În acest articol, vom explora Florentina Mosora în detaliu, abordând importanța și impactul său în diferite domenii ale vieții de zi cu zi. Florentina Mosora joacă un rol fundamental în societatea de astăzi, deoarece afectează totul, de la deciziile personale până la politicile guvernamentale. Pe parcursul textului, vom examina în profunzime influența sa asupra vieții oamenilor, precum și relevanța sa în lumea profesională și academică. De asemenea, vom analiza evoluția acestuia în timp și impactul său asupra dezvoltării tehnologice și culturale. Cu o abordare cuprinzătoare și critică, acest articol își propune să ofere o viziune amplă și completă despre Florentina Mosora, permițând cititorului să înțeleagă mai clar importanța și domeniul de aplicare a acesteia în societatea actuală.
Biofiziciană (licențiată în fizică, specialitatea biofizică)[3], lector la Facultatea de Biologie a Universității București din anul 1972, specialistă în biofizică medicală, doctor în științe (neurofiziologie biofizică) de origine română, ulterior devenită specialistă și în oceanografie[4].
Inițial, în anii 1965-1970, a lucrat ca asistentă a profesorului Vasile V. Vasilescu, neurofiziolog biofizician, la Laboratorul de Biofizică al Facultății de Medicină din București (IMFB), unde a obținut doctoratul cu numitul profesor, ca șef de doctorat în neurofiziologie biofizică. Denumirea tezei fiind Aspecte biofizice ale problemei apei șiionilor de clor în apă[5]. A predat în laborator pe teme legate de propagarea impulsului nervos și de asemenea a predat cursuri de rezonanță, atît de RES cît și de RMN, cu aplicații în biofizică, pentru studenții de la secția de biofizică[6][7].
A devenit șefă de catedră (oceanografie) în 1990 la Universitatea din Liège, în Belgia[4].
Premii
Premiul Agathon De Potter al Academiei Regale a Belgiei[8] „pentru contribuții la analize diagnostice medicale ne-invazive prin spectrometrie de masă cu carbon-13” ale zahărului în sînge și pentru studiul și tratamentul diabetului zaharat[9].
Lefebvre P, Mosora F, Lacroix M, Luyckx A, Lopez-Habib 0 și Duchesne J: Naturally labeled 13-C glucose: metabolic studies in human diabetes and obesity, Diabetes, l975, 24, 185-9.
Mosora F, Lefebvre P, Pirnay F, Lacroix M, Luyckx A și Duchesne J: Quantitative evaluation of the oxidation of an exogenous glucose load using naturally labelled 13C-glucose, Metabolism, 1976, 25, 1575-82.
Ebiner JR, Acheson KJ, Doerner A și Mosora F: Comparison of carbohydrate utilization in man using indirect calorimetry and mass spectrometry after an oral load of 100 g naturally labelled 13-C glucose, Br J Nutr, l979, 41, 419-29.
Mosora F, Lacroix M și Luyckx A: Glucose oxidation in relation to the size of the oral glucose loading dose, Metabolism, 1981, 30:1, 143-9.
Charles Baquey (autor), Florentina Mosora (editor), Colin G. Caro (editor), Egon Krause (editor) și Holger Schmid-Schönbein (editor): Biochemical Transport Processes: Workshop Proceedings (NATO Science Series A: Life Sciences), Springer, 1991.
Jandrain BJ, Pallikaris N, Normand S, Pirnay F, Lacroix M, Mosora F, Pachiaudi C, Gautier JF, Scheen AJ, Riou JP și Lefebvre PJ: Fructose utilization during exercise in men: rapid conversion of ingested fructose to circulating glucose, J Appl Physiol, 1993, 74, 2146–2154.
^http://www.cronicaromana.ro/idolul-meu.html Articol de critică cinematografică publicat în "Cronica Română" care spune, cităm: "Florentina Mosora și Iurie Darie au fost un cuplu ideal" în acest film