greciei, datorită instigării lui Filip al V-lea în Corint. Mai apoi acesta conduce Liga în bataliile împotriva Aetoliei, Spartei și Elisului. În același timp a fost capabil să-și dezvolte autoritatea și puterea. Datorită conducerii sale expemplare din timpul Războiului social s-a făcut bine cunoscut și renumit în regatul sau și în afara acestuia.

În perioada 200 î.Hr.-197 î.Hr., Roma declanșează cel de-al doilea război macedonean. Filip este înfrânt în bătălia de la Kynoskephalai în 197 î.Hr. și constrâns să încheie pacea cu Roma.

Personalitate dinamică, deosebit de devotat ca militar și om de stat, Filip și-a îndepărtat însă simpatia cetăților grecești prin cruzimea deciziilor sale.

Este succedat de fiul său mai mare, Perseus, care a domnit ca ultimul rege al Macedoniei.


Predecesor:
Antigonus III Doson
Rege al Macedoniei
221 î.Hr.179 î.Hr.
Succesor:
Perseus